​​Cancelarul german Angela Merkel a declarat, marți, cu privire la posibilitatea achiziționării vaccinului rusesc antiCovid, Sputnik V, că orice vaccin care va fi aprobat va fi binevenit în lupta împotriva pandemiei, potrivit AFP.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Toți cei care obțin o autorizație de la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului, nota editorului) vor fi absolut bineveniți, am vorbit exact despre acest lucrut cu președintele rus”, a declarat cancelarul german la televiziunea publică ARD, salutând „datele științifice bune” publicate despre vaccinul rus Sputnik V.

Răspunsul lui Merkel vine după ce mai mulți înalți oficiali germani au declarat că țara lor ar putea lua în considerare folosirea de vaccinuri chinezești și rusești pentru a majora nivelul de imunizare în fața pandemiei de Covid-19.

Premierul statului Bavaria, Markus Soder, a afirmat că țara sa ar trebui să ia în considerare aprobarea Sputnik V și a vaccinurilor chinezești, declarația acestui influent oficial subliniind presiunea pusă pe politicieni din cauza campaniei slabe de imunizare contra noului coronavirus.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a semnalat și el că este deschis la ideea vaccinurilor din Rusia și China, dacă acestea sunt aprobate de autoritățile de reglementare din UE. Într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeiting, Spahn a afirmat că acestea pot ajuta la oprirea pandemiei.

Ungaria a recepţionat marţi primele 40.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, fiind prima ţară a Uniunii Europene care foloseşte acest vaccin anti-Covid-19, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Aceste prime doze fac parte dintr-un contract prin care Ungaria va primi în următoarele trei luni două milioane de doze de vaccin Sputnik V.

Vaccinul Sputnik V a avut o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19, potrivit rezultatelor testelor clinice de fază finală, rezultate verificate de alți cercetători și publicate în cunoscuta revistă medicală internațională The Lancet.

Oamenii de știință spun că rezultatele testelor de faza a III-a înseamnă că lumea are o altă armă eficientă contra pandemiei și justifică, oarecum, decizia Moscovei de a începe campania de vaccinare înainte de publicarea datelor finale, notează Reuters.

Rezultatele, adunate de Institutul Gamaleya ce a dezvoltat și testat vaccinul, sunt consistente cu datele de eficacitate din fazele anterioare ale testelor clinice ce au început în Moscova în septembrie.