Comisia Europeană va detalia vineri un mecanism prin care se va solicita atât notificarea, cât şi autorizarea exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19 din blocul comunitar, după ce producătorii de vaccinuri au diminuat livrările de doze programate pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Vaccinuri ModernaFoto: MApN

Statele UE au comandat colectiv vaccinuri prin contracte semnate de Comisia Europeană cu companiile producătoare. Dar compania AstraZeneca, al cărei vaccin ar putea fi autorizat vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producţie şi semnării tardive a contractului. S-au înregistrat deficienţe şi în privinţa livrării vaccinului Pfizer/BioNTech, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări din UE.

Prin urmare, Comisia Europeană a anunţat joi că va propune ca societăţile farmaceutice să-şi înregistreze exporturile de vaccinuri, ca măsură de transparenţă. „Mâine va fi luată decizia de implementare a acestui mecanism”, a declarat joi la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei. Atât compania britanico-suedeză AstraZeneca cât şi cea americană Pfizer, asociată în producţia vaccinului cu cea germană BioNTech, deţin unităţi de fabricaţie în UE.

În luna martie anul trecut, o altă decizie de acest fel a impus ca autorităţile naţionale din statele membre să decidă în privinţa autorizării exporturilor de măşti şi alte materiale sanitare de protecţie.

Măsura s-a aplicat timp de două luni, până la jumătatea lunii mai, dar în aprilie lista de produse vizate de această restricţie a fost restrânsă. În cazul măştilor, circa un sfert din cererile de export au fost respinse.

Citește și: