AstraZeneca s-a oferit să devanseze livrările vaccinului său anti-Covid Uniunii Europene, în timp ce blocul a cerut producătorului britanic dacă poate direcționa doze din Regatul Unit pentru a compensa deficitul de livrări, au spus oficiali europeni pentru Reuters.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Compania anglo-suedeză a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

Acest lucru a complicat planurile de vaccinare a UE, după ce Pfizer a anunțat de asemenea că încetinește temporar livrările în primul trimestru al acestui an, ceea ce a provocat o criză la Bruxelles și în UE.

Doi oficiali europeni au spus marți pentru Reuters că AstraZeneca, în cadrul a două reuniuni extraordinare de luni, a oferit UE să devanseze pentru 7 februarie începerea livrărilor față de data preconizată inițial de 15 februarie.

Una dintre surse a spus că AstraZeneca a revizuit în sus obiectivele de aprovizionare pentru februarie comparativ cu reducerile anunțate săptămâna trecută, dar compania nu a spus nimic clar în ceea ce privește livrările pentru luna martie.

A doua sursă oficială, direct implicată în discuții, a spus cu toate acestea că nu oferă o creștere a livrărilor.

AstraZeneca are obiective de livrare trimestriale. Așadar o creștere pentru februarie nu este urmată de o creștere pentru martie, ar putea să nu fie o creștere totală pe trimestru.

AstraZeneca nu a comentat imediat.

După întâlnirile de luni, comisarul pe sănătate al UE, Stella Kyriakides a spus că AstraZeneca nu a oferit răspunsuri adecvate la întrebările puse de UE.

Oficialul UE implicat în discuții a spus de asemenea că UE a cerut în mod explicit companiei AstraZeneca de a direcționa blocului de 27 de națiuni dozele produse în Marea Britanie, cel puțin în martie.

Dar compania nu a răspuns la aceste întrebări, a spus oficialul.

Citește și:

Se teme UE că producătorii vând vaccinuri antiCovid în afara blocului? UE va cere companiilor să înregistreze exporturile de doze în țări terțe