Comisia Europeană va finaliza până la finalul săptămânii o propunere care cere companiilor farmaceutice să-și înregistreze exporturile de vaccin din Uniunea Europeană, în timp ce insistă că nu are planuri să impună o interdicție a exporturilor, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Țările au aflat la finele săptămânii trecute că AstraZeneca va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție. Asta, în contextul în care sunt reduceri și în livrările dozelor de vaccin produse de Pfizer și BioNTech.

Comisia Europeană, care a comandat sute de milioane de doze din ambele vaccinuri, a spus marți că va avea până la finalul săptămânii o propunere privind exporturile de vaccin, insistând că acest lucru doar ar crește transparența.

”Nu plănuim să impunem interzicerea exporturilor sau restricțiile de export”, a spus comisarul pentru comerț UE, Valdis Dombrovskis.

Uniunea Europeană poate deja să monitorizeze exporturile prin datele vamale, dar vrea date mai clare în timp ce încearcă să monitorizeze contractele companiilor farmaceutice.

Citește și: