Autoritățile iraniene au aprobat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V dezvoltat de Rusia și intenționează atât să îl importe cât și să îl producă, a anunțat marți ministerul de externe al Iranului Mohammad Javad Zarif, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vaccinul Sputnik V a fost ieri înregistrat și aprobat de autoritățile noastre de sănătate”, a declarat Zarif după o întâlnire la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Sperăm ca în viitorul apropiat să îl putem cumpăra precum și să începem producția comună”, a adăugat acesta.

Mai devreme în cursul lunii ianuarie, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis guvernului de la Teheran să importe vaccinuri din Statele Unite și Marea Britanie, afirmând că nu are încredere în ele.

Khamenei a lăudat la momentul respectiv eforturile cercetătorilor iranieni de a dezvolta un vaccin însă a afirmat de asemenea că Teheranul ar putea obține vaccinuri anti-Covid „din alte locuri de încredere”.

Autoritățile iraniene au raportat oficial 57.560 de decese cauzate de COVID-19 până marți, Iranul fiind țara din Orientul Mijlociu cel mai puternic afectată de pandemie.

Anunțul Teheranului vine după ce săptămâna trecută vaccinul Sputnik V a fost autorizat și de Ungaria, ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, afirmând că:

„Guvernul a vrut să cumpere doar vaccinuri care au fost administrate deja unor milioane de persoane și, normal, doar vaccinuri care au fost aprobate și autorizate ca fiind sigure și eficace pot fi folosite pentru inoculare în Ungaria”, a afirmat guvernul ungar.

Ungaria a devenit astfel prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat vaccinul rusesc.

REFERINȚĂ: