Uniunea Europeană va obliga companiile farma să respecte contractele pe care le-au semnat pentru furnizarea de vaccinuri contra Covid-19, a declarat duminică președintele Consiliului European, potrivit Reuters.

Charles MichelFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Pfizer și partenerul său BioNTech au redus livrările săptămâna aceasta pentru a face lucrări de majorare a capacității de producție, iar AstraZeneca a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

”Intenționăm să obligăm companiile farmaceutice să respecte contractele pe care le-au semnat (…) folosind mijloacele legale pe care le avem la dispoziție”, a spus Michel la postul deradio Europe 1.

Înaltul oficial european nu a menționat ce sancțiuni ar putea fi date, dar a spus că UE va insista pentru transparență în privința motivelor care provoacă întârzierile.

El a spus că după primele semnale transmise de Pfizer, că livrările vor întârziate timp de mai multe săptămâni, Uniunea Europeană a reușit să reducă întârzierile printr-o poziție dură.

”Am dat cu pumnul în masă și până la urmă, întârzierile de câteva săptămâni ce fuseseră anunțate s-au transformat într-o încetinire a livărilor”, a afirmat Charles Michel.

Citește și: