În următoarele zile vor ajunge și în România primele tranșe de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna, proaspăt aprobat la nivelul UE, a declarat la B1 TV Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a spus că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor.
“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Baciu.
Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului.
“Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinuld de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a declarat secretarul de stat.
“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare - se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu.
Scenariul potrivit căruia un vaccin nu ar putea proteja de coronavirus decât pentru câteva luni este răsturnat de directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel. Acesta crede că
imunizarea produsă de vaccinul Moderna ar putea dura timp de ”câțiva ani”, deși compania trebuie să strângă mai multe date pentru o evaluare finală.
Adevarul este ca nu au trecut 5 ani de la vaccinare pentru a sti cat tine imunitatea nici la Moderna, nici la Pfizer.
Adevarul este ca ambele au mecanisme de actiune similare, ambele au secventa de ARNm ce codifica protenia spike similara, si diferentele provin doar de la studiile pe care le-au facut cele 2 firme pe substanta (ARNm) si pe pacienti (varsta, etc)
Astfel, daca unii au studiat de la 18 ani altii au studiat de la 16, daca unii au pus substanta la -80gC altii la -60gC. Unii au administrat la 21 de zile altii la 28.
Ideea este ca efectul ambelor vaccinuri vor fi destul de similare.
Cum sputnik si oxford au alt mecanism, si nu prea fac rapelul eficients-ar putea ca acestea sa fie destul de slabe comparativ cu primele 2.
Asa ca oameni bun, nu va mai bateti sa luati Moderna sau Pfizer, oricare dintre acestea va vor imuniza si pentru o perioada destul de egala. Este exclus dpdv stiintific ca Pfizer sa imunizeze pentru 2 luni si Moderna pentru 10 ani.
Vezi: https://www.bbc.com/news/health-55332242
In orice caz, pana la 1 Februarie 2021, vaccinul Pfizer trebuie sa primească un verdict. Eficient sau Inutil.
E mai simplu sa dea vina pe antivaxeri, in loc sa gindeasca o campanie deschisa oricui vrea sa se vaccineze.
Ipocrizie maxima , il tin minte pe Klaus cum vizita el inainte de alegeri centre de vaciinare brici.
Oficial ne merge bine....