În următoarele zile vor ajunge și în România primele tranșe de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna, proaspăt aprobat la nivelul UE, a declarat la B1 TV Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a spus că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Baciu.

Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului.

“Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinuld de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a declarat secretarul de stat.

“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare - se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu.

Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

Scenariul potrivit căruia un vaccin nu ar putea proteja de coronavirus decât pentru câteva luni este răsturnat de directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel. Acesta crede că imunizarea produsă de vaccinul Moderna ar putea dura timp de ”câțiva ani”, deși compania trebuie să strângă mai multe date pentru o evaluare finală.