Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Comisia Europeană a oferit autorizație condiționată de punere pe piață, iar autorizația vine în urma recomandării științifice pozitive pe baza evaluării privind siguranța, eficiența și calității vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului.

”Oferim vaccinuri sigure și eficiente anti-Covid pentru europeni. Am autorizat vaccinul Moderna, al doilea vaccin aprobat de UE. Europa și-a asigurat până acum 2 miliarde de doze de vaccinuri potențiale - mai mult decât suficient pentru a ne proteja”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Moderna, care a semnat un contract cu Comisia pe 25 noiembrie, va livra un total de 160 de milioane de doze. Acestea se vor adăuga celor 300 milioane de doze ale vaccinului distribuit de BioNTech/Pfizer, primul vaccin autorizat în UE pe 21 decembrie.

Țările din Uniunea Europeană au început vaccinarea pe 27 decembrie încercând să prindă din urmă țări precum SUA și Israel, care au vaccinat deja un mare număr al populației.

Statele Unite, Canada şi Israelul au autorizat deja vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

Atât vaccinul Pfizer-BionTech, cât și Moderna folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager care conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Datele preliminare arătau că vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce rezultatele Moderna indică o eficacitate de 94,5%.

Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat -20°C.

Moderna afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.