Marea Britanie devine, luni, prima țară din lume care demarează campania de imunizare contra Covid-19 cu vaccinul ieftin și ușor de transportat dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, transmite Reuters.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Vaccinul a mai fost aprobat și în Argentina, India și El Salvador, dar aceste țări nu au început și administrarea lui.

Luni, șase spitale din Anglia vor administra primele vaccinuri din cele 530.000 de doze pe care Regatul Unit le are deja disponibile.

Programul va fi extins la sute de alte puncte de vaccinare britanice în zilele următoare, guvernul Boris Johnson sperând că va administra zeci de milioane de doze în lunile următoare.

Vaccinul AstraZeneca costă doar câțiva euro și poate fi stocat la temperatura frigiderului, ceea ce îl face ușor de transportat și folosit.

O autorizare în ianuarie în Uniunea Europeană a vaccinului anti-Covid dezvoltat de grupul AstraZeneca cu Universitatea din Oxford pare puțin probabilă, a declarat miercuri Agenția Europeană pentru Medicamente.

Marea Britanie a aprobat miercuri utilizarea produsului, devenind prima țară din lume care dă undă verde acestui vaccin.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca - suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.

Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

”Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri", spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură „100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”.