Marea Britanie a aprobat miercuri utilizarea vaccinului antiCovid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, devenind prima țară din lume care dă undă verde acestui vaccin, anunță Reuters și BBC News.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

"Guvernul a acceptat astăzi recomandarea Agenției Medicamentului de a autoriza utilizarea vaccinului antiCovid-19 dezvoltat de Oxford University/AstraZeneca’s COVID-19" a anunțat ministerul sănătății citat de Reuters.

”Este un triumf al științei britanice”, a reacționat și premierul Boris Johnson, citat de Reuters. "Este o veste cu-adevărat fantastică faptul că vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare. Un triumf al științei britanice”, a susținut Johnson.

Decizia vine în contextul în care Marea Britanie se luptă cu o nouă creștere a numărului de cazuri din cauza noii tulpini a virusului care se răspândește mult mai rapid.

Este un moment de cotitură major și va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie, notează și BBC News.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca - suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.

Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.

Peste 600.000 de britanici s-au vaccinat deja după ce Margaret Keenan a devenit prima persoană din lume căreia i s-a administrat vaccinul antiCovid, omologat, respectiv cel dezvoltat de Pfizer.

Însă noul vaccin Oxford-AstraZeneca va duce la o creștere semnificativă a numărului de persoane imunizate, în condițiile în care este ieftin și ușor de produs în masă, mai notează BBC News.

De altfel, vaccinul Oxford-AstraZeneca era aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer- BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade.

Acest lucru face mai uşoară vaccinarea pe scară largă, precum şi în casele de îngrijire medicală.

Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

”Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri", spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură „100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”. (știre actualizată)