Statele europene au început să își închidă granițele călătorilor din Regatul Unit duminică din cauza îngrijorărilor că o nouă tulpină a coronavirusului ar putea fi importată din Marea Britanie, relatează Reuters. Tulpina se răspândește cu până la 70% mai rapid decât varianta originală. România se află și ea printre statele care au suspendat zborurile către și dinspre Regatul Unit.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

20.50: Suedia va impune restricții de călătorie celor care vin din Marea Britanie.

”Ne pregătim să luăm decizia de a interzice intrarea din Regatul Unit. Ar trebui să intre în vigoare cât de repede este posibil”, a sus ministrul Afacerilor Interne, Mikael Damberg, pentru SVT.

O decizie oficială va fi luată luni.

20.25: Franța suspendă toate călătoriile din Regatul Unit de la miezul nopții duminică timp de 48 de ore.

19.55: Bulgaria va suspenda și ea zborurile către și dinspre Regatul Unit de la miezul nopții pînă pe 31 ianuarie, pentru a preveni importarea noii tulpini de coronavirus, în timp ce și Austria analizează această posibilitate.

Inițial, ministrul bulgar al Sănătății a hotărâse o carantină obligatorie de 10 zile pentru toți oamenii care vin din Regatul Unit, dar după o ședință, guvernul a optat pentru suspendarea temporară a zborurilor.

UPDATE 18.50: Germania va suspenda legăturile aeriene cu Marea Britanie la miezul nopții (sursă guvernamentală)

UPDATE 17.40:Zborurile către Regatul Unit: Spania cere un răspuns ”coordonat” al UE

---------

Știrea inițială

Italia, Belgia și Olanda blochează zborurile cu Regatul Unit, iar Germania și Franța se pregătesc să facă același lucru, din cauza temerilor legate de noua tulpină Covid-19 din sud-estul Angliei.

„Marea Britanie a dat alarma cu privire la o nouă formă de Covid care ar fi rezultatul unei mutații a virusului. Guvernul are datoria de a-și proteja cetățenii, din acest motiv, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna dispoziția de suspendare a zborurilor cu Marea Britanie”, a anunțat ministrul de externe italian, Luigi di Maio, conform Corriere della Sera.

Măsura autorităților olandeze - în vigoare de duminică până cel puțin 1 ianuarie - a fost luată după ce autoritățile au confirmat că au izolat cel puțin un caz din aceeași tulpină Covid pe teritoriul Olandei, care a determinat o parte din Marea Britanie să revină la restricții severe.

După decizia Olandei, a Belgiei (care a decis, de asemenea, să blocheze transferurile feroviare care sosesc din Marea Britanie prin Franța) și Italia, acum Germania - potrivit unor surse guvernamentale citate de agenția Reuters - se pregătește să suspende zborurile din Regatul Unit și Africa de Sud. Franța are în vedere, de asemenea, blocarea trenurilor și a avioanelor.

Potrivit Telegraph, Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat pentru BBC că „tulpina a fost identificată deja și în Danemarca și Australia”, potrivit Mediafax.

În acest moment, zborurile între Marea Britanie și Italia nu au fost restricționate. Mai multe curse vor ajunge duminică în Lombardia, alte 8 în Lazio și 4 în Veneto.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că este în „contact strâns” cu autoritățile britanice. Potrivit OMS, Marea Britanie a transmis informații din studiile în curs privind mutația și OMS va ține la curent statele membre și publicul „pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus și despre orice implicații”.

Peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde mutaţia ar putea avea legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19, spunea ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, potrivit Reuters.

Citește și:

Noua variantă a coronavirusului din Anglia ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă / Tulpina ar putea fi prezentă și în țări în afara Regatului Unit / Guvernul britanic impune noi restricții