Noua tulpină de coronavirus identificată în Regatul Unit se poate răspândi mai repede și se analizează urgent pentru a confirma că nu poate produce o mai mare rată a mortalității, a spus sâmbătă ofițerul medical șef al Angliei, Chriss Whitty, relatează Reuters.

Coronavirus LondraFoto: VV Shots / Alamy / Profimedia Images

”Așa cum s-a anunțat luni, Regatul Unit a identificat o nouă variantă de Covid-19 prin monitorizarea genomică de către Serviciul de Sănătate Publică din Anglia”, a spus Whitty într-o declarație.

”Ca rezultat al răspândirii rapide a noii variante, datele preliminare și creșterea rapidă a ratei de incidență în South East”, Grupul de Consiliere pentru amenințări cu viruși respiratori noi (NERVTAG) ”consideră acum că noua tulpină se poate răspândi mai repede”.

Cercetătorii britanici au anunțat marți că

încearcă să stabilească dacă rapida răspândire în sudul Angliei a unei noi variante de coronavirus care provoacă boala Covid-19 este legată de mutații cheie pe care le-au detectat la tulpină.

Mutațiile includ modificări ale importantei proteine ”țepușă” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane, a spus un grup de cercetători care analizează genetica virusului, dar atunci nu era clar dacă acestea îl fac mai infecțios.

Cercetătorii spuneau pe 15 decembrie că noua variantă, numită ”VUI – 202012/01", include o mutație genetică a proteinei ”țepușă”, care - în teorie - ar putea rezulta într-o răspândire mai ușoară a bolii Covid-19 între oameni.

Declarațiile lui Chriss Whitty vin să confirme ce era la început teorie.

Pe 13 decembrie, 1.108 de cazuri Covid cu această nouă variantă au fost identificate, predominant în sudul și estul Angliei, a spus Serviciul de Sănătate Publică din Anglia.

Premierul britanic Boris Johnson avea sâmbătă o ședință cu miniștrii pentru a discuta despre noua tulpină a coronavirusului care se răspândește în Marea Britanie.

Johnson urmează să țină, după această ședință, o conferință de presă alături de consilierii medicali ai guvernului pentru a anunța noi măsuri.

Știrea vine după ce vineri, ministrul Sănătății din Africa de Sud anunța că țara africană a identificat și ea o nouă variantă de coronavirus care provoacă un val doi de infecții.

Citește și: