Africa de Sud a identificat o nouă variantă de coronavirus care provoacă un val doi de infecții, a declarat vineri ministrul Sănătății, la câteva zile după ce Marea Britanie afirma că a găsit și o nouă variantă a virusului, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am convocat această informare publică pentru a anunța că o variantă a virusului SARS-COV-2 - denumită în prezent varianta 501.V2 - a fost identificată de oamenii de știință din Africa de Sud”, a scris pe Twitter ministrul Sănătății, Zweli Mkhize.

„Dovezile care au fost strânse, prin urmare, sugerează că al doilea val pe care îl experimentăm este condus de această nouă variantă", a adăugat Mkhize.

Africa de Sud a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din Africa, apropiindu-se de 900.000 de infecții, cu peste 20.000 de decese asociate. O nouă creștere a cazurilor a făcut ca guvernul să înăsprească săptămâna aceasta restricțiile.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că este în legătură cu cercetătorii sud-africani care au identificat noua variantă.

Organizația a adăugat că nu există dovezi că există schimbări în modul în care se comportă noua tulpină.

”Lucrăm cu ei cu grupul nostru de lucru care evaluează evoluția SARS-COV-2”, pentru a determina dacă există schimbări în comportamentul virusului în ceea ce privește transmisibilitatea.

Autoritățile sanitare din Africa de Sud au spus că noua variantă pare să se răspândească ai repede decât cea anterioară, dar este prea devreme pentru a spune cât de severă și dacă actualele vaccinuri vor funcționa împotriva sa.

”Și în Regatul Unit s-a identificat o nouă variantă... există câteva similitudini între cele două filiații... există de asemenea un număr similar de mutații”, a spus profesorul Tulio Oliviera, membru al consorțiului guvernamental de genetică.

Citește și: