Oficiali francezi au anunțat că președintele Emmanuel Macron a dezvoltat simptome caracteristice COVID-19, acesta având febră, tuse și o stare generală de oboseală, relatează Euronews.

Emmanuel MacronFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

UPDATE: Președintele francez a declarat în cadrul unei înregistrări video postate pe Twitter că se simte în regulă dar că lucrează într-un ritm mai lent datorită convalescenței.

„Lucrez într-un ritm puțin mai lent din cauza virusului dar voi continua să mă concentrez pe problemele importante precum gestionarea pandemiei sau, de exemplu, dosarul Brexit”, a declarat acesta într-un video live pe Twitter.

„Vreau să vă asigur - mă simt în regulă. Am aceleași simptome ca ieri, cel mai notabil oboseală, dureri de cap, o tuse seacă, ca sute de mii dintre voi care ați avut virusul sau îl aveți în prezent”, a mai precizat Emmanuel Macron.

Macron se află în autoizolare la una din reședințele oficiale ale președinției franceze de lângă Palatul Versailles unde va rămâne timp de 7 zile și lucra de la distanță.

Oficialii au refuzat să precizeze ce tratament urmează acesta.

Mai mulți politicieni francezi și europeni au anunțat de asemenea că au intrat în autoizolare după ce s-au întâlnit recent cu Emmanuel Macron în cadrul summitului de la Bruxelles de săptămâna trecută (11 decembrie).

Printre aceștia se numără premierul francez Jean Castex, președintele Consiliului European Charles Michel și prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că a fost testată negativ luni și că nu intenționează să intre în autoizolare.

„Toate măsurile sanitare au fost urmate și nu am fost informați ca niciun alt participant sau membru al personalului prezent la summitul de săptămâna treută să fi fost testat pozitiv”, a declarat un oficial al UE pentru Euronews cu privire la summitul de la Bruxelles.

UPDATE:Între timp și premierul slovac Igor Matovic a anunțat vineri după-masa că a fost testat pozitiv cu COVID-19, el participând la summitul din 11 decembrie.

În Franța premierul Castex se află în autoizolare dar a anunțat că a fost testat negativ joi.

Palatul Elysée a anunțat că o vizită oficială a lui Macron în Liban planificată pentru săptămâna viitoare a fost anulată.

Macron urma să petreacă timp alături de soldații francezi din forțele ONU staționate în această țară și să aibe întrevederi cu liderii libanezi.

Vestea infectării acestuia a venit în timp ce Franța, la fel ca numeroase alte țări europene, se luptă să aducă sub control al doilea val al pandemiei.

Premierul Jean Castex a anunțat săptămâna aceasta că programul de vaccinare în masă a populației va începe până la sfârșitul lunii, după ce vaccinul Pfizer/BioNTech va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Franța a ieșit miercuri dintr-o carantină de o lună și jumătate însă lockdown-ul pe timp de noapte a rămas în vigoare între orele 20:00 și 06:00.

Citește și: