Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România între Crăciun și Revelion și va fi o tranșă simbolică, de până în 10.000 de doze, din care vor putea fi vaccinați 5.000 de oameni, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță. El a făcut aceste precizări după ce Comisia Europeană a anunțat că Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/ BioNTech, primul vaccin anti-COVID pentru uz în Uniunea Europeană.

Vaccin anti-covidFoto: Vito Corleone/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus, la Digi24, Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că în prima fază în România vor ajunge până în 10.000 de doze de vaccin, "o tranșă simbolică" din primul lot care va fi trimis statelor din Uniunea Europeană în aceeași zi, iar din aceste doze vor putea fi vaccinați 5.000 de români.

Potrivit medicului militar, în luna ianuarie România ar urma să primească 600.000 de doze, care ar permite vaccinarea anti-COVID a 300.000 de persoane, iar "cantitatea va crește de la o lună la alta".

Medicul Gheorghiță a mai spus că, cel târziu joi, va exista o listă finală cu centrele de vaccinare din România. "Prefer să fie mai puține centre și mai bine organizate, decât mai multe centre mici, cu personal puțin, care să funcționeze cu dificultate", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris marți pe Twitter că "este probabil ca primii europeni să fie vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020”, după ce EMA a anunțat că se va reuni într-o ședință extraordinară în 21 decembrie, pentru aprobarea primului vaccin anti-Covid pentru uz în Uniunea Europeană, cel al Pfizer/ BioNTech.

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație - în jur de 13 milioane de români - împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, susținea recent Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. "Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam", a declarat medicul.

Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi voluntară și gratuită.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cum va decurge campania de vaccinare împotriva COVID-19 în România, pas cu pas. Strategia de vaccinare, publicată în Monitorul Oficial