Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să aprobe primul vaccin anti-Covid pentru uz în Uniunea Europeană în 23 decembrie, a declarat marți o sursă din guvernul german pentru Reuters.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat pe Twitter că „Este probabil ca primii europeni vor fi vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020” după ce EMA a anunțat că se va reuni într-o ședință extraordinară în 21 decembrie.

Sursa citată inițial de Reuters declarase că „Da, EMA va fi gata în 23 decembrie”, referindu-se la revizuirea datelor privind vaccinul dezvoltat în colaborare de compania americană Pfizer și cea germană BioNTech.

Ministrul sănătății german Jens Spahn a declarat în cadrul unei conferințe de presă că speră ca Uniunea Europeană să aprobe vaccinul înainte de Crăciun, deschizând calea pentru demararea vaccinărilor înainte de sfârșitul anului.

„Este o veste bună că aprobarea poate fi acordată la 23 decembrie”, a afirmat Spahn când a fost întrebat despre informația respectivă.

„Scopul încă era să avem o aprobare normală, nu una pentru uz de urgență. Va fi prima aprobare normală a unui vaccin (anti-Covid) din lume”, a adăugat Spahn.

Un oficial EMA a declarat că încă sunt discutate date posibile pentru aprobarea vaccinului Pfizer/BioNTech înainte de Crăciun.

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat utilizarea vaccinului celor două companii în regim de urgență la 3 decembrie, aceasta fiind urmată apoi de Canada în 9 decembrie și de Administrația pentru Medicamente din Statele Unite în 11 decembrie.

EMA a afirmat anterior că intenționează să finalizeze revizuirea datelor privind vaccinul Pfizer/BioNTech până în 29 decembrie și cele pentru vaccinul dezvoltat de Moderna până în 12 ianuarie.

Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește aprobarea vaccinului însă aceasta urmează de regulă recomandările EMA.

Joia trecută, directorul executiv al EMA, Emer Cooke, a declarat în cadrul comisiei de sănătate din Parlamentul European că datele prezentate agenției de către Pfizer/BioNTech şi Moderna cu privire la vaccinurile lor anti-COVID-19 sunt „foarte solide”.

„Dispunem de un set de date cu privire la peste 30.000 de subiecţi care au fost monitorizaţi de-a lungul unor teste clinice. Astfel, avem la dispoziţie date foarte solide pe baza cărora să luăm o decizie, atât în ceea ce priveşte siguranţa, cât şi eficacitatea”, a afirmat aceasta.