Suedia ar trebui să își reconsidere decizia de a nu recomanda purtarea măștilor de protecție pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a îndemnat joi Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează premiile Nobel, potrivit Reuters.

Foto:

Abordarea relaxată privind pandemia a autorităților suedeze s-a bazat preponderent pe distanțare socială voluntară iar Agenția de Sănătate Publică a țării și-a exprimat îndoiala față de eficacitatea măștilor deși acestea sunt obligatorii în majoritatea spațiilor publice din Europa.

„Sper că va exista acum o dezbatere iar liderii o vor lua în serios, indiferent ce spune autoritatea de sănătate publică”, a declarat Staffan Normark, conducătorul grupului de experți privind Covid-19 ai Academiei de Științe.

Puțini suedezi poartă măști în public iar politicienii în general le evită în timpul aparițiilor publice, ceea ce ar fi considerat un gest radical în unele țări.

Agenția de Sănătate Publică a declarat că măștile oferă un fals sentiment de siguranță persoanelor care le poartă, ceea ce ar putea submina respectarea distanțării fizice.

La începutul acestei săptămâni autoritățile suedeze au introdus cea mai dură măsură de la izbucnirea pandemiei, reducând la 8 numărul de persoane care pot participa la evenimente publice, după ce cazurile de noi infecții au atins noi recorduri în ultimele săptămâni.

Vânzările de măști de protecție au început de asemenea să crească, lanțul farmaceutic Apotea raportând o creștere a vânzărilor de măști cu 360% în luna noiembrie comparativ cu octombrie.

Peste 6.300 de suedezi au murit din cauza COVID-19, rata deceselor pe cap de locuitor fiind de câteva ori mai mare decât cea a vecinilor nordici însă mai scăzută decât în alte țări europene precum Spania.

Citește și: