Autoritățile suedeze au anunțat luni interzicerea evenimentelor publice cu mai mult de 8 persoane în cadrul unei conferințe de presă în care membrii guvernului au îndemnat populația să facă „lucrul corect”, anunță The Local.

Protest impotriva strategiei suedezeFoto: Lora Grigorova / Alamy / Profimedia Images

Noua regulă a fost inclusă în Legea privind Ordinea Publică și este prin urmare o dispoziție legală obligatorie nu doar o recomandare.

Persoanele care încalcă restricția organizând evenimente cu mai mult de 8 participanți vor fi putea amendate sau condamnate la până la 6 luni de închisoare.

Modificarea legislativă va intra în vigoare din 24 noiembrie și va rămâne în vigoare pentru cel puțin patru săptămâni.

Suedia a limitat evenimentele publice la un maxim de 50 de participanți în luna martie dar a mărit din nou pragul la 300 la sfârșitul lui octombrie pentru unele tipuri de evenmente în care participanții sunt așezați (însă unele regiuni au ales să mențină numărul limitat la 50).

Interdicția se va aplica tuturor evenimentelor publice precum concertele, spectacolele sau meciurile de fotbal însă nu și școlilor, locurilor de muncă și adunărilor private.

Premierul Stefan Lofven a declarat că „nu putem reglementa fiecare adunare socială” dar a îndemnat oamenii să urmeze noua limită la toate tipurile de evenimente.

„Nu ar trebui să existe situații sociale cu mai mult de 8 persoane chiar dacă acestea nu sunt vizate formal de lege. Aceasta este noua normă pentru întreaga societate, pentru întreaga Suedie. Nu mergeți la sala de fitness. Nu mergeți la bibliotecă. Nu organizați petreceri. Anulați”, a subliniat acesta.

Lofven a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă la care au participat mai mulți miniștri precum și Johan Carlson, directorul Agenției de Sănătate Publică.

„Aceste măsuri foarte intruzive sunt fără precedent în vremurile moderne”, a precizat Mikael Damberg, ministrul de interne suedez, adăugând că „nu luăm cu ușurința decizia de a limita drepturile oamenilor [...] dar considerăm că este necesar”.

O regulă anterioară care excepta restaurantele de la limita privind numărul de participanți va fi de asemenea înlăturată când noile modificări vor intra în vigoare.

Premierul Lofven le-a amintit de asemenea persoanelor care trăiesc în regiunile cele mai afectate de pandemie că trebuie să urmeze recomandarea de a evita contactele apropiate cu persoane din afara propriei gospodării.

Noua restricție vine pe fondul răspândirii accelerate a pandemiei în țară, în pofida prognozelor din primăvară și vară ale Agenției de Sănătate Publică potrivit cărora Suedia se va confrunta cu un număr redus de cazuri în toamnă.

„Se va agrava. Faceți-vă datoria și fiți responsabili pentru a opri răspândirea infecției. O voi spune din nou. Se va agrava. Faceți-vă datoria și fiți responsabili pentru a opri răspândirea infecției”, a subliniat Stefan Lofven.

Săptămâna trecută premierul suedez i-a avertizat pe locuitorii țării că „fiecare decizie pe care o luați contează”, afirmând din nou că prea mulți au început să se relaxeze.

Citește și: