Toate nurcile americane (vizoni) din Irlanda vor fi sacrificate în următoarele săptămâni ca măsură preventivă pe fondul îngrijorărilor legate de o mutație a coronavirusului descoperită în fermele de nurci din Danemarca, anunță AFP și The Journal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsura a fost anunțată de ministrul agriculturii irlandez, Charlie McConalogue, la recomandarea directorului medical al țării.

Proprietarii urmează să fie compensați pe termen scurt însă informațiile inițiale sugerează că acestora nu li se va permite înlocuirea animalelor, urmând ca un pachet de compensare mai substanțial să fie stabilit în viitor.

La începutul lunii noiembrie, Danemarca a ordonat sacrificarea tuturor nurcilor sale - între 15 și 17 milioane de capete - în urma descoperirii unei mutații a noului coronavirus la aceste mamifere.

Tulpina este transmisibilă oamenilor și există temeri că ar putea compromite eficacitatea unui viitor vaccin.

Mai devreme în cursul zilei de joi autoritățile daneze au anunțat că niciun nou caz de infectare cu noua tulpină nu a fost depistat din 15 septembrie, afirmând că aceasta „cel mai probabil” a dispărut.

Însă câteva ore mai târziu Agenția pentru sănătate din Suedia a anunțat că mai multe cazuri de coronavirus au fost confirmate la persoane care lucrează în industria creșterii nurcilor.

Autoritățile sanitare suedeze analizează acum virusurile de la persoanele bolnave de Covid-19 și de la nurcile infectate pentru a vedea dacă există vreo legătură dintre cazurile apărute și contactul cu nurcile.

Irlanda are 3 ferme de nurci americane care cresc în jur 100.000 de animale.