Danemarca va omorî toate cele circa 15 milioane de nurci americane (vizoni) crescute pe teritoriul său, din cauza unei mutații a Covid-19 transmisă deja la 12 persoane și care amenință eficiența unui viitor vaccin pentru om, a anunțat miercuri premierul Mette Frederiksen, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Virusul care suferă mutații prin intermediul vizonilor poate crea riscul ca viitorul vaccin să nu funcționeze cum trebuie (...) Este necesară uciderea tuturor vizonilor", respectiv între 15 și 17 milioane de animale, a spus aceasta, într-o conferință de presă.

Potrivit autorităților daneze, această mutație nu se traduce prin efecte mai grave la om ci printr-o eficiență mai redusă a anticorpilor umani, ceea ce amenință punerea la punct a unui vaccin împotriva Covid-19.

Virusul mutant detectat la vizoni "nu reacționează la fel de mult la anticorpi ca virusul normal. Anticorpii au în continuare efect, dar nu la fel de eficient", a explicat Kåre Mølbak, de la Autoritatea daneză pentru controlul bolilor infecțioase (SSI), .

"Continuarea creșterii vizonilor ar implica un risc mult prea ridicat pentru sănătatea publică, atât în Danemarca cât și în străinătate", a subliniat el.

Danemarca este cel mai mare exportator mondial de blană de vizon, o activitate de care profită peste o mie de ferme din micul regat nordic. După primele cazuri de Covid-19 la vizoni, Copenhaga a lansat deja o campanie de omorâre a animalelor din fermele infectate.

Cele 12 cazuri de transmisie la om a virusului care a suferit mutații au fost detectate la nord de Jutland (vest), unde sunt concentrate majoritatea crescătoriilor.

Potrivit ministrului Sănătății Magnus Heunicke, "studiile au arătat că mutațiile pot afecta actualii candidați pentru un vaccin împotriva Covid-19".

"Este o amenințare pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aceea am decis să efectuăm o campanie națională", a mai spus el.