Poliția italiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimi furioase din orașele Torino și Milano după ce proteste la adresa noilor restricții pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au degenerat în confruntări violente, transmite The Guardian.

Protest impotriva restrictiilor la MilanoFoto: Cozzoli Carlo-IPA / Abaca Press / Profimedia Images

Magazine de lux din centrul orașului Torino au fost jefuite în timpul nopții de luni după ce mulțimi de tineri au ieșit pe străzi înarmați cu petarde și torțe folosite pe stadioanele de fotbal pentru a protesta împotriva restricțiilor, poliția răspunzând cu gaze lacrimogene în tenativa de a dispera grupurile violente.

Ciocniri între protestatari și forțele de ordine au avut loc și în centrul orașului Milano, capitala regiunii Lombardia - epicentrul pandemiei de COVID-19 în Italia, mulțimile scandând „Libertate, libertate, libertate!”.

Confruntările violente au urmat unor proteste pașnice ce au avut loc luni în întreaga Italie după ce guvernul lui Giuseppe Conte a ordonat închiderea barurilor și a restaurantelor de la ora 18:00 și a dispus închiderea sălilor de forță, cinematografelor și bazinelor de înot pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

Proteste în mare parte pașnice au avut loc și în Treviso, Triest, Roma, Napoli, Salerno și Palermo.

Confruntări violente au avut loc și pe străzile Spaniei după ce sute de persoane s-au adunat în centrul Barcelonei pentru a protesta față de ultimele restricții anunțate atât de guvernul spaniol cât și cel catalan, printre noile măsuri numărându-se introducerea unei carantine pe timpul nopții în Catalonia.

Protest Barcelona

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat luni că abandonarea eforturilor de a ține sub control pandemia ar fi „periculoasă” și a afirmat că țările trebuie să depună în continuare eforturi pentru a preveni răspândirea virusului.

Acesta a admis că, după luni de luptă cu coronavirusul care a ucis peste 1,1 milioane de persoane și infectat alte 43 de milioane la nivel global, s-a instalat un anumit nivel de „oboseală legat de pandemie”.

„Este greu și oboseala este reală”, a declarat Tedros, subliniind însă că „dar nu ne putem da bătuți”.

Citește și: