Persoanele care se opun purtării măștii și măsurilor de restricție împotriva coronavirusului au ieșit sâmbătă în stradă în mai multe orașe din Europa, cea mai mare demonstrație fiind la Berlin, unde aceasta a fost întreruptă de polițiști din cauza nerespectării distanțării fizice, relatează AFP.

confruntari politisti si protestatari BerlinFoto: Captura video

UPDATE 21.15: Poliția din Berlin a arestat 300 de persoane, scrie Reuters, în timp ce, potrivit sursei citate, aproximativ 38.000 de oameni s-au strâns în diferite părți ale orașului.

La Londra, o mie de manifestanți au cerut ”sfârșitul tiraniei medicale” în Trafalgar Square.

La Paris, între 200 și 300 de oameni au protestat față de purtarea obligatorie a măștii. Sophie, o paraziancă la aproape 50 de ani, a venit să demonstreze pentru ”libertatea alegerii”: ”Sunt pur și simplu o cetățeancă furioasă pe măsurile care ucid libertatea și care nu au nicio justificare medicală”.

Un protest a avut loc și la Zurich.

La Berlin, abia începută, procesiunea de aproximativ 20.000 de participanți, potrivit poliției, a fost oprită. ”Distanța minimă nu este respectată (...) în ciuda cererilor repetate” ale forțelor de ordine, a spus poliția, „de aceea nu există altă posibilitate decât dizolvarea adunarii".

După anunțul dispersării la începutul după-amiezii, manifestanții, dintre care mulți stăteau pe stradă, au rămas la fața locului și au strigat „rezistență!” și „noi suntem poporul!”, sloganul utilizat de extrema dreaptă.

Mii de oameni au continuat să demonstreze în timpul unui protest care s-a putut derula. Un grup a aruncat pietre și sticle în polițiști, care au arestat mai multe persoane.

"Merkel trebuie să plece!"

Intitulat „festivalul libertății și al păcii”, evenimentul de la Berlin, care reunește „gânditori liberi”, activiști anti-vaccin, susținători ai teoriei conspirației sau chiar susținători ai extremei drepte, este al doilea de acest gen într-o lună și îngrijorează autoritățile.

Mulțimea este foarte mixtă, formată din persoane din toate categoriile de vârstă, inclusiv din familii cu copii mici. Steaguri curcubeu și germane stau unul lângă altul, demonstranții au strigat, de asemenea, în repetate rânduri „Merkel trebuie să plece!”, sloganul partidului de extremă dreaptă Alternativă pentru Germania împotriva Cancelar.

"Nu sunt un simpatizant al extremei drepte, sunt aici pentru a-mi apăra libertățile fundamentale", afirmă pentru AFP Ștefan, de 43 de ani, ras pe cap, purtând un tricou gri pe care scrie cu majuscule albe: "Gândirea ajută!".

"Mulți spun că există doar câțiva oameni de extremă dreapta pe stradă, dar, în realitate, ei sunt cei care organizează manifestația", asigură Belinda, care participă la o contra-demonstrație organizată de stânga radicală Die Linke.

Aproximativ 20.000 de protestatari „anticorona” se întâlniseră deja pe 1 august la Berlin. Parada lor a fost întreruptă de poliție din aceleași motive ca sâmbătă.

Municipalitatea capitalei germane a interzis inițial, miercuri, manifestația din „motive de sănătate publică”: imposibilitatea respectării distanței de cel puțin 1,5 metri între manifestanți.

Însă instanța administrativă le-a dat în cele din urmă dreptate vineri.

Ca multe țări europene, Germania a văzut în ultimele săptămâni o creștere a numărului de cazuri, cu o medie de aproximativ 1.500 în fiecare zi.

Pandemia a ucis cel puțin 838.271 de oameni în lume de la debutul său în decembrie. Aproape 24,8 milioane de cazuri au fost identificate.