Poliția din Berlin a întrerupt, sâmbătă, demonstrația celor care se opun purtării măștii, dar și măsurilor restrictive impuse împotriva pandemiei de coronavirus, din cauza nerespectării distanței fizice de către cei aproape 18.000 de participanți, relatează AFP. Ulterior, manifestația a continuat cu un număr mai mic de participanți.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE După intervenția poliției, câteva mii de oameni au continuat să protesteze.

UPDATE ”Distanța minimă nu este respectată (...) în ciuda cererilor repetate” din forțelor de ordine, a spus poliția, „de aceea nu există altă posibilitate decât dizolvarea adunarii".

Imaginile video arată că au avut loc mai multe confruntări între manifestanți și polițiști.

După anunțul dispersării la începutul după-amiezii, manifestanții, dintre care mulți stăteau pe stradă, au rămas la fața locului și au strigat „rezistență!” și „noi suntem poporul!”, sloganul utilizat de extrema dreaptă.

Mii de oameni care privesc cu ”scepticism” pandemia de coronavirus, inclusiv familii cu copii, s-au adunat încă de sâmbătă dimineața în centrul Berlinului pentru a demonstra împotriva măsurilor de protecție impuse de autorități. Ei au câștigat în instanță dreptul de a demonstra.

Oamenii s-au adunat la Brandenburg Gate, locul de pornire a protestului, potrivit The Guardian. Poliția și-a mobilizat 3.000 de ofițeri, așteptându-se la o prezență de 20.000 de manifestanți.

Șefii din poliție anunțaseră că vor monitoriza cu strictețe respectarea normelor privind purtarea măștii sanitare și distanțarea socială, în cazul încălcării acestor reguli urmând ca agenții să evacueze zona imediat.

“Nu sunt un adept al extremei drepte. Sunt aici pentru a apăra libertățile noastre fundamentale”, a comentat Stefan, un berlinez de 43 de ani, care purta un tricou cu inscripția ”Te ajută dacă mai și gândești”.

“Suntem aici pentru a spune că trebuie să fim vigilenți. Cu sau fără coronavirus, trebuie să ne apărăm libertățile”, a spus și Christina Holz, o studentă de 22 de ani.

Anterior, autoritățile din Berlin au interzis protestul de teamă că participanții nu vor respecta măsurile de protecție și vor contribui astfel la creșterea numărului de infectări. Interdicția a fost însă anulată de instanța de judecată.

Unii dintre organizatorii protestului au incitat chiar la violență pe rețelele sociale, spunând că vor ieși în stradă indiferent de decizia judecătorilor.