Purtătorul de cuvând al Prefecturii Capitalei a revenit cu noi precizări luni seară anunțând Hotărârea nr. 25 potrivit căreia creșele si after-school-urile NU se închid și își vor continua activitatea cu respectarea stricta a prevederilor legale ale ministerelor Sănătății, Muncii și Educației.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Activitatea din creșe nu este considerată o activitate de învățămînt, ci una socială, iar after school-ul nu este supus legislatiei Educației, ci Muncii și își pot desfășura activitatea”, a explicat Mariana Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Inițial, Hotărârea CMBSU viza și instituţiile de învăţământ de stat şi private din Capitală. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că, începând cu ora 0,00, data de 20 octombrie 2020, să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi. Bâlbe în lanț ale prefecturii care au alimentat un scandal uriaș, prefectul Capitalei fiind supus unei evaluări de urgență care se poate termina cu demiterea lui.

Președintele Klaus Iohannis a criticat luni modul în care autoritățile locale din București au comunicat în ceea ce privește intrarea în scenariul roșu și a afirmat că atitudinea prefectului Capitalei este „inacceptabilă” și „nu trebuie să rămână fără urmări”.

Prefectul de București, Gheorghe Cojanu, este evaluat de premier, nefiind exclusă schimbarea sa din funcție, după ce a declarat că nu știa datele oficiale privind infectările cu coronavirus în Capitală deoarece era la cumpărături și nici nu le primise pe mail.

Demiterea ar urma să fie decisă miercuri, în ședința de Guvern, în care va fi adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens. În funcția de prefect al Capitalei ar urma să fie numit Traian Berbeceanu, actualul consilier al ministrului Marcel Vela.

Klaus Iohannis a afirmat că oamenii au dreptul să știe din vreme pentru ce restricții trebuie să se pregătească iar faptul că Bucureștiul urma să intre în scenariul roșu, după depășirea pragului de 3 infectări la o mie de locuitori era evident.

„E de neînțeles că deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări”, a spus șeful statului.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a afirmat luni că nu a urmărit ultimele declaraţii ale prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, despre rata infectărilor cu noul coronavirus însă a precizat că Guvernul efectuează o evaluare periodică a activităţii fiecărui prefect.

"Prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul Municipiului Bucureşti pentru astăzi, la ora 15,00, şi este important ca acest Comitet pentru Situaţii de Urgenţă să dispună toate măsurile şi planul de implementare a măsurilor care sunt stabilite în lege şi în hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă. (...) N-am urmărit declaraţiile, dar noi facem o evaluare a activităţii fiecărui prefect. (...) Facem o evaluare. Când vom avea o decizie de comunicat, o vom comunica", a arătat Orban.

Masca, obligatorie în toate spațiile publice din București, începând de la miezul nopții / Școlile trec la cursuri exclusiv online

Cursurile se vor desfășura exclusiv online în școlile din București, iar purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile publice, începând de marți, ora 0:00, a anunțat purtătorul de cuvânt al prefecturii, după ședința Comitetului Municipiului București pentru situații de urgență.

„A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole. (...) A fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor - doar pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi. A fost interzisă activitatea operatorilor economici licenţiaţi pentru jocurile de noroc”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii București.

Ce s-a spus inițial luni

Hotărârea CMBSU vizează instituţiile de învăţământ de stat şi private din Capitală.

"Pentru faptul că s-a calculat această rată a incidenţei calculată pe ultimele 14 zile, ieri a fost 3,02, astăzi 3,19, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a venit cu un set de propuneri care au fost puse în discuţie şi supuse aprobării Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 856 pe 2020, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că, începând cu ora 0,00, data de 20 octombrie 2020, să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi, ne referim la activitatea didactică desfăşurată faţă în faţă. A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole evident. S-a instituit obligaţia purtării măştii în toate spaţiile publice, ne referim şi la copiii care au împlinit vârsta de 5 ani. Masca va fi purtată corespunzător, fiind acoperite nasul şi gura", a afirmat purtătorul de cuvânt.

Deciziile CMBSU încep să-şi producă efectele juridice de marţi, de la ora 0,00.

Indicele de infectare cu coronavirus în București a trecut de 3 începând de duminică. În aceste condiții intră în vigoare, prin decizii ale comitetelor locale de situație de urgență o serie de restricții. Acestea vor fi evaluate la 14 zile.