Procurorii francezi au efectuat joi percheziții la locuințele și birourile ministrului sănătății Olivier Véran ca parte a anchetei care investighează gestionarea pandemiei de COVID-19 în Franța, potrivit unui comunicat de presă citat de AFP și Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alte percheziții l-au vizat pe directorul general al sănătății, Jérôme Salomon, și pe un alt oficial responsabil de sănătatea publică, operațiunile având loc „fără dificultăți”, potrivit comunicatului de presă remis de ministerul sănătății francez.

Ancheta are loc ca urmare a unei plângeri înaintate Curții de Justiție a Republicii (CJR), singura instanță abilitată să judece fapte comise de membrii guvernului în exercitarea funcției, fiind efectuată de procurorii acestei instituții.

Peste 90 de plângeri au fost depuse împotriva unor miniștri francezi de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în această țară însă doar 9 dintre acestea au fost considerate admisibile.

Pe lângă Véran, un fost ministru al sănătății, Agnès Buzyn, fostul premier Edouard Philippe și fosta purtătoare de cuvânt a guvernului Sibeth Ndiaye sunt vizați de anchetă.

Audierile au început în luna septembrie, printre cei care au formulat plângeri numărându-se și medici. Reclamanții critică în mod special „inconsecvența măsurilor” luate la vârful statului și „neaplicarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății”.

Procuratura din Paris, care a primit zeci de plângeri la adresa unor oficiali ai administrației, a deschis la rândul său o vastă investigație preliminară în 9 iunie care vizează în special acuzațiile de „omucidere involuntară” sau „punerea în pericol a vieții unei persoane”.

Organizația Victimele Coronavirusului din Franța care reunește 200 de persoane a înaintat la mijlocul lunii septembrie o plângere către CJR și la adresa noului premier Jean Castex, acuzând guvernul că gestionează „orbește” pandemia.

Citește și: