Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a anunțat luni deschiderea unei vaste anchete preliminare privind gestionarea crizei Covid-19 în Franța, care vizează în special acuzațiile de "omucidere involuntară" sau "punerea în pericol a vieții unei persoane", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această anchetă, care vine după plângerile primite de Parchetul din Paris în perioada carantinei, "nu are ca scop definirea de responsabilități politice sau administrative", a explicat Heitz, "ci să aducă la lumina zilei eventuale infracțiuni penale" ale decidenților naționali.

Ancheta nu vizează șeful statului, care are imunitate, și nici membrii guvernului, responsabili în fața Curții de justiție a Republicii, sesizată și ea cu 80 de plângeri.

Această "anchetă-umbrelă" include pe de o parte cele 13 proceduri consacrate plângerilor asociațiilor și organizațiilor sindicale dar și o alta, a 14-a, care înglobează 33 de plângeri, în majoritate particulare, provenite de la plângeri-tip de pe site-ul plaintecovid.fr.

Aceste investigații, încredințate Biroului central de luptă împotriva daunelor aduse mediului și sănătății publice (Oclaesp), vizează principalele critici emise de la începutul epidemiei: protecția muncii, punerea la dispoziție de măști și teste etc.

"Dacă există fapte penale, vor fi foarte probabil - este o ipoteză - fapte involuntare. Ori, legea stabilește condiții exacte pentru stabilirea acestor infracțiuni: cere dovada unei culpe calificate, care nu este o simplă imprudență sau neglijență", a precizat procurorul.

Regruparea acestor anchete va permite, potrivit procurorului, stabilirea unui fond documentar privind starea cunoștințelor științifice. Deoarece "pentru acest tip de infracțiuni codul penal spune responsabilitățile" decidenților trebuie apreciate în raport cu "mijloacele și cunoștințele de care dispuneau în momentul deciziilor", a subliniat Heitz.

Această anchetă națională nu privește Ehpad, instituțiile pentru persoanele vârstnice sau dependente, care fac obiectul, în prezent, unor anchete locale, dintre care două în Paris, dar și la Nanterre (regiunea pariziană) sau Grasse (Sud-Est).