Starea de Urgență sanitară va fi reinstituită din 17 octombrie în Franța, potrivit unui decret prezentat în această dimineață Consiliului de miniștri, relatează Le Figaroși AFP. Franța va impune carantină nocturnă între orele 21.00 și 06.00, în mai multe metropole mari, inclusiv Paris, pentru a opri al doilea val de coronavirus care lovește țara, a anunțat miercuri președintele Emmanuel Macron, relatează AFP. Cine încalcă restricțiile va fi amendat cu 135 de euro.

Coronavirus FrantaFoto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

UPDATE 21.45: "Carantina va dura patru săptămâni și vom merge la Parlament pentru a o prelungi până la 1 decembrie. Șase săptămâni este timpul care ni se pare util", a spus șeful statului, precizând că măsura va intra în vigoare sâmbătă la miezul nopții.

Pe lângă Paris și regiunea sa, sunt vizate opt mari metropole: Lille, Lyon, Aix-Marseille, Grenoble, Montpellier, Saint-Etienne, Rouen și Toulouse.

În practică, restaurantele, barurile, teatrele și cinematografele vor trebui, prin urmare, să se închidă la 21:00 (19:00 GMT).

"Nu vom mai merge la casele prietenilor la petrecere, pentru că știm că aici ne contaminăm cel mai mult", a spus șeful statului.

Cei care încalcă restricțiile sunt pasibili de o amendă de 135 de euro.

Macron i-a îndemnat, de asemenea, pe francezi să-și limiteze întrunirile private la „maximum șase persoane”.

După un prim val care a ucis 30.000 de oameni în primăvară, Franța se confruntă cu o creștere accentuată a epidemiei. O treime din spațiile de terapie intensivă din țară sunt ocupate de pacienți cu o formă severă de Covid-19.

„Nu am pierdut controlul”, a repetat șeful statului de două ori, recunoscând totuși că situația este „îngrijorătoare”.

---------------

Știrea inițială

Potrivit decretului epidemia de Covid-19 justifică declararea stării de urgență sanitară astfel încât să poată fi luate măsuri strict proporționale cu riscurile”. Președintele Emmanuel Macron va anunța noi restricții în Franța în seara aceasta.

Potrivit Le Figaro, șeful statului ar urma să anunțe o „carantină nocturnă”, care ar putea începe de la ora 21.00 din acest weekend în zonele de alertă maximă, precum Paris și suburbiile sale, Marsilia, Lyon, Montpellier, Lille și Toulouse.

Starea de urgență sanitară, care fusese ridicată pe 10 iulie, oferă cadrul legal care permit anumite restricții, inclusiv carantina.

Autoritățile franceze au raportat miercuri că numărul oamenilor tratați în spital pentru Covid a depășit de pragul 9.100 pentru prima dată după 25 iunie, trendul continuând să crească, ceea ce ar putea face ca sistemul spitalicesc să fie copleșit, se tem experții, potrivit Reuters.