Premierul Ludovic Orban spune că a cerut Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea pandemiei să analizeze posibilitatea activității în spațiile închise, precum restaurantele.

Protest Centrul VechiFoto: Hotnews

El a făcut aceste declarații luni.

  • "Am solicitat Grupului de suport tehnico-științific să analizeze posibibilitatea reluării activității în spatii închise, în restaurante. Aștept o evaluare și apoi luam decizia", a spus Orban.

Orban a precizat că în cursul săptămânii va avea o întâlnire cu reprezentanții HoReCa și va fi luată o decizie.

  • "În cursul acestei săptămâni va trebui să luăm o decizie pentru că se termină sezonul estival, perioada în care oamenii pot sta pe terase. De exemplu, la munte e greu să serveşti micul dejun pe terasă. E o temperatură scăzută şi va trebui să evaluăm şi să luăm nişte decizii", a mai afirmat Orban.

Câteva sute de angajați ai teraselor și restaurantelor din Centrul Vechi al Capitalei au protestat săptămâna trecută față de măsurile luate de Guvern din cauza pandemiei și care au afectat dramatic această industrie. Ei au vrut să tragă "un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie".

  • "Lipsa predictibilităţii din industria Horeca în climatul economic actual nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiţii, responsabilităţi majore faţă de angajaţi, contracte de închiriere şi leasing, contracte cu clienţii externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc.
  • În ceea ce priveşte activitatea din alte ţări europene se poate observa că industria Horeca poate funcţiona. În afara României, toate ţările Comunităţii Europene au redeschis restaurantele (interior şi exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reuşind astfel să menţină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire faţă de România", spuneau reprezentanții Hora într-o scrisoare trimisă premierului Ludovic Orban.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara miercurea trecută că "încă nu este cazul" redeschiderii restaurantelor în spaţiu închis.

  • "În măsura în care vom vedea că avem o stabilizare a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, cu tendinţă de scădere, putem să ne gândim, în conformitate cu nişte reguli care trebuie respectate, să putem deschide şi aceste restaurante. În acest moment încă nu este cazul", declara ministrul Sănătății, întrebat despre redeschiderea restaurantelor.