Spitalul modular de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID construit din donațiile a 250.000 de români va funcționa la capacitate maximă începând de astăzi, după săptămâni întregi de bâlbâieli ale autorităților

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 3 august 2020, 8:18 Actualitate | Coronavirus


Spital modular COVID
Foto: Daruieste viata
Spitalul modular de Terapie Intensivă construit de Asociația Dăruiește Viață din donațiile a peste 250.000 de români va funcționa la capacitate maximă începând de astăzi. 22 de pacienți COVID erau internați în acest weekend în spitalul modular, iar de astăzi pornește în forță și secția de Terapie Intensivă, anunță Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață. Spitalul modular COVID construit de Dăruiește Viață este cel mai performant de acest fel din România. La nevoie, spitalul poate găzdui și trata 38 de pacienți COVID în stare critică, care au nevoie de îngrijire în Terapie Intensivă.


Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

"22 de pacienți internați în modular. De luni pornește în forță și terapia intensivă. Pentru că 'un ONG' a adus o mare parte din echipamentele necesare, iar Societatea Română de Terapie Intensivă (mulțumim profesorului Dorel Săndesc) a trimis 6 ventilatoare pentru ventilație mecanică invazivă", spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

"Purtați mască. Păstrați distanța. Spălați-vă pe mâini serios și des. Nu vreți să ajungeți la spital. Chiar nu vreți!", adaugă Oana Gheorghiu.


250.000 de români au donat pentru spital. Autoritățile nu s-au grăbit să îl deschidă


HotNews.ro scria, săptămâna trecută, că cel mai performant spital modular COVID din România era, în mod inexplicabil, folosit doar parțial de autorități, la o lună de când spitalul era gata. Cu toate că spitalul a fost gata în iunie, acum mai bine de o lună, autoritățile s-au bâlbâit săptămâni întregi până să găsească personalul necesar, iar ventilatoarele - singura dotare pusă la dispoziție de autorități, celelalte fiind deja asigurate de Dăruiește Viață - s-au lăsat așteptate.

Contactat marțea trecută de HotNews.ro, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, promitea atunci că spitalul urma să fie deschis la capacitate completă "într-o zi - două". Nu era însă prima dată când autoritățile promit că acest spital va fi funcțional în cel mai scurt timp.


250.000 de români au donat bani și zeci de companii au pus la dispoziție sponsorizări pentru ca Asociația Dăruiește Viață să poată construi, în timp record, în curtea spitalului Elias din București, un spital COVID cu 38 de paturi de Terapie Intensivă, cel mai modern de acest fel din România.

Construcția spitalului a costat aproximativ 2,2 milioane de euro, iar o echipă de aproximativ 70 de oameni a lucrat zi de zi pe șantier pentru finalizarea proiectului, într-un moment în care întreaga Românie era închisă - în perioada aprilie-iunie 2020.

Dăruiește Viață a achiziționat și echipamentele necesare pentru funcționarea spitalului și a montat inclusiv tancuri de oxigen pentru gaze medicale, necesare în Terapie Intensivă. Gaze medicale, instalație de filtrarea a aerului, stație de clorinare a apei, instalație de sterilizare a instrumentarului medical, laborator, rampe medicale mobile, paturi, noptiere, trolere medicale, instalație de apelare a asistentelor, control acces și detectoare de incendiu, infuzoare, perfuzoare și barbotoare - sunt câteva dintre dotările spitalului.

Bâlbâiala autorităților: DSP a dat aviz de spital de triaj, în condițiile în care triajul se face în corturi


Spitalul a fost gata în luna iunie și predat, în acte, de Asociația Dăruiește Viață spitalului Elias din București. Din acest moment începe bâlbâiala autorităților.

Spitalul Elias a solicitat inițial la Direcția de Sănătate Publică aviz de spital de Terapie Intensivă COVID pentru spitalul modular construit din donații în curtea sa. S-a răzgândit însă la foarte scurt timp după aceea și a solicitat doar aviz de spital tampon (spital de triaj), declara, pe 18 iulie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru HotNews.ro. Nelu Tătaru mai spunea atunci că Ministerul Sănătății a fost legat de mâini și de picioare în acest caz, solicitarea pentru aviz neputând veni, conform legii, decât din partea spitalului Elias, care nu se află în subordinea ministerului, ci a Academiei Române.


Nelu Tătaru mai declara, pe 18 iulie, pentru HotNews.ro, că a convenit chiar în acea zi, împreună cu managerul Spitalului Elias, ca spitalul modular să fie folosit ca spital ATI COVID. Nelu Tătaru afirma atunci că speră ca procedura și acordarea avizului de către Direcția de Sănătate Publică București să nu dureze mai mult de două zile, iar spitalul să poată fi apoi folosit, deoarece "este nevoie de el", spunea ministrul Sănătății.

În cele două săptămâni trecute de atunci, spitalul a fost folosit însă doar parțial - a avut internați câțiva pacienți infectați cu coronavirus, de la forme ușoare până la forme mai grave, dar nu în Terapie Intensivă. Motivele: lipsa personalului și lipsa ventilatoarelor și a monitoarelor - singurele dotări cu care urmau să vină autoritățile.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, explica marțea trecută, pentru HotNews.ro, că spitalul va funcționa ca secție ATI cu aproape jumătate dintre paturi - 12-14 paturi - iar restul vor fi folosite pentru pacienții cu forme medii ale bolii. O explicație ar fi aceea că o parte dintre paturi vor găzdui și pacienți post-ATI - care ies din faza critică, dar vor fi îngrijiți tot acolo.

Carmen Uscatu: Pe noi și succesiunea anotimpurilor ne ia prin surprindere, nu doar COVID 19


Raed Arafat mai spunea atunci că spitalul urma să fie 100% funcțional într-o zi - două și că avea, în acel moment, toate dotările necesare. Cea mai mare problemă, care a dus la această întârziere, a fost legată de detașarea personalului medical, afirma șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Concret, legea care prevede posibilitatea detașării personalului medical, voluntar sau nu, în spitale COVID, este în vigoare de aproape două săptănâni. Personalul nu poate fi detașat însă obligatoriu imediat și trebuie parcurse mai întâi alte etape, a explicat Raed Arafat pentru HotNews.ro.


Raed Arafat a adăugat și că numărul de paturi pentru pacienți COVID din zona Capitalei, inclusiv paturi de Terapie Intensivă, a fost suplimentat prin introducerea Spitalului Județean Ilfov pe lista spitalelor COVID. Unitatea medicală are și 15 paturi de Terapie Intensivă.


De cealaltă parte, Carmen Uscatu, președintele și fondatoarea Asociației Dăruiește Viață, sublinia, săptămâna trecută, că deși spitalul modular este gata de peste o lună, autoritățile au fost luate, ca de obicei, pe nepregătite: "Dăruiește Viață a construit spitalul modular la Elias tocmai pentru că, aflându-se în curtea unei unități funcționale, va beneficia de o echipa medicală capabilă să organizeze activitatea medicală în acest spațiu. Spitalul Elias și Ministerul Sănătăţii, împreună cu societățile profesionale, ar fi trebuit să se organize și spitalul modular să fi avut încă de acum o lună, când l-am finalizat noi, personalul pregătit. Dar na, pe noi și succesiunea anotimpurilor ne ia prin surprindere, nu doar COVID 19."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.10108 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Este necesară o reglementare legală. (Luni, 3 august 2020, 8:29)

  asavreau [utilizator]

  Altfel,păcat de eforturile depuse pentru strângerea banilor și realizarea lucrărilor.Cred-că ONG-urile care se ocupă cu așa ceva ar trebui să propună guvernului niște reglementări care să fie aprobate prin lege,HG,Ordin de ministru,după caz,încât lucrările făcute de aceste ONG -uri să fie preluate în sistem și folosite.Nu cred-că întotdeauna este rea voință.dar este stilul //de ce să mă leg la cap,dacă nu mă doare//.
  • +3 (17 voturi)    
   E lipsa de personal medical (Luni, 3 august 2020, 8:51)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   asta e problema. Nu de cladiri si aparate ducem lipsa, ci de specialisti
   • -2 (10 voturi)    
    Care personal de specialitate... (Luni, 3 august 2020, 10:29)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    emigreaza tocmai datorita mizeriilor si coruptiei din sistem. Nu oricine poate decarta peste 10.000 euro ca sa intre in rezidentiat.
   • +15 (15 voturi)    
    Lipsa de personal medical - adevarul (Luni, 3 august 2020, 11:04)

    GigiM [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    La ce nr. extrem de mare de rezidenti producem anual, nu are cum sa fie lipsa de personal medical. Dar blocarea posturilor + folosirea rezidentilor pe post de secretare + pregatirea rezidentilor doar in centre universitare = haos si lipsa de personal inuniversitare.

    Si acum legat de Corona, voluntar nu va vrea nimeni sa mearga sa se ocupe doar de pacienti cu Corona, e clar. Nu prea are nimeni asa un spirit civic incat sa se pune singur in primejdie, indiferent de juramant.

    Ca si mentiuni si idei de gandit:
    - Rezidentul din Germania poate ramane la acest statut toata viata; este o functie de sine statatoare care nu iti de dreptul sa iei toate deciziile singur dar lucrezi singur si te descurci singur si in garda esti singur.
    -pe sectiile de terapie intensiva in Germania sunt nu numai anestezisti ci si internisti si ei lucreaza mana in mana imp0reuna
    -in Germania te poti angaja si lucra ca si rezident in orice spital, iti poti schimba specializarea oricand si te angajezi prin interviu; dupa terminarea facultatii nu dai nici un examen de rezidentiat
    - extrapolat la cheltuielile din Romania si volumul de munca/program/responsabilitate, rezidentul din Romania este (de cand cu maririle din sistemul sanitar) dupa parerea mea mai bine platit decat in Germania (incepe de la 4000 lei de multe ori pentru un program de la 8 la 13). In Germania salariul de inceput al unui rezident este de aprox. 2800 euro net fara garzi. Garzile, in functie de numar si durata pot sa aduca intre 400-si max.1500 euro in plus. Cu fiecare an de rezidentiat in plus primesti 100-150 euro in plus pe luna. pana in anul 6 dupa care se plafoneaza si daca nu devii specialist ramane asa.

    Daca ar fi asa o lipsa de personal medical nu ar fi nevoiti atatia sa plece in afara sa lucreze dupa rezidentiat. Si nu mai e vorba de bani ci de pregatire, respect si loc de munca.
    • 0 (8 voturi)    
     Pai cum blocarea posturilor (Luni, 3 august 2020, 11:54)

     Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui GigiM

     ca inteleg de la comentatorii de aici ca avem personal bugetar in numar urias (si in continua crestere!), care taie frunze la caini si are salarii mari.
     Daca ne luam dupa "iexpertii" lu peste de pe forumuri, care generalizeaza la nivelul intregului aparat bugetar, a fi bugetar in Romania e raiul pe Pamant, nu alta. Daca e asa cum zic ei, de ce nu se ocupa posturile alea privilegiate??
     • +6 (12 voturi)    
      Exista medici dar NU sunt angajati! (Luni, 3 august 2020, 14:01)

      Boham [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

      Romania priduce sufiecinti MEDICI ATI dar posturile in spitalele de STAT se dau cu SPAGA si se scot la concurs foarte rar

      in momentul astaz sunt zeci de rezidenti ATI care nu au loc de munca pt ca NU sunt scoase la concurs posturi de medic ATI la spitalele din Bucuresti
   • +3 (3 voturi)    
    toate vin la pachet (Luni, 3 august 2020, 13:32)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    lipsa personalului medical se va rezolva prin crearea de conditii de munca mai bune. asta include si infrastructura si dotare si manageri mai putin dubiosi... toate vin la pachet.

    si daca nu sunt rezolvate aceste probleme (inclusiv prin legislatie care sa ajute personalul sa se protejeze de abuzuri si ingerinte politice), n-ai cum sa rezolvi astfel de chestiuni.

    de aceea trebuiesc incluse si ONG-urile, care au activitatea reala si relevanta, in procesul de reforma. cunosc unele probleme ale sistemului prin care ii este redusa eficienta. stiu problemele personalului medical si pot vorbi despre ele.
  • +3 (11 voturi)    
   nu se vrea (Luni, 3 august 2020, 11:17)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Aduceti-va aminte de cate piedici au mai intampinat cele doua doamne cu alt proiect facut tot din donatii publice, talpi puse la momentul respectiv de psd.
   Credeti ca penalistii sunt departe de confratii USL-isti?
 • +4 (12 voturi)    
  selectie (Luni, 3 august 2020, 9:15)

  anion [utilizator]

  Nici un ales al partidelor, din primarii si din ministere nu au ce cauta in asemenea spital!
  • +9 (9 voturi)    
   ... (Luni, 3 august 2020, 9:42)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui anion

   se duc la Bals sau Spitalul Militar, au locuri rezervate.
 • -1 (19 voturi)    
  Sa nu uitam (Luni, 3 august 2020, 9:19)

  robyzs [utilizator]

  Sa nu uitam ca in plina epidemie de Coronavirus, cand românii donau bani la ONG-uri pentr masti si aparatura, partidul PNL semna contracte cu o bucatareasa pentru masti la pret triplu. Aceasta este realitatea, Guvernantii au profitat si apoi Arafat si Cercel apareau la TV si cereau imunitate pentru contractele semnate in timpul Carantinei dar Klaus Iohannis declara la UE ca România nu mai are probleme cu corupția.
  • +4 (16 voturi)    
   Cine a semnat a zburat. (Luni, 3 august 2020, 10:26)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Se pare că era un/o infractor(oare) în slujba PSD,pentru-că PSD au depus moțiune împotriva ministrului sănătății imediat ce a zburat din funcție omul lor.
 • +6 (8 voturi)    
  o gura de oxigen (Luni, 3 august 2020, 11:19)

  tusnami [utilizator]

  la propriu si la figurat.
 • +9 (15 voturi)    
  hohohohoho (Luni, 3 august 2020, 11:36)

  Gheorghe Pudila [anonim]

  Unde sunt acum voluntareasa sarmata Firea si toparlanca budeanu care scuipau pe "spitalul privat"?
 • +5 (13 voturi)    
  Am mai spus-o (Luni, 3 august 2020, 12:28)

  fokerul [utilizator]

  şi o repet: aceste două doamne, Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, ar trebui declarate bunuri strategice de importanţă naţională. Aceste două doamne au o valoare inestimabilă, jos pălaria în faţa lor! Şi a celor din jurul lor care fac posibile toate aceste minuni in ţara asta amărâtă.
 • +1 (11 voturi)    
  felicitari (Luni, 3 august 2020, 13:42)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  celor 2 doamne care reusesc sa faca lucruri care par incredibile. Doar ca afara asa ceva e normal si e facut de stat nu de privati, la noi e incredibil si cu toate astea au reusit. Bravo lor ! Te gandesti ca ar putea sa se rasfete in vacante oriunde pe glob fara griji fara stres fara mobil care suna 24/7 si totusi au ales altceva. Jos palaria ! I-au facut de cofetarie pe toti pretiosii la costum care cauta si gasesc mereu scuze pentru impot...aaa...incapacitatea lor de trage o linie macar pe asfalt.
  • +1 (7 voturi)    
   Stau şi mă întreb (Luni, 3 august 2020, 15:04)

   fokerul [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   ce specie de hominid ar putea să-ţi dea voturi negative pentru ce ai scris. Mă gândesc că ar putea fi vorba de nişte analfabeţi funcţionali sau inteligenţi asimptomatici, cum le-ar zice CTP, pentru că altfel nu-mi explic. Sau preţioşii la costum la care faci referire în comentariu...
   • -1 (3 voturi)    
    ... (Luni, 3 august 2020, 16:53)

    Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

    Probabil au dat dislike leprele alea de muncitori lenesi care abia au leagat cu sarma doua table la spitalul ala si carora le e necaz pe cele doua doamne cu diploma, harnice si inimoase ca au aparut in media. Nesimtitii ! Sa puna dracului mana pe carte daca vor sa le fie recunoscuta munca si sa fie apreciati!
 • +3 (3 voturi)    
  Terminati cu prostiile... (Luni, 3 august 2020, 18:31)

  mike123 [utilizator]

  Noua ne trebuie biserici si mindre catedrale....nu spitale!
 • +1 (1 vot)    
  de mult ..... (Marţi, 4 august 2020, 12:55)

  asada [utilizator]

  ....bun simt era daca din titlu lipsea adaosul ....dupa saptamani intregi de balbaieli ale autoritatilor ....,adaos care miroase de la o posta a propaganda tipic PSD !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by