​FOTOGALERIE Cum arată spitalul modular construit din donațiile a 250.000 de români și "uitat" de autorități la numărătoarea pentru COVID. Mulți cred că e un spital din containere și arată ca pe șantier. Nu. Arată exact ca o Terapie Intensivă. De fapt mult mai bine

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 20 iulie 2020, 11:16 Actualitate | Coronavirus


Spital modular
Foto: Daruieste viata
​Gaze medicale, instalație de filtrarea a aerului, stație de clorinare a apei, instalație de sterilizare a instrumentarului medical, laborator, rampe medicale mobile, paturi, noptiere, trolere medicale, instalație de apelare a asistentelor, control acces și detectoare de incendiu, infuzoare și perfuzoare, barbotoare "și multe alte lucruri". Sunt dotările spitalului modular de Terapie Intensivă pentru COVID, cel mai modern de acest fel din România, construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias din București din donațiile a 250 de mii de români.


"Singurele echipamente pe care statul român trebuia să le pună la dispoziție sunt ventilatoarele și monitoare și se pare că după intervenția primului ministru acestea s-au găsit în rezerva statului și au fost aduse la spitalul modular personal de domnul Raed Arafat", spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.


"Mulți cred că e un spital din containere și arată ca pe șantier (cum am văzut la alții). Nu. Arată exact ca o terapie intensivă dintr-un spital. De fapt mult mai bine", subliniază Oana Gheorghiu.


Spitalul modular va fi folosit pentru scopul pentru care a fost construit: tratarea pacienților cu forme grave de COVID. Dar asta după ce, inițial, spitalul Elias, în curtea căruia a fost construit, a solicitat de la Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății doar aviz de spital de triaj pentru spitalul modular cu 38 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID în stare critică, lucru recunoscut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o declarație pentru HotNews.ro.Practic, acest lucru înseamnă că un spital ATI cu toate dotările de terapie intensivă putea fi folosit, potrivit avizului cerut de spitalul Elias, doar pentru trierea pacienților pozitivi la coronavirus și a celor negativi, după care cei negativi erau internați la Elias, iar cei pozitivi erau trimiși la spitale dedicate COVID. Triajul pacienților pozitivi și al celor negativi se face, în acest moment, în multe spitale din țară, în corturi instalate în fața unităților medicale, nu într-un spital modular cu dotări ATI, care a costat peste 2 milioane de euro. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția spitalului Dăruiește Viață, cel mai modern spital modular COVID din România, și zeci de companii au sponsorizat proiectul.
"Dumneavoastră mă sunați să mă trageți la răspundere? Vă rog să mă lăsați să lucrez, pentru că sunt în discuții cu domnul secretar de stat Arafat despre modalitatea în care putem conforma acel spital, mă rog, acea incintă, pentru a putea deveni o incintă în care să se acorde îngrijiri de Terapie Intensivă. În acest moment eu vorbesc cu domnul secretar de stat în acest sens, nu am timp." - prima reacție a lui Mugur Ardelean, managerul Spitalului Elias, sâmbătă dimineață, în momentul în care a fost contactat de HotNews.ro pentru explicații pe acest subiect. Apoi, managerul spitalului Elias a închis telefonul.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, declarase vineri seară că în acest moment nu mai există locuri libere pentru pacienții COVID la Terapie Intensivă, în spitalele din București. Pacienții gravi sunt duși la spitale din afara Bucureștiului, dar și acestea încep să nu mai aibă locuri la Terapie Intensivă, mai spunea Raed Arafat, la Digi 24. La momentul declarației lui Arafat, spitalul modular construit de Dăruiește Viață stătea nefolosit, din cauză că spitalul Elias nu ceruse aviz de spital ATI COVID pentru acesta.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro că a convenit, sâmbătă dimineață, cu managerul spitalului Elias, Mugur Ardelean, ca spitalul modular din curtea spitalului Elias să fie folosit ca spital ATI COVID. Nelu Tătaru spera atunci ca procedura și acordarea avizului de către DSP să dureze în jur de două zile, iar spitalul să poată fi apoi folosit, deoarece "este nevoie de el", spunea ministrul Sănătății.Nelu Tătaru a mai declarat, pentru HotNews.ro, că știa că spitalul modular este foarte bine dotat pentru terapie intensivă, dar ministerul era inițial legat de mâini și de picioare, deoarece Spitalul Elias nu este în subordinea sa, ci a Academiei Române. Spitalul Elias a solicitat inițial la Direcția de Sănătate Publică aviz de spital ATI COVID pentru spitalul modular construit din donații în curtea sa. S-a răzgândit însă la foarte scurt timp după aceea și a solicitat doar aviz de spital tampon (spital de triaj), spune ministrul Sănătății, care afirmă că instituția pe care o conduce era legată de mâini și de picioare în acest caz, solicitarea pentru aviz neputând veni, conform legii, decât din partea spitalului.Despre spitalul modular din curtea spitalului Elias a vorbit sâmbătă și premierul Ludovic Orban, într-o conferință de presă: "Deja am vorbit și cu domnul ministru Tătaru, și cu domnul secretar de stat Arafat, am discutat și cu doamna Gheorghiu (Oana Gheorghiu - n.red.), care a fost implicată într-un proiect umanitar, și există un sistem modular, există o secție practic care poate fi folosită pentru terapie intensivă, de 38 de paturi, care este în cadrul spitalului Elias. Imediat am vorbit cu domnul ministru Tătaru, cu domnul secretar de stat Arafat, pentru a asigura înzestrarea - nu au ventilatoare, nu au monitoare - și trebuie mobilizate din rezerva strategică aflată în administrarea Departamentului pentru Situații de Urgență toate echipamentele necesare și, de asemenea, să fie asigurată asistența medicală. E necesar să identificăm fie la spitalul Elias, fie să luăm prin detașare de la alte spitale medicii și asistentele care să poată să asigure asistența medicală pentru pacienți. Am înțeles că este vorba despre 38 de paturi, care oricum nu vor putea fi folosite toate pentru terapie intensivă, pentru că sunt necesare paturi și pentru pacienții care ies din intubare și au nevoie de tratament."Cel mai modern spital modular COVID din țară. 250.000 de români au donat pentru construirea lui


Construcția spitalului modular din curtea spitalului Elias a costat aproximativ 2,2 milioane de euro, iar spitalul este cel mai modern de acest fel din România. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția lui și zeci de companii au sponsorizat proiectul.


Spitalul a fost construit de Asociația Dăruiește Viață și predat oficial, în acte, spitalului Elias, ceea ce înseamnă că va funcționa ca secție exterioară a acestuia - secție de Terapie Intensivă COVID.

Pe șantierul spitalului, o echipă de aproximativ 70 de oameni a lucrat zi de zi pentru finalizarea proiectului.Spitalul modular are 38 de paturi, iar fiecare pat este dotat cu gaze medicale pentru a putea trata cazuri grave (de terapie intensivă). Este un spital care crește numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 și care va fi transformat, după epidemie, în spital pentru mari arși, în condițiile în care România are extrem de puține paturi și pentru acești pacienți, chiar și la aproape 5 ani după Colectiv. Costurile de relocare și de refolosire ca spital pentru mari arși sunt mici, spun reprezentanții Dăruiește Viață.


Dăruiește Viață a achiziționat și echipamentele necesare pentru funcționarea spitalului și a montat inclusiv tancuri de oxigen pentru gaze medicale, necesare în terapie intensivă.

Din momentul izbucnirii crizei coronavirusului în România, Asociația Dăruiește Viață a direcționat toate donațiile primite către sprijinirea spitalelor în lupta împotriva coronavirusului - aparatură și materiale de protecție. La începutul lunii aprilie, asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu a anunțat că începe construcția unui spital modular în curtea Spitalului Elias din București, unde urmează să fie tratați pacienți infectați cu coronavirus.Spitalul modular din curtea Spitalului Elias este al doilea spital construit de Asociația Dăruiește Viață, după cel pentru copii bolnavi de cancer, care este în construcție, în curtea Spitalului Marie Curie din București.
Citește pe larg aici:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14089 vizualizari

 • +25 (33 voturi)    
  ... (Luni, 20 iulie 2020, 11:18)

  sentenced [utilizator]

  Pentru mine este uluitor, revoltator, cum o initiativa privata poate sa se mobilizeze mult mai bine decat statul roman intr-o situatie de criza.

  Ce naiba ne facem in caz de razboi? Cred ca daca maine ne-ar invada hoardele lui Genghis Khan cu cai si arcuri in 2 ore ar ajunge la Bucuresti.
  • -27 (43 voturi)    
   Initiativa privata (Luni, 20 iulie 2020, 11:41)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Inițiativă privată pe terenul statului, cu medici si asistente de la stat, cu echipamente de la stat, cu medicamente de la stat, cu pacienți, ghici ce!, tot de la stat.
   • +15 (21 voturi)    
    @mazeta (Luni, 20 iulie 2020, 12:17)

    adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    prostovane... trebuiau sa vina si cu medici si cu asistente? AU CONSTRUIT ceva de la zero ceea ce statul nu a fost in stare ba!
    • +8 (12 voturi)    
     adrian_rolland (Luni, 20 iulie 2020, 13:18)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

     Va rog, ignorati-l pe Mazeta. Nu merita sa va obositi cu el. Daca nu ii baga nimeni in seama aberatiile, se va plictisi si va pleca singur de aici.
   • +11 (11 voturi)    
    adevarul e (Luni, 20 iulie 2020, 13:53)

    mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ca si statul putea sa-l faca cu vreo 25-30 milioane si sa-l termine in 4-5 ani. Asa ca nu mai laudati atata initiativa doamnelor. Doamna Firea specialista in modificarea traseului autobuzelor are marele merit ca a semnat autorizatia de constructie.Nu a inteles ce semneaza fiindca daca ar fi priceput nu ar fi semnat si l-ar fi trimis pe viceprimar sa bruieze actiunea.
   • +7 (7 voturi)    
    Mai are importanta pentru tine de unde vine tot ce (Luni, 20 iulie 2020, 14:05)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    mai este nevoie pentru salvarea unor oameni de la moarte?
    In ce priveste "pacienți, ghici ce!, tot de la stat" Poate de aici bulibaseala celor de la Elias in ce priveste solicitarea de aviz: "Spitalul Elias a solicitat inițial la Direcția de Sănătate Publică aviz de spital ATI COVID . . . S-a răzgândit însă la foarte scurt timp după aceea și a solicitat doar aviz de spital tampon (spital de triaj)" Apoi "Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro că a convenit, sâmbătă dimineață, cu managerul spitalului Elias, Mugur Ardelean, ca spitalul modular din curtea spitalului Elias să fie folosit ca spital ATI COVID" Pana la Dumnezeute mananca sintii. Managerul spitalului Elias, Mugur Ardelean nu-i de capul lui. Spitalul Elias este în subordinea Academiei Române.
    Deci pe bani din donatii si sponsorizarii s-a facut un spital ATI COVID "cel mai modern de acest fel din România", "uitat" pentru vip-uri?
  • +6 (6 voturi)    
   Probabil că va fi iniţiată (Luni, 20 iulie 2020, 13:55)

   calincb [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   o campanie de strângere de fonduri (prin SMS, pe PayPal sau alte metode) pentru a fi angajată o armată privată.
   Deşi probabil că d-na Mazeta sau alţi politicieni vor obiecta că armata respectivă va staţiona pe terenul statului, va folosi şoselele sau căile ferate tot ale statului, va apăra bunurile statului şi pe angajaţii statului. Posibil ca şi Curtea Constituţională să găsească unele proceduri neconstituţionale, iar armata să fie depozitată undeva până se vor reglementa juridic problemele.
 • +27 (33 voturi)    
  mda (Luni, 20 iulie 2020, 11:25)

  SoulSearcher [utilizator]

  pai nu e bine, ca nimeni n-a luat nicio spaga in realizarea acestui proiect

  si in romania stim cu totii, cineva/undeva/candva trebuie sa primeasca comision la ORICE se face/vinde.

  de aceea mai bine tineti-l inchis, ca nu e bun, daca nu a luat spaga nimeni, nici macar portarul de la elias, nea dorel care se declara mahnit ca nici macar 1 leu n-a primit spaga de la cei care au muncit sa faca acest spital din donatii.
 • +17 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 iulie 2020, 11:31)

  [anonim]

 • -10 (30 voturi)    
  Deci sunt locuri la ATI, Arafat a creat panica (Luni, 20 iulie 2020, 11:34)

  Gryphus [utilizator]

  nu inteleg aceasta incercare INUTILA de a induce panica populatiei cu stiria alarmiste cum ca nu mai sunt locuri la ATI (si daca nu mai sunt, faci sa fie ca de aia esti in functie) sau cu prognoze de 1 milion de infectati

  care e scopul acestei propagande alarmiste?
 • +12 (16 voturi)    
  Super aceste Doamne ! (Luni, 20 iulie 2020, 12:08)

  Idealistu [utilizator]

  Fac niste lucruri absolut incredibile pentru Romania, in care hotii si incompetentii reprezinta majoritatea clasei politice.
 • -8 (20 voturi)    
  Initiativa (Luni, 20 iulie 2020, 12:23)

  noi2013 [utilizator]

  este laudabila, dar ar fi trebuit dusa pana la capat. Cei care l-au construit trebuie sa se asigure ca este folosit, ca isi indeplineste scopul pentru care oamenii au donat.

  Pe de alta parte, daca spitalul are nevoie de ventilatoare si monitoare, nu este chiar 100% functional.... iar cerem statului ceva pentru o initiativa privata?! Hai sa fie functionala pana la capat

  S-au cerut si s-au donat foarte multi bani in aceasta perioada, unde si cum s-au cheltuit?!
  • +4 (12 voturi)    
   Matale esti de la PSD ? (Luni, 20 iulie 2020, 12:48)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Asta-i placa psd-ista, cand ei nu au facut nimic, cu exceptia furatului.
  • +5 (9 voturi)    
   Cititi macar textul pana la capat! (Luni, 20 iulie 2020, 12:57)

   shuly [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Dăruiește Viață a achiziționat și echipamentele necesare pentru funcționarea spitalului și a montat inclusiv tancuri de oxigen pentru gaze medicale, necesare în terapie intensivă.
   Nu mai trebuie nimic!Trebuie doar ca angajatii statului sa vina si sa inceapa munca acolo.Desteprul de director trebuie sa ceara aprobarea de la minister si gata !
   Dar este greu caci dupa aceea se complica treburile si trebuyie sa puna osul la munca pentru banii pe care ii primesc ca sa stea degeaba.Are omul concedii de facut sporuri de luat etc.
   • 0 (6 voturi)    
    ?! (Luni, 20 iulie 2020, 13:27)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui shuly

    Pai tocmai initiatoarele spun ca au statul trebuie sa puna la dispozitie ventilatoarele si monitoarele.....
  • +4 (4 voturi)    
   Mai cititi o data va rog .... (Luni, 20 iulie 2020, 18:06)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   ... caci desi initiativa este privata, spitalul "extern" a fost dat cu acte in regula catre Elias. Daca materialele lipsa sunt in rezerva de urgenta cred ca se califica sa fie folosite aici. In perioada pandemiei, echipamentele speciale pentru tratarea covid sunt date/vandute in special catre guverne deci nu se pot achizitiona oricum ... dar hei, 90% e gata de folosire ... nici asa nu e bine?!?
 • +12 (12 voturi)    
  nesimtirea e mare (Luni, 20 iulie 2020, 12:40)

  bigbrother [utilizator]

  Expresia asta ma enerveaza la culme de fiecare data cand o aud/citesc: "instituția pe care o conduce era legată de mâini și de picioare în acest caz". Arata cat de mult ii doare in cot pe decidenti de oameni si cat de mult se straduie de fapt sa rezolve aceasta problema.

  Si nu e doar un caz singular, peste tot auzim de astfel de scuze in diverse forme, dar nu auzim pe cineva sa spuna "m-am dus la Academia Romana" (de ce Academia are in subordine spitalul Elias n-am sa inteleg vreodata) si le-am spus ca avem nevoie de acel spital facut DIN DONATII PUBLICE!!!

  Sper ca Dl Tataru sa scape de aceasta meteahna si sa gandeasca in afara "cutiei" cum se spune, sa ignore birocratia si procedurile si sa rezolve situatiile aparute fara scuze puerile. Si nu in ultimul rand, sa demita acei dinozauri din spitale care blocheaza tot ce inseamna noutate si schimbare doar pentru ca le strica siesta.
  • +8 (8 voturi)    
   Exact. (Luni, 20 iulie 2020, 13:23)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Vorbeste de parca ar avea de-a face cu martieni, nu tot cu o institutie romaneasca. Se ducea frumos la academie si racnea acolo pana ce se facea ceva. Si daca fosilele alea de la academie nu miscau, se ducea la Orban, fie chiar si prin usa inchisa, daca era nevoie, si spunea ca este MUSAI sa dea cu cei de la Academie de pamant ca sa se miste.

   Dar, desigur, asta ar fi insemnat sa dovedeasca faptul ca este barbat.
 • +2 (10 voturi)    
  Pentru Arafat (Luni, 20 iulie 2020, 12:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Tot ce e privat îi pute! Ideologia bate pandemia
 • +2 (6 voturi)    
  Pana si fundatiile sunt judecate (Luni, 20 iulie 2020, 19:20)

  Criogenia [utilizator]

  Pe criterii politice in Romania...
  Cand Daruieste Viata realizeaza un proiect, comentacii sunt lapte si miere si bat obrazul guvernului...e ok .

  Acum cateva luni la inceputul pandemiei fundatia lui Voiculescu de la Antene a facut donatii comparabile cu acest spital...aceiasi comentaci foc si para frate, parca le luase ceva din buzunare...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by