Numărul infecțiilor cu coronavirus la nivel global a ajuns la 11,3 milioane, dintre care 6,4 milioane s-au vindecat, iar peste 531.000 de persoane au murit. E sărbătoare națională Statele Unite sâmbătă, iar riscul este ridicat, după ce țara a înregistrat un nou număr record de infecții cu coronavirus cu o zi înainte. "Este timpul pentru aceste țări să se uite la cifre. Vă rugăm să nu ignorați ce vă spun cifrele", a declarat vineri oficialul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Michael Ryan.

Coronavirus SUA, spital de campanieFoto: Dominick Sokotoff / Shutterstock Editorial / Profimedia

LIVE TEXT

22.40: OMS întrerupe testele clinice pentru hidroxiclorochină şi combinaţia Lopinavir-Ritonavir

21.30: OMS schimbă firul narativ privind apariția pandemiei de coronavirus

OMS a schimbat firul narativ privind primele zile ale pandemiei de coronavirus, precizând că Partidul Comunist Chinez nu a informat niciodată organizația cu privire la debutul pandemiei pe 31 decembrie, deși anterior a susținut contrariul.

20.05: Criza COVID-19 va transforma profund economia şi Europa se află într-o ''poziţie excelentă'', estimează Christine Lagarde

15.30: Bazilica Sagrada Familia din Barcelona s-a redeschis sâmbătă, după mai bine de trei luni de la închidere din cauza pandemiei de coronavirus, primind mai întâi personal medical, ca semn de recunoștință pentru angajamentul lor.

Îngirjitorii, asistentele, medicii - cu mască - s-au putut pliba din nou prin clădirea litstaă drept patrimoniu mondial al umanității.

12:20 Regiunea Catalonia a impus, sâmbătă, carantina pentru peste 200.000 oameni, după ce au fost detectate mai multe focare de coronavirus.

Rezidenții din Segria, care include orașul Lleida, nu vor putea să mai părăsească zina de la ora 12.00 (10.00 GMT), dar aceștia nu vor fi obligați să stea în casă, așa cum a fost cazul în martie.

Ministrul regional al Sănătății a spus că vineri erau 3.706 în regiunea Lleida.

Mișcarea către muncă va fi permisă, dar de marți angajații care intră și ies din zonă vor trebui să prezinte un certificat de la angajator.

11:00 Rusia se apropie 675.000 de cazuri, iar numărul mortilor trece de 10.000. Sâmbătă, Rusia a raportat 6.632 de cazuri noi de coronavirus. (AFP)

10:15 Muzeul Luvru se redeschide luni, dar cu câteva restricții

08:40 Trump celebrează Ziua Americii la Mount Rushmore, în ciuda protestelor

07:30Pub-urilor din Anglia li se va permite să se redeschidă de sâmbăt ca parte a relaxării măsurilor de carantină. Cele din Irlanda de Nord au făcut-o de astăzi, în timp ce pub-urile din Scoția și Țara Galilor vor urma mai târziu în cursul lunii iulie

În Europa, Anglia își redeschide sâmbăta pub-urile, saloanele de înfrumusețare și pensiunile, un nou pas major pentru a ieși din izolare, ceea ce duce din nou la frica de noi contaminări.

"Este timpul pentru aceste țări să se uite la cifre. Vă rugăm să nu ignorați ce vă spun cifrele", a declarat vineri oficialul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Michael Ryan.

"Oamenii trebuie să se trezească. Cifrele nu mint, iar situația de pe teren nu e bună", a spus el.

"OMS înțelege pe deplin că există motive întemeiate pentru țările care doresc să-și repună economiile în funcțiune (...) Dar nu puteți ignora problema, nici nu va dispărea magic" , a mai spus el.

Potrivit organizației, ultimele șapte zile au fost cele mai grave în ceea ce privește contaminarea (peste 160.000 de cazuri zilnice), de când epidemia Covid-19 a izbucnit China la sfârșitul anului 2019, iar 60% din toate cazurile au fost înregistrate până acum în ultima lună.

Statele Unite au înregistrat vineri 57.683 de noi infecții din cauza coronavirusului, conform numărării universității Johns Hopkins, un nivel record de la începutul pandemiei. Țara a înregistrat, de asemenea, 728 de decese noi din Covid-19, ceea ridică numărul total de decese la 129.405.