Muzeul Luvru, cel mai mare și cel mai vizitat din lume, se va redeschide luni, dar nu în totalitate și respectând toate măsurile de precauție posibile și fără turiștii americani și asiatici obișnuiți în acest sezon, potrivit AFP.

LuvruFoto: USER UPLOADED

Criza coronavirusului a cauzat deja „peste 40 de milioane de euro pierderi” complexului Luvru, a anunțat președintele și directorul său, Jean-Luc Martinez, care se așteaptă la trei ani dificili din punct de vedere financiar și pledează pentru o relansare prin „democratizarea culturală destinată tinerilor și publicului mai modest, în special în regiunea Paris”.

70% din spațiul destinat publicului, sau 45.000 m2, va fi din nou accesibil. Zonele aglomerate, precum și Antichitățile, în special egiptene, vor fi deschise publicului. Locurile mai complexe de gestionat vor rămâne închise deocamdată.

"Pierdem 80% din audiență. 75% din vizitatorii noștri sunt de origine străină. Vom avea în cel mai bun caz 20-30% din publicul din vara anului 2019, între 4.000 și 10.000 de vizitatori pe zi", în această vară , a declarat Jean-Luc Martinez.

Vizitatorii vor trebui să își facă rezervări, să își aducă măștile, nu vor avea vestiare sau băuturi răcoritoare, iar traseele vor fi semnalizate fără retur posibil, iar orice ieșire va fi definitvă.

Muzeul Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, s-a închis la începutul lunii martie, angajații invocând dreptul lor de a opri munca din cauza epidemiei cu noul coronavirus, a anunțat conducerea instituției, relatează AFP.