Autoritățile italiene responsabile de sănătatea publică au lansat un avertisment cu privire la pericolul unui al doilea val al pandemiei în țară fiind îngrijorate de sentimentul general de relaxare din rândul populației și nerespectarea regulilor de distanțare socială, relatează AFP.

Milano, Italia, după ridicarea parțială a restricțiilor de călătorieFoto: Hotnews

„Nu putem exclude un nou val în toamnă”, a declarat pentru La Repubblica Massimo Galli, un specialist în boli infecțioase de la spitalul Sacco din Milano, avertizând că este încă „prea devreme” ca italienii să își lase măștile de protecție acasă.

Italienii par să vrea să uite de atmosfera de carantină și au început să frecventeze cafenelele din peninsulă, plaje aglomerate sau restaurante, fără a fi prea îngrijorați de respectarea distanțării sociale.

Vânzările de măști de protecție, de negăsit la începutul carantinei, au început să scadă, potrivit Federației Farmaciștilor, obligația de a purta o mască în public urmând să fie eliminată la sfârșitul lunii - o decizie considerată „prematură” de Massimo Galli.

Lombardia, epicentrul pandemiei în Italia, a anunțat luni 143 de noi infecții înregistrate în 24 de ore. Până în prezent virusul a ucis 34.657 de persoane în Italia, potrivit ultimelor cifre făcute publice de autorități.

Numărul de noi infecții a rămas relativ stabil însă la sfârșitul săptămânii trecute autoritățile au îndemnat la precauție după ce au observat „semne de avertisment cu privire la transmiterea [COVID-19]” după identificarea a două focare în Roma, precizând că încă există o circulație importantă a virusului.

„Haideți să rămânem precauți până vom avea un vaccin”, afirmă și dr. Franco Locatelli, directorul Consiliului Superior de Sănătate care consiliază guvernul.

„Italia a făcut un efort uriaș și a obținut rezultate extraordinare”, a declarat acesta, avertizând să „nu le facem să fie în zadar printr-un comportament puțin responsabil”.

Acesta sublinază că situația pandemiei în afara Europei ar trebui să fie motiv de îngrijorare pentru toată lumea.

„Oamenii se deplasează de pe un continent pe celălalt și este imposibil să îi controlezi pe toți”, avertizează Locatelli, îngrijorat și de faptul că doar 3,5 milioane de italieni au descărcat aplicația națională de urmărire a contactelor comparativ cu estimarea de 23 de milioane preconizată.

Citește și: