Pandemia de Covid-19 „continuă să accelereze” pe plan mondial, în contextul în care „ultimul milion de cazuri a fost semnalat într-un interval de doar în opt zile”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

„Ştim că pandemia este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială şi, în numeroase ţări, politică. Efectele ei se vor face simţite timp de decenii”, a adăugat el într-o conferinţă de presă organizată în format virtual de emiratul Dubai, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Avertismentul lansat de directorul OMS intervine într-o perioadă în care multe ţări au intrat într-o etapă de relaxare a restricţiilor, pentru a-şi relansa economiile naţionale.

Săptămâna trecută, directorul OMS a declarat că această nouă fază este „periculoasă”, considerând că, în pofida nevoii de a ieşi din starea de izolare, noul coronavirus continuă „să se propage cu rapiditate” şi că acest virus rămâne „mortal”.

„A fost nevoie de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie semnalate, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile”, a insistat directorul OMS, luni.

El a îndemnat, totodată, guvernele şi companiile din lumea întreagă să se pregătească pentru eventuale pandemii viitoare, care ar putea să apară „în orice ţară, în orice moment, şi să ucidă milioane de persoane pentru că nu ne-am pregătit”.

„Nu ştim unde şi nici când se va produce următoarea pandemie, dar ştim că ea va avea un impact teribil asupra vieţii şi economiei mondiale”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemia de Covid-19 a făcut cel puţin 465.300 de victime pe plan mondial după ce China a anunţat în mod oficial apariţia bolii în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP duminică seară, pe baza unor surse oficiale.

Statele Unite sunt ţara cel mai grav afectată, cu cel puţin 119.959 de decese, urmată de Brazilia (50.617), Marea Britanie (42.632), Italia (34.634) şi Franţa (29.633).

Noul coronavirus a infectat peste 1 milion de persoane în Brazilia, iar America de Sud este epicentrul actual al pandemiei, cu peste 20.000 de morţi în Mexic, peste 8.000 în Peru şi peste 1.000 în Argentina.