Institutul Marius Nasta, unul dintre cele 4 spitale din București care tratează pacienți cu coronavirus, nu mai are locuri libere

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 iunie 2020, 9:49 Actualitate | Coronavirus


Institutul Marius Nasta
Foto: Hotnews
​Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu mai are locuri libere pentru pacienții COVID pozitivi, a anunțat sâmbătă dimineață managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler. Institutul Marius Nasta are în prezent internați 50 de pacienți confirmați cu coronavirus și 3 suspecți, potrivit managerului Beatrice Mahler. În București, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați la Institutul Matei Balș și la Spitalul Victor Babeș - ambele de boli infecțioase, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și la Spitalul Colentina, care este spital de suport.

"În schema Institutului Marius Nasta sunt avizate pentru funcționarea provizorie pentru pacienții COVID 72 de paturi, din care 10 paturi pentru pacienții suspecți, 13 pentru coinfectie COVID -TB și 49 pentru pacienții COVID pozitivi", a precizat managerul Beatrice Mahler.


Chiar dacă teoretic exista 10 locuri la suspecți, în saloane de două paturi, "ele pot fi ocupate de 5 pacienți, fiecare pacient fiind singur in salon, pentru ca siguranța și sănătatea fiecărei persoane este importantă", mai spune managerul Beatrice Mahler.

"Mai avem locuri pentru pacienții cu coinfecție TB-COVID și două locuri la suspecți", precizează managerul Institutului Marius Nasta.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta

Institutul Marius Nasta a tratat, de la începutul epidemiei de coronavirus în România, 193 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

De asemenea, în laboratorul COVID-19 nou-înființat au fost efectuate 2.913 teste (testele au fost efectuate pentru pacienții suspecți, confirmați si au fost efectuate controale în vederea externării, conform procedurii interne).


Directorul medical al Spitalului Victor Babeș: Nu mai prididim cu internările, nici la început nu a fost așa


Și spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București este "plin, nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu etc.", afirma în urmă cu două zile Simin Aysel Florescu, medic de boli infecțioase și directorul medical al spitalului.

"Ne-am relaxat. Toată lumea e fericită. Unii cred că boala asta nici nu a existat vreodată. Ei bine, există. Si e din ce în ce mai multă... Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale 'Dr. Victor Babes' din București e plin. Nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu, etc. Colegii din DSP cauta locuri in spital. Noi primim cât timp încă mai putem asigura un flux externare-internare, dar în condițiile astea, deja suntem plini. Terapia intensivă e colmatată, spitalul plin, medicii și asistentele în acțiune maxima. E plin. Nici la inceput nu a fost așa... pe scurt, azi (joi - n.red.): 2.200 externați, 1.700 confirmați. Boala exista și poate fi atât de gravă cum nu vă închipuiți", scria medicul Simin Aysel Florescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.


Medicul Simin Aysel Florescu

Administrația Spitatelor și Serviciilor Medicale București, în subordinea căreia se află Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, a precizat vineri că "ca urmare a unor informații vehiculate în ultimele zile în spațiul public, că vineri, 19.06.2020, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș sunt internați 303 pacienți bolnavi de COVID-19, marea majoritate cu simptome ușoare. Un număr de 7 pacienți sunt în Terapie Intensivă, dintre care 2 sunt intubați."

"În acest moment, în cadrul spitalului sunt 450 de paturi alocate bolnavilor de COVID-19, în acest moment fiind disponibile aproximativ 150 de paturi", mai preciza vineri conducerea spitalului.


Nelu Tătaru: Tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București și din alte județe


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara, în urmă cu două zile, într-un interviu acordat HotNews.ro, că odată cu creșterea numărului de cazuri din ultimele zile, "există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București - Matei Balș și Victor Babeș", dar spunea că deocamdată mai sunt locuri în aceste spitale.

De asemenea, în țară "sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri", afirma ministrul Sănătății.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, cele mai mari probleme sunt în acest moment la spitalele dedicate COVID-19 din București și Brașov, care s-au aglomerat în ultima perioadă, din cauza numărului mare de noi cazuri.

Nelu Tătaru

"Noi în acest moment avem organizată activitatea spitalelor în patologia COVID, faza I cele care sunt spitale de boli infecțioase, faza II de pneumologie, spitalele suport, care sunt spitalele mici și mijlocii pentru suport COVID și care în ultimele săptămâni solicitau revenirea la patologia non-COVID și sunt evaluate fiecare în parte. În acest moment, spitalele de faza I și II și spitalele suport pot prelua aceste cazuri noi. Cazurile de terapie intensivă încă nu forțează paturile de terapie intensivă, dar suntem pregătiți pentru a gestiona fiecare caz nou. Sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri. Există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București - Matei Balș și Victor Babeș - dar deocamdată mai sunt locuri și aici. De menționat că aceste spitale, modificându-și patologia pentru COVID, au suferit și modificări de structură. Chiar dacă aveau un număr mai mare de paturi, odată cu distanțarea și izolarea sau cazarea pacienților suspecți singuri într-un salon au făcut ca numărul de locuri să scadă. Dar ele pot fi reorganizate la un moment dat, dacă situația o impune. Spre exemplu, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș avea peste 600 de paturi, dar pentru a izola mai bine pacienții infectați cu coronavirus, numărul acestora s-a redus", a explicat ministrul Sănătății, pentru HotNews.ro.

În același timp, o parte dintre spitalele suport COVID din țară au cerut în această perioadă să revină la patologia non-COVID, "crezând că s-a terminat", spunea Nelu Tătaru: "Și spitalele care sunt spitale suport COVID, odată ce nu vor mai avea pacienți COVID, vor trebui să solicite Direcțiilor de Sănătate Publică să refacă circuitele și să revină la structura pe care o aveau înainte - adică în momentul acesta ei și-au suspendat un anumit număr de paturi pentru a putea asigura distanțarea. Asigurând distanțarea, spațiul este cu mai puține paturi, în acest moment. În general, cam toate spitalele suport COVID din țară au cerut DSP-urilor să fie evaluate dacă pot să revină la patologia non-COVID, crezând că s-a terminat. Ei bine, nu s-a terminat. În acest moment, cel puțin ieri, doar 7 județe nu aveau cazuri noi. În rest, cam toate județele aveau cazuri noi. Trebuie, la nivel de județ, DSP-urile și reprezentanții zonali de sănătate publică să reevalueze situația pandemiei, pentru a putea ce spitale pot să revină la patologia non-COVID și care trebuie să mai rămână totuși la patologie COVID, ca suport."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7201 vizualizari

 • -10 (24 voturi)    
  Și nu iese șpaga, nu? (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 9:54)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  e de muncă, nu e șpagă. Nasol
  • +5 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 10:44)

   [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   • -5 (9 voturi)    
    Oamenii de stiinta (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 11:53)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui

    Au dat din balbaiala in balbaiala. Din Februarie pana acum au spus o mie de lucruri, de cele mai multe ori contrazicandu-se consecutive. OMS-ul este exemplu elocvent de incompetenta crasa in domeniu. Evident ca asta nu a fost nici pe departe de natura sa convinga populatia ca ilustrii conducatori au o idee, plan sau strategie.

    In plus, inainte sa ne arunci in fata "...ai gandit cu vintrele acum sa te trateze frizerii...", ai de gand sa ne raspunzi la:
    - Cum te trateaza medicii in pitale, in afara de cazurile f grave, iti dau apa si iti iau temperature, in general infirmierele…
    - Cum explici efectele nu asa de dejastruoase ale relaxarii in tari din vestul Europei?
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 15:15)

     [anonim] i-a raspuns lui Vaka

 • -2 (10 voturi)    
  Spitalele nu aveau locuri nici înainte de pandemie (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 10:29)

  Mazeta [utilizator]

  Din momemt bolnavii bolnavi nu mai sunt primiți în spitale, în locul lor stau acum bolnavii sănătoși. Natura are oroare de vid.
 • 0 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 10:53)

  [anonim]

  • -2 (6 voturi)    
   mica pentru ce? (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 11:35)

   Andreiasu [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca au rezistat, in plina criza, cu aceasta capacitate sa inteleg ca acum ne putem relaxa ?
 • 0 (14 voturi)    
  trimiteti pe cei sanatosi acasa (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 11:11)

  bobo2 [utilizator]

  si veti ramane cu spitalele goale.
  Oricum nu prea vad ce e asa mult de munca, bolnavii stau in pat si primesc cel mult paracetamol, nu rocket science
 • +7 (11 voturi)    
  . (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 11:15)

  Mihai Panet [anonim]

  Lumea e neatenta, politia nu e prin apropiere ca sa-i oblige sa poarte masca, sa o traga pe nas, sa stea distantati acolo unde e cazul... Si se pare ca multi nu simt situatiile periculoase, nu se feresc. Oamenii ar trebui sa gindeasca singuri, fara sa fie obligati.
 • -3 (9 voturi)    
  Ceva e putred.. (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 11:40)

  Vaka [utilizator]

  ...in Romania.

  Este de-a dreptul dubios cum dintr-o data avem un concert de voci calificate care ne atrag atentia pe un ton grav, usor parintesc ca spitalele sunt supra-agglomerate. Suna si arata a teatru, relative bine orchestrat. Ce se urmareste, nu imi este atat de clar.Un pic de panica in populatie? Justificarea unor masuri opresive ulterioare? Sau pur si simplu, ca de obicei se abate atentia de la anumite miscari financiare si de interese politice?

  Una peste alta nici doamna asta, nici ce de ieri nu ne vorbest depre cati din pacientii care "inunda" spitalele sunt cu adevart bolnavi. Adica care au nevoie reala sa stea in spital.
  Tare ma tem ca daca doar cei cei cu simptome grave sunt tinuti in spital, se cam celeste stabilimentul.
  • 0 (2 voturi)    
   ! (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 13:36)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   Stii de ce toate acestea?
   Pentru ca in Romania este haos .
   Nu sunt protocoale clare, cei implicati direct - multi incompetenti , rautate, invidie, etc
   Avem la pachet multe cutume
   D'aia
 • 0 (10 voturi)    
  Pentru ca internati asimptomatici si forme usoare (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 12:42)

  andipetre [utilizator]

  Cum stie toata lumea, nimeni din Europa nu mai face asta. Exact din motivul de a nu isi supraincarca spitalele. In Germania, de exemplu, infectatii cu covid se trateaza in izolare acasa si se duc la spital doar daca stare li se agraveaza. Pentru marea majoritate acest lucru nu se intampla, deci spitalele raman pregatite pentru cei care au reala nevoie de tratament.

  Din pacate decidentii din sistemul medical romanesc nu sunt in stare nici acum sa isi repare aceasta eroare cu efecte dramatice. Persistenta in eroare nu arata inteligenta. Oamenu buni, suntem singurii din Europa civilizata care interam forme usoare si asimptomatici! Chiar nu intelegeti?!
  • +2 (2 voturi)    
   Pe cine sa lase acasa? (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 13:26)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Sa-i lase acasa pe romanii care nu vor sa fie termometrizati?

   Eventual sa sa faca hoteluri de covid pentru cei cu forme usoare decat sa tii un jandarm la usa fiecarui bolnav ca sa nu plece de acasa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by