Gilead Sciences Inc a spus luni că antiviralul remdesivir, produs de companie, a avut ”rezultate amestecate” într-un studiu clinic de faza 3, în timp ce pacienții care se aflau în a cincea zi de tratament aveau o stare semnificativ îmbunătățită, cei care au primit tratamentul timp de 10 zile nu, relatează Reuters.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Remdesivir care este urmărit îndeaproape după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, utilizarea medicamentului Remdesivir pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus, luna trecută, citând rezultatele dintr-un alt studiu condus de Institutul Național de Sănătate care arată că medicamentul reduce spitalizarea cu 31% sau cu apoximativ patru zile, comparativ cu placebo.

Noile rezultate anunțate luni de Gilead sunt dintr-un studiu care vizează evaluarea siguranței și eficacității unui tratament pe o durată de 5 până la 10 zile cu remdesivir pe lângă tratamentul standard al pacienților cu formă moderată de Covid-19, comparativ cu doar tratamentul standard.

În ziua a 11-a, un procent mai mare de pacienți din grupul care primea remdesivir au ajuns să se simtă mai bine în a cincea zi de tratament față de cei care făceau parte din grupul celor care primeau tratament standard, a spus Gilead.

Producătorul a spus că șansele îmbunătățirii stării în cea de a zecea zi de tratament cu remdesivir comparativ cu tratamentul standard sunt de asemenea favorabile, dar nu s-a ajuns la o statistică semnificativă.

Analistul Michael Yee a spus că îmbunătățirile văzute în studiul clinic sunt doar modeste.

Studiile de fază 3 oferă mai multe informații despre siguranță și eficiență, prin studierea de populații diferite de pacienți într-un număr mai mare, cu doze diferite de medicament sau în combinații cu alte medicamente.

Citește și: