Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că un român, muncitor sezonier la o fermă din Bavaria, Germania, a fost confirmat cu COVID-19. Acesta este internat în spital, starea lui de sănătate fiind bună.

Munca, fermaFoto: Profimedia Images/Science Photo Library/Sciencephoto

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Consulatului General al României la Munchen a fost notificat cu privire la diagnosticarea cu COVID-19 a unui cetățean român, lucrător sezonier în cadrul unei ferme din Bavaria.

Conform datelor comunicate de către angajator la cererea oficiului consular, persoana în cauză este internată într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind bună, a anunțat MAE, care a precizat că este „în dialog atât cu angajatorul și autoritățile locale, cât și cu un reprezentant al unității medicale în care este internat cetățeanul român diagnosticat cu COVID-19, fiind pregătit să acorde asistența consulară necesară”, potrivit Mediafax.

„Totodată, au fost testați pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 alți 46 cetățeni români, rezultatul testării fiind negativ. Astfel, aceștia au fost plasați în carantină în incinta fermei, urmând ca testarea să fie reluată în cursul săptămânii următoare”, se mai arată în comunicat.

Oficialii MAE susțin că reprezentanții Consulatului General al României la Munchen au vizitat ferma respectivă în 6 mai și au stabilit că nu există deficiențe în ceea ce privește condițiile de igienă și securitate la locul de muncă, normele fiind afișate în mod vizibil și în limba română.

„Totodată, toți lucrătorii sezonieri români au semnat contracte de muncă anterior sosirii în Republica Federală Germania, iar prevederile legislative privind acordarea salariului minim sunt respectate, acesta fiind garantat indiferent de performanța lucrătorilor. Din interacțiunile reprezentanților consulatului general cu lucrătorii români sezonieri a rezultat faptul că aceștia sunt, în general, mulțumiți de situația din cadrul fermei, o parte fiind angajați permanenți”, au mai anunțat reprezentanții MAE.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, anunța pe 20 mai că ”în cea mai mare parte a fermelor din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sunt şi o serie de lucruri care trebuie corectate şi îmbunătăţite. ”

„Am avut discuţii atât cu români care muncesc sezonier în Germania cât şi cu angajatorii lor, cu asociaţiile de fermieri care sunt foarte active pentru stabilirea unui standard de muncă optim la nivelul tuturor angajaţilor, dar şi cu miniştrii Agriculturii şi Muncii. Toate aceste întâlniri mi-au arătat că, în cea mai mare parte, în fermele din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sigur că sunt şi o serie de lucruri care trebuie să fie corectate şi îmbunătăţite. Dincolo de condiţiile de muncă, am cerut îm mod expres ca românilor să le fie asigurat un minim de protecţie medicală în această perioadă de pandemie. Şi nu în ultimul rând, am avut discuţii aplicate solicitând, şi cred că aţi văzut declaraţiile ministrului Muncii de astăzi, ale domnului ministru Heil (ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale, Hubertus Heil - n.r.), care au arătat efectele imediate ale discuţiilor pe care l-am avut atât în privinţa intensificării controalelor în ferme şi în general în activităţile în care lucrează muncitori sezonieri, inclusiv în domeniul industriei cărnii”, a afirmat Violeta Alexandru,