​Purtarea măștii de protecție și măsurarea temperaturii corporale (triajul epidemiologic) la intrarea în spații închise - instituții sau autorități publice, magazine, unități de prestare a serviciilor etc. - sunt obligatorii pe perioada stării de alertă, reamintește Ministerul Sănătății, la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului care instituie această obligativitate. În cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție i se poate interzice intrarea într-un spațiu închis, subliniază instituția condusă de Nelu Tătaru.

Ministerul SanatatiiFoto: AGERPRES

Ministerul Sănătății precizează că, în conformitate cu prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, triajul epidemiologic se aplică obligatoriu în cadrul instituțiilor sau autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor.

"Pe perioada stării de alertă, la intrarea într-un spațiu închis, fie din cadrul unei instituții publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât și celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori", arată reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății mai precizează că, la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact, se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Mai mult, în cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius, se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

În cazul spațiilor comerciale nu se aplică obligația ca un client să fie însoțit de o persoană din sediu.

Citește și: