Modificări în ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise. Ce prevede documentul care a apărut în Monitorul Oficial

de I.H.     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 mai 2020, 9:23 Actualitate | Coronavirus


Masca de protectie
Foto: pixabay.com
Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis a fost publicat în Monitorul Oficial, la două zile de la emitere. Documentul are mai multe modificări față de forma inițială, fiind mai restrictiv în privința categoriilor exceptate de la purtarea măștii.

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne privind instituirea obligativității purtarii măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă a fost aprobat miercuri de ministrul Sănătății, fiind publicat abia vineri noapte în Monitorul Oficial.

Masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

Față de forma inițială, au fost făcute câteva modificări legate de categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție. De exemplu, în forma inițială a ordinului erau menționați "elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare". Conform actului publicat în Monitorul Oficial, elevii și studenții nu mai apar printre categoriile exceptate.

De asemenea, în forma inițială era prevăzut că nu trebuie să poarte mască angajatul singur în birou sau dacă sunt "minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor". Acum, excepție fac doar angajații singuri în birou.

Cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție:
 • Angajatul este singur în birou
 • Persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare
 • Persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)
 • Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei
 • Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane
 • Copiii cu vârsta sub 5 ani
Ordinul prevede că "pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în aenxa” care face parte din ordin.

Utilizarea măștii de protecție
 • Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.
 • Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, afirmă sursa citată.
 • Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).
 • În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).
Pe durata stării de alertă, se instituie "obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă".

Triajul epidemiologic constă în:
 • Măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C), la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Menționăm că în forma inițială a ordinului nu era specificată nicio marjă de eroare.
 • Observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)
 • Dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
 • Dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical.
 • Dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
 • Dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru motive justificate.

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor.

Triajul epidemiologic constă în:
 • Măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C).
 • Observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
 • Dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
 • Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă.
 • Dacă temperatura înregistrată nu depăşeşte 37,3 C şi nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.
Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi amendate în baza Legii nr. 55/2020 privind starea de alertă, ce a intrat în vigoare de luni: “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50837 vizualizari

 • -14 (46 voturi)    
  Azi altfel ca ieri (Sâmbătă, 23 mai 2020, 9:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Brambureala e regula, iar MS exceleaza in aceasta direcție. Hai cu ordinul de sinistru, neamule, că mâine va fi altjfel ca ieri.
  • 0 (4 voturi)    
   Din Corea de Nord privesti sau mai de aproape? (Sâmbătă, 23 mai 2020, 21:45)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   .
 • -14 (56 voturi)    
  Prostie marca Ludovic Orban (Sâmbătă, 23 mai 2020, 9:57)

  Popcea [utilizator]

  Un om care toata viata lui a fost bugetar a ajuns prim-ministru liberal. Acest amărât trist nu pricepe in ruptul capului ca economia trebuie sa reporneasca. Nu realizeaza ca nu vor mai exista bani de tinut acasa bugetari platiti cu 100% cu salarii de mii de euro, nu vor nai exista bani pentru pensii speciale nesimtite, nu vor mai exista bani pentru masti si manusi cumparate la suprapret de la firmele de casa ale PNL. Si, intr-un final, lipsa asta de bani se va resfrange in viitorul copiilor nostri care vor plati dobanzile uriase ale pentru niste credite luate inutil de bugetarul liberal inconstient.
  • +23 (57 voturi)    
   Prostie marca Popcea (Sâmbătă, 23 mai 2020, 10:37)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   Cum adica sa reporneasca economia? Economia nu s-a oprit niciodata. Eventual s-a contractat cu cel mult 5%. Serviciile de baza, posta, curieratele, magazinele alimentare si nealimentare, bancile, intreprinderile lucrative, santierele-si lista continua- nu s-au oprit. Te referi la saloanele de jocuri si casele de pariuri? La baruri si carciumi? Sorry....
   • -9 (29 voturi)    
    da cum dar ? (Sâmbătă, 23 mai 2020, 11:00)

    Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui ipolitic

    ce mai important decat distractia? ce conteaza mai mult decat sa te simti bine si sa faci ce vrei cu banii taisi cu viata ta ? ce gunoi , ce curent , ce paine ? noi vrem neversea , untold si afterhills !
    semnat : TFL
    • -2 (12 voturi)    
     asta era! (Sâmbătă, 23 mai 2020, 15:54)

     mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

     relansarea economiei prin vanzari de droguri la neversea, untold si afterhills!
  • +11 (31 voturi)    
   Prostie marca Popcea (Sâmbătă, 23 mai 2020, 10:42)

   Cipraen [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   Si purtarea mastii cum incurca „repornirea economiei”?
  • +3 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 mai 2020, 12:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Popcea

  • +1 (3 voturi)    
   ei, intelege-l si tu doar... (Duminică, 24 mai 2020, 7:49)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   stii foarte bine ca nu a muncit o zi din viata lui.
 • -9 (25 voturi)    
  Astia nu-si pot depasi viziunea etatista (Sâmbătă, 23 mai 2020, 10:31)

  Sparafucile [utilizator]

  Adica, dupa ei orice persoana trebuie sa aiba medic de familie. De ce? Unul care n-are medic de familie dar contribuie la bugetul de asigurari n-are voie sa se trateze de COVID?

  De ce n-au unii medic de familie? Fiindca au meserii bune de pe urma carora cistiga bine si n-au motive sa treaca pe la medicul de familie. Nu-i intereseaza nici o economie de doi lei la retetele compensate sau gratuite, nici sfaturile "pretioase" ale medicului de familie- care cel mai adesea e un ageamiu patetic- si n-au nici timp de pierdut ca sa obtina "trimiteri" . Se trimit singuri unde e nevoie, in mediul privat si-si platesc tratamentul din buzunar.

  Ceterum censeo, firesc ar fi ca oricine are nevoie de servicii medicale in sistemul de stat si-si plateste contributia la bugetul de asigurari sa se poata "trimite" singur la orice examinare sau tratament. Conditia : sa aiba card de asigurat.

  Apucam noi asemenea vremuri? Nu, fiindca interesele RETELEI PARAZITARE de medici de familie sunt mult prea puternice.
  • +1 (1 vot)    
   Pt Spara.. (Luni, 25 mai 2020, 8:13)

   DatatoruldeM [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Trimiterea la examinare de specialitate trebuie facuta de unul care are habar. Ce specialitate are "putred-de-bogat"-ul ala de stie ca daca-l doare in spate e coloana sau rinichiul? A..se plimba cum vrea el ca voda-n loboda doar asa, "ca a platit"? nu merge.

   De aia trebuie medicul ala de familie. Ca realitatea arata ca sistemul i-a transformat in contabili primari..e altceva.
 • -9 (27 voturi)    
  popor de covizi / guvizi (Sâmbătă, 23 mai 2020, 10:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  daca va pune Veorica sa purtati masca, nu mai era loc de aruncat un ac in Piata de tineri cu telefoanele aprinse spre Uranos invocand libertati europene
 • +5 (27 voturi)    
  hahahah (Sâmbătă, 23 mai 2020, 11:39)

  schumi [utilizator]

  inafara de punctele de vanzare nu vad sensul sa porti masca daca oricum stai bt in bot cu colegu 10 ore pe zi, 5 din 7 zile ...e ilogic, nu te protejeaza nici bunica de covid...Cei care interactioneaza cu persoane din exterior, in magazine, centre, casierii etc acolo da. In rest, frica fara baza stiintifica, pentru ca e doar frica irationala pt ca baietii astia care sfatuiesc de abia isi dezmortesc cunostintele pt ca noi nu avem studii, doar preluam studii si uneori fakenews.
  • +8 (14 voturi)    
   "bot in bot" (Sâmbătă, 23 mai 2020, 15:14)

   Grasul [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   Am purtat toti in birou o luna de zile masti de protectie anti Covid pentru ca nu stim cu cine se intalneste careva din colegi ca sa ne protejam pe noi, nu de fandoseala! Macar atat am putut face si daca ne-am fi imbolnavit ne-ar fi paru rau ca nu ne-am protejat!
   "OMS zice:
   "When and how to wear medical masks to protect against coronavirus?

   If you are healthy, you only need to wear a mask if you are taking care of a person with COVID-19.
   Wear a mask if you are coughing or sneezing.
   Masks are effective only when used in combination with frequent hand-cleaning with alcohol-based hand rub or soap and water.
   If you wear a mask, then you must know how to use it and dispose of it properly."
 • -8 (22 voturi)    
  Felicitari (Sâmbătă, 23 mai 2020, 11:39)

  blacksheep [utilizator]

  In acest moment este interzis accesul in institutiile publice, spaţiile comerciale şi la locul de muncă tuturor cetatenilor care nu sunt infectati cu virusul SARS CoV-2 dar care au o temperarura masurata mai mare de 37.3 grade, chiar daca poarta masca si manusi.
  Persoanele vor fi indrumate catre medicul de familie de familie pentru consult.
  Deci daca mergi la spital pentru o urgenta sau farmacie, vei fi trimis la medicul de familie.
  La fel si pentru institutiile publice care ar trebui sa fie in slujba cetatenilor.
  V-ati gandit la tinerii care vor sustine bacalaureatul sau alte examene?
  Ce putem spune despre procurarea alimentelor, este interzisa?
  Termometrele folosite au certificate de calitate si certificate de calibrare valide?
  "Dacă se încadrează ( sau nu ) în definiția de caz suspect COVID 19 medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2"
  Cum poate fi incadrara (sau nu ) in definitia de caz suspect SARS-CoV-2 fara testare sau alte analize? Medicul de familie poate recomanda testarea, nu poate da un verdict. Simptomele sunt comune cu alte boli.
  Dar cat de corecte sunt testele?
  Care este perioada de timp pentru aflarea rezultatelor?
  Si daca rezultatul este negativ?
  Concluzie: Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne este perfect atacabil in justitie.
  • +7 (19 voturi)    
   "Atacabil in justitie" (Sâmbătă, 23 mai 2020, 12:35)

   Grasul [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   De la mijlocul lui Ianuarie si pana in prezent am stat in China intr-o provincie in care n-a murit nimeni de Covid 19 si in care TOATE guvernele locale au monitorizat strict starea de sanatate a populatiei! Pana pe 29 Aprilie nu se putea intra intr-un supermarket sau institutie publica daca nu aveai pe telefon aplicatia updatatata de guvern care arata ca starea de sanatate e buna si nici acum dupa relaxarea masurilor preventive nu se poate intra undeva fara sa ti se masoare temperatura! Cei cu temperatura anormala NU POT INTRA!
   Cei care sufla catre un functionar public sunt considerati vinovati ca incearca sa-l infecteze si sunt pe loc amendati cu 10000yuani (6300RON) iar in caz de refuz risca inchisoarea!
   Un coleg chinez a racit in perioada asta si a fost internat fortat in spital si numai dupa 5 zile au ajuns doctorii la concluzia ca nu e infectat cu Covid 19! Si spitalul se plateste personal in China daca nu esti functionar al Guvernului! Acum, dupa ce s-au relaxat masurile de preventie 90% din populatie poarta masti pe strada desi nu mai e obligatorie, cine s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt!
   Te rog sa ma scuzi pentru sinceritate dar cred ca doar faci parada de teribilism si scrii prostii copilaresti!
   • -7 (13 voturi)    
    bun ex, China, de urmat (Sâmbătă, 23 mai 2020, 15:42)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Grasul

    etalon pt drepturili omului...da io prefer Belarus ca ex,dacă-mi dați voie, îi mai aproape de noi...dictatoru Belarus nu impune botnițe, lasă oamenii să aleagă...mai văd ceva fotbal la ei, cu spectatori...unii au măști, alții nu...dictatoru nu obligă, în schimb face teste...Belarusu dictator 45.000 teste la mil locuitori, România ieropeană 18000 teste la mil...ce-ar mai fi de spus?...mulțumim organelor că ne apără viețile de ucigătoru covid, cu mască...da nu ne apără tiroidele, cu euthirox...euthiroxu nu-i rentabil la firme...măștili îs supraprofitabile...părerea mea
   • 0 (0 voturi)    
    respect opinia ta (Luni, 25 mai 2020, 9:28)

    blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui Grasul

    China este o tara admirabila, dar din punctul de vedere al drepturilor omului nu este chiar un exemplu. As prefera alte exemple, sau poate in Romania functioneaza doar masurile represive si discriminatorii. Aplicatii updatate pe telefon nu garanteaza starea de sanatate. Temperatura anormala cum spui tu, este un termen foarte vag. Au fost masurate temperaturi la intrarea in market-uri cum ar fi 28, 32, 34 grade. Nici astea nu sunt normale.
    De altfel China este o tara campioana la monitorizarea si controlul abuziv al populatiei prin mijloace elecronice. Acolo portul mastii este ceva obisnuit avand in vedere poluarea din anumite zone mult peste limite.
    Daca nu recunoastem existenta unor problemele cum pot fi rezolvate?
    Te rog incearca sa iti imaginezi cum este sa fii bolnav de alte boli, sau o urgenta medicala, si sa nu ai acces la tratament , spital sau alte servicii publice. Sau un tanar care nu poate intra in sala de examen pentru bacalaureat pentru ca are temperatura crescuta (nu neaparat din cauza infectiei cu covid).
  • +1 (1 vot)    
   Suspect?!? (Luni, 25 mai 2020, 8:20)

   DatatoruldeM [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   Daca eu arat suspect sau ma comport suspect ma primesti la tine in casa? sau la tine la job fara sa fii cu ochii in patru?
   E, dreptul meu de a fi protejat stabileste granita aia de tu cu 37.3 esti suspect de a fi bolnav de orice boala febrila, inclusiv Sars-Cov2. Pina elucidezi misterul stai departe de altii.
 • 0 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 mai 2020, 13:57)

  [anonim]

  • +7 (13 voturi)    
   "Ca si concluzie" (Sâmbătă, 23 mai 2020, 14:53)

   Grasul [utilizator] i-a raspuns lui

   Am citit cu atentie ce ai scris si am ajuns la concluzia ca nu pricepi nici macar ce scrii (citezi)!
   "Ca si concluzie": scrii prostii!
   • -4 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 mai 2020, 15:02)

    [anonim] i-a raspuns lui Grasul

    • +7 (7 voturi)    
     Keyword: "If you are healthy" (Sâmbătă, 23 mai 2020, 16:28)

     alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui

     "There are few reports of laboratory-confirmed cases who are truly asymptomatic, and to date, there has been no
     documented asymptomatic transmission. This does not exclude the possibility that it may occur. Asymptomatic cases
     have been reported as part of contact tracing efforts in some countries.
     "
     https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200402-sitrep-73-covid-19.pdf
    • +3 (11 voturi)    
     Daca nu te intereseaza sanatatea (Sâmbătă, 23 mai 2020, 16:37)

     Grasul [utilizator] i-a raspuns lui

     ta si vrei sa te infectezi cu Covid-19 macar ai putin bun simt si protejeaja-i pe cei de langa tine purtand masca, spalandu-te pe maini inainte de atinge obiecte din aceeasi incapere unde mai sunt si altii! Crezi ca e atat de greu sa mentii niste reguli de igiena si distantare? Daca ti se pare insuportabila viata sa stii ca nu e foarte scump un streang!
     • +1 (7 voturi)    
      Ai perfecta dreptate (Sâmbătă, 23 mai 2020, 23:09)

      CodrutzaN [utilizator] i-a raspuns lui Grasul

      dar NU uita zicala:"Nu iti raci gura cu un prost ca NU vei reusi sa-l faci sa inteleaga".
      Pe de alta parte, trolii (caci el e unu dintre ei) NU se sinucid ci sunt sinucisi cand nu mai e nevoie de ei. Mai nou se arunca se la etaj (Ponta stie cum devine cazul)
  • +1 (7 voturi)    
   @Neutryno (Sâmbătă, 23 mai 2020, 19:02)

   Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui

   Vai vai vai, nu intelegeti chiar nimic. Concluzia aia pe care o trageti e asa... « ca si » poanta unui banc sec.
 • +5 (15 voturi)    
  Pentru un aer curat si sanatos (Sâmbătă, 23 mai 2020, 17:05)

  Dedalus [utilizator]

  Avand in vedere ca suntem pe ultimul loc in UE la consumul de pasta de dinti, ar fi bine ca toata lumea sa poarte masca.
 • -2 (8 voturi)    
  Hmm (Sâmbătă, 23 mai 2020, 20:29)

  gugurila [utilizator]

  Ordinul asta nu trebuia sa intre in vigoare oata cu starea de "alerta"?

  Sau astia sunt incapabili sa faca ceva corect din punct de vedere legal?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by