Purtarea măștii, obligatorie în toate spațiile închise și în mijloacele de transport: Excepție fac copiii sub 5 ani și persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2020, 15:28 Actualitate | Coronavirus


Masca medicala
Foto: Hotnews
Masca de protecție trebuie purtată obligatoriu, pe perioada stării de alertă, în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei. Un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne privind instituirea obligativității purtarii măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă a fost aprobat miercuri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.


Cine este exceptat. Ordinul prevede că, în funcție de evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unității sau medicul de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:
 • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
 • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
 • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
 • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
 • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri.
 • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare;
 • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei, prevede Ordinul adoptat astăzi.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării,
iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60-90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Documentul elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică prevede și reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.

Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

In acest context, pentru personalul angajat, la accesul în sediul unității/instituției, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.


Triajul epidemiologic constă în:

 • măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);
 • observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
 • dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
 • dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical:
 • a) dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;
 • b) dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
Medicul de medicina muncii va avea obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește SSM (Securitatea și Sănătatea în Muncă), dar și evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu este obligatorie masca.

Persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate (șefii de structură) au responsabilitatea de a efectua triajul observațional al angajaților din subordinea directă.


Pentru alte persoane decât personalul angajat:

 • Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.
 • În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2.
 • Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Triajul epidemiologic constă în:

 • măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);
 • observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
 • dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
 • dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;
 • dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.


Citeste mai multe despre   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13289 vizualizari

 • +17 (31 voturi)    
  Excepție boli ce afectează capacitatea de oxigenar (Miercuri, 20 mai 2020, 15:31)

  STF [utilizator]

  Una din aceste boli este cea cauzata de acest Covid-19 :)
 • -1 (15 voturi)    
  superb (Miercuri, 20 mai 2020, 15:31)

  Mihai Ioan [anonim]

  acum trebuie sa caut masti si pt copii.
  Da, stiu nu e recomandat sa mergi cu copilul la cumpraturi dar cu el mai trebuie sa merg si la medic sau la dentiest.
  Apropo, in Spania varsta minima e 6 ani.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +4 (26 voturi)    
  cam multe (Miercuri, 20 mai 2020, 15:46)

  sim18 [utilizator]

  Cam multe exceptii... acum se vor trezi multi ca nu pot respira corect..
   #showComment
 • -1 (35 voturi)    
  oare (Miercuri, 20 mai 2020, 15:46)

  Mazeta [utilizator]

  Este permisă purtarea vălului islamic?
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • -4 (24 voturi)    
  Exista masti cu filtre mai serioase (Miercuri, 20 mai 2020, 16:14)

  Lok [utilizator]

  prin care se respira chiar greu. Se utilizeaza la vopsit si in multe alte industrii. Nu lesina nimeni pe acolo. Asa ca isteria mastilor e doar atat.
   #showComment#showComment#showComment
 • +2 (6 voturi)    
  Cu masaca si fara masca (Miercuri, 20 mai 2020, 16:56)

  florian3619 [utilizator]

  era titlul unei celebre emisiuni TVR (TVRL) si al dracului, dare devine subiect controversat si astazi; media nu da timp si prezentarii situatiilor in care nu este necesara purtarea mastii, ba chiar nociva.Noi varstnticii, la iesirea din cca 70 zile de consmn, nu avem voie sa stam la aer fara masca pe strada, in parc in statiile de transport public, la cozile din fata complexelor comereciale sau institutiilor publice, cu obligativitatea sa ne punem masca atunci cand intram IN SPATIUL INCHIS? Chiar Vela si Raed si nu-si pot stapani dulaii? In ultimile 2 zile am avut trei dispute cu 2 jandarmi si un politist ca merg pe strada fara masca. Mi-au vorbit cu masca sub barbie si amenintat cu amenda. Le-amnaratat masca din tocul de telefon in punguta PE si le-am spus ca o voi purta doar in spatiul inchs, eu dorind sa ma bucur ca este soare. Am explicat ca UV ma va dezinfecta mai bine ca sapunul- s-au simtit ofensati ca le dau lectii., ei cosiderand ca nu respect legea!!! Ca sa vedeti care este influenta razelor UV asupra cerebelului bulanistilor cu mandat MAI.
   #showComment
 • +2 (10 voturi)    
  Solutia ultima (Miercuri, 20 mai 2020, 17:27)

  marc.andre [utilizator]

  Pentru cei care se arata ingrijorati sa respire fara masca de protectie, le sugerez solutia perfecta, ultima: sa nu mai respire deloc - in felul asta vor fi perfect protejati, si nici un virus nu vor mai inhala.
 • 0 (8 voturi)    
  Se aplica si pentru parlamentari? (Miercuri, 20 mai 2020, 17:28)

  newsit.ro [utilizator]

  De ce nu incep amenzile cu parlamentarii care nu poata masca in spatii inchise? Apoi cu jurnalistii de la TV, nu am vazut niciul cu masca pana acum.
 • +6 (10 voturi)    
  Tătataru a aprobat, tot el vinde măști. Clasic! (Miercuri, 20 mai 2020, 17:39)

  Guvid19 [utilizator]

  Tare e că Ordinul (cu „O” mare!) a fost aprobat de ministrul Nelu Tătaru, a cărui soție deține Crataegus Pharma din Huşi, farmacie care vinde măști de unică folosință, cu 15 lei bucata, fără bon fiscal.
  E atât de românească toată treaba asta!
 • 0 (12 voturi)    
  Întrebare (serioasă !) (Miercuri, 20 mai 2020, 17:54)

  Ion Alexandru [utilizator]

  1. Vânzătorii din magazine trebuie să poarte mască ? Că mulți nu poartă.
  2. Vânzătorii din piață trebuie să poarte mască ? Că nu poartă niciunul.
   #showComment
 • -4 (8 voturi)    
  Virusul nu e SARS si nici Cov-2 (Miercuri, 20 mai 2020, 17:58)

  Lucian Ilea [utilizator]

  de unde stiu astia ca e al doilea corona virus?
  ca doar sunt miliard e de tipuri de virusi
  si familia corona virus e f numeroasa
  in al doilea rand SARS e un virus pulmonar aparut in2001-2
  Corona virusul ataca inima pt ca e virus coronarian
 • -3 (17 voturi)    
  Haideți să-i reclamăm la Poliție pe toți cei ce... (Miercuri, 20 mai 2020, 18:02)

  Nyk1 [utilizator]

  ...nu poartă măști corespunzător în spații publice!

  Trebuie restabilite ordinea și disciplina în această țară, precum și respectul față de lege!
   #showComment#showComment
 • -2 (8 voturi)    
  Prevad (Miercuri, 20 mai 2020, 19:37)

  Setalcott [utilizator]

  Dintr-o data vom avea un flux de persoane care descopera subit ca suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare. Le verifica cineva dosarul medical? In SUA, cel putin, nu e voie sa descosi detalii despre starea de sanatate a unei persoane.

  https://www.youtube.com/watch?v=uVXAyYy0t-E&t=11m44s
 • +4 (8 voturi)    
  știre HN (Miercuri, 20 mai 2020, 20:29)

  di livio [utilizator]

  13 angajați de la ambulanța Olt testați pozitiv...poate nu purtau mască?...sau nu-i bună masca, nu ajută la nimic...focare în spitale, nu se mai termină...nu cumva afectează imunitatea faptu că nu mai respiri normal?...doar mă mir, habar n-am de medicină, întreb și io...medicii îs supermascați și totuși apar focare în spitale...n-au fost focare în magazine, nefiind obligatorie masca...să vedem amu, că ne obligă Arafat să ne mascăm...se pare că covidu preferă spitalele...misteru va fi dezlegat de esperți, c-avem mulți...sigur după ce-și fac plinu firmele de casă, stați în casă, cu mască
 • +1 (1 vot)    
  CRED CA ARAFAT SI VELA.. (Joi, 21 mai 2020, 17:03)

  schroedinger [utilizator]

  Ar trebui sa defineasca exact ce se intelege prin "spatiu inchis"!
 • +1 (1 vot)    
  masca de protecţie (Vineri, 22 mai 2020, 17:29)

  Mava [utilizator]

  Aş dori să atrag atenţia asupra unui aspect care mi se pare important.

  În condiţiile în care ni se explică, foarte convingător, cît de importnată este purtarea măştii de protecţie, în condiţiile în care ni se dau recomandări precise în legătură cu folosirea ei eficientă şi pentru maximă securitate (am reţinut că ar trebui să ne spălăm pe mîini înainte de a ne pune masca!), producătorii de măşti nu garantează că produsele lor sînt sterile. Am citit cu atenţie toate înscrisurile de pe ambalaje. Nicăieri nu figurează această menţiune, prezentă, de pildă, pe recipientele pentru prelevarea analizelor medicale disponibile în farmacii.
  Dacă aceste măşti nu sînt sterile, şi în mod evident nu sînt, cum putem avea încredere că, purtîndu-le pe nas şi pe gură, nu ne dăunează?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by