INTERACTIV Care este numărul de reproducție R al coronavirusului în România

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2020, 11:01 Actualitate | Coronavirus


Numarul de reproductie R al coronavirusrului in Romania
Foto: Graphs.ro
Numărul de reproducție „R” reprezintă numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia crește - o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

Graficul a fost realizat pe platforma Graphs.ro de către Dragoș Vana, iar numărul de reproducție R a fost calculat împreună cu statisticianul Valentin Pârvu.

Pentru a fi calculat numărul de reproducție „R” e nevoie de știut durata de incubație a virusului, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți, explică autorii.

Următoarea procedură a fost folosită pentru estimarea numărului R efectiv:
 • Data de infectare a cazurilor raportate zilnic au fost imputate. Distribuția Gamma cu medie de 5.3 zile (1 - 13 zile) a fost folosită pentru perioada de incubație și distribuția Exponențială cu medie de 6.1 zile (0 - 18 zile) a fost folosită pentru durata între apariția simptomelor și raportarea cazurilor. Cumulat, cazurile sunt estimate a fi raportate după în medie 11 zile de la infectare (Table S1 în Kucharski et al).
 • Numărul de infecții noi care nu au fost încă raportate au fost estimate folosind distribuția binomiala negativă. Luând în considerare incubația și durata până la raportare, se poate estima câți pacienți infectați în urmă cu cel puțin 4 zile au fost deja raportați. Infecțiile apărute astăzi sau în ultimele 3 zile nu pot fi estimate precis, deci ultimul R este estimat pentru 4 zile în urmă.
 • Numărul de reproducție efectiv (R) a fost calculat folosind metodă descrisă în Cori et al. pe ferestre săptămânale. Distribuția intervalului de transmisie (perioada în care un pacient transmite infecția următorului pacient) a fost Gamma cu o medie de 4.7 zile (Nishiura et al).
 • Pașii 1-3 au fost simulați repetat 1000 de ori. Media R, împreună cu intervale de confidențe au fost apoi calculate din cele 1000 de modele simulate.
Vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul numărului de reproducție R al coronavirusului în România.

Vezi și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24295 vizualizari

 • +3 (33 voturi)    
  R0 nu e cel din grafic (Miercuri, 13 mai 2020, 11:23)

  Dedalus [utilizator]

  Cele expuse se aplica exclusiv situatiei in care boala se raspandeste nestanjenit.

  Nu se aplica in cazul izolarii. In conditii de izolare, aceasta variabila (numit acum impropriu R0) masoara de fapt cat de eficienta este izolarea, nu nivelul epidemiei.

  Cand izolarea inceteaza, in conditiile in care populatia nu a atins un nivel de contaminare de 70% (pentru ca nu are cum, scopul izolarii fiind tocmai de a evita contamianrea, deci cresterea numarului de cazuri), epidemia continua pana atinge acest procent.

  Incercarea de a extrapola datele de infectii raportate intr-un numar de cazuri de contaminare este atat de afectata de numerosi factori de eroare, incat este practice irelevanta.

  Din cauza confuziei dintre R0 ca masura a izolarii (si care poate fi mult sub 1 fara ca asta sa fie relevant pentru stadiul epidemiei) si R0 ca parametru al evolutiei epidemiei in lipsa izolarii, ne asumam riscuri fara sens.

  ===

  Care ar fi fost alternativa? Continuarea starii de urgenta. Ideea ca "nu mai putem suporta" este una de copil rasfatat. De-a lungul timpului au fost situatii mult mai dificile care au durat ani si ani (razboaie, grupa spaniola).

  Asa cum am pornit acum riscam ca toata populatia sa fie contaminata si sa avem zeci de mii de morti inainte de fabricarea vaccinului.

  Ceea ce ne asteapta este o alternare relaxare - restrictii in calupuri de cate 2-3 luni. Alternarea insa nu va permite adaptarea iar in final numarul de morti va fi acelasi iar impactul asupra economiei - mai mare decat in cazul unor restrictii continue.

  Desigur, exista si speranta (nefundamentata, dar ....) ca virusul sa dispara misterios, de la sine.
  • -5 (33 voturi)    
   Da, tovarase, sigur (Miercuri, 13 mai 2020, 11:40)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   starea naturala a omului este arestul la domiciliu 6-24 luni.
   • +4 (20 voturi)    
    a zis anarhistu (Miercuri, 13 mai 2020, 11:52)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    dar nici liber si plin de covid nu prea se poate, ca imprastii boala, si daca mai si moare omu atunci esti criminal si te paste vrutaria, deci ce alegi, liber in cuget si la brutarie, sau la puscarie acasa 6-24-48 de luni si dupa liber ? te bagi ?
   • +8 (16 voturi)    
    Inteligenta artificiala vs. prostie naturala (Miercuri, 13 mai 2020, 12:31)

    zigzag [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    Starea naturala a omului e sa isi faca nevoile la tufis, sa nu poarte haine, sa manance ce vaneaza. Sa aduci ca argument starea naturala e o tampenie.
  • -5 (21 voturi)    
   Stai tu inchis in casa si lasa-ne ! (Miercuri, 13 mai 2020, 12:28)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Aici sunt gandurile mele si doar ale mele, nu face rau nimanui sa vada si alte perspective.

   Soarele de afara face foarte mult bine sanatatii generale
   Munca, activitatea sportul face foarte mult bine sanatatii generale.


   @Dedalus: Tu faci ce fac toti dictatorii si tiranii in gandire crezi ca numai ce gandesti tu este bine si este binele general.

   Dar realitatea este cu totul alta, sunt mii si mii de feluri de a fii si de a trai, mii de timpuri de oameni, incredibil de multe diferente si e foarte bine ca sunt, asta face ca viata sa traiasaca si sa merite traite, toata extraordinara diversitate.

   Ceea ce crezi tu ca este bine aplica pentru tine si lasa-ne pe noi in pace, nu mai vrem privarea libertatilor.

   Spune si in imnul national:
   "Viață-n libertate ori moarte" strigă toți.
   Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină,
   Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt
   • +4 (12 voturi)    
    bati campiii (Miercuri, 13 mai 2020, 12:48)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    Eu am adus argumente la ce am spus.

    Ce treaba are ce ai spus tu cu interpretarea graficului?!

    Tu in loc sa raspunzi, bati campii. Nu ai decat sa o faci, dar nu catre mine.
    • -1 (3 voturi)    
     Ai dreptate nu avea treaba cu comentariul tau (Miercuri, 13 mai 2020, 16:38)

     mmagic [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Am batut campii in sensul ca la o prima citirea, mi se parea ca tu in coment, sustineai statul in casa si incercam sa zic ca nu e bine. Dar la a doua citire am vazut ca aveai un raspuns mult mai neutru decat mi s-a parut. Deci pardon, greseala mea ...
   • +6 (12 voturi)    
    esti liber (Miercuri, 13 mai 2020, 13:35)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    sa te infectezi, dar sa nu te trateze pe banii mei la spital, sa te tratezi pe banii tai, sa vi cu ventilatorul de acasa si sa iti cumperi medicamente din banii tai.
    • +1 (5 voturi)    
     Atunci sa nu mai platim la CAS (Miercuri, 13 mai 2020, 16:36)

     mmagic [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

     De aia platesc la sistemul medical de 16 ani, si nu platesc 2 lei, ci sume considerabile propotionale cu un salariu de programator si nu am beneficiat aproape de nimic(avand o buna sanatate si sper nici sa nu fie nevoie).

     Daca mi se dau inapoi acei bani cotizati in mana si nu mi se mai cere sa platesc la CASS atunci platesc cu bucurie masca si tratamentul meu din propriul buzunar. Pana atunci e normal ca orice problema medicala am, sa fiu tratat la cererea mea de un doctor.

     Apropo se pare ca masca si intubajul ne omoara la propiru, 80-90% din cei care primesc ventilatia artificiala murind adica e cel mai prost tratament, efectiv criminal, de aceea cred ca la noi nu prea se moare de covid, pentru ca nu sunt masti.
     • -1 (3 voturi)    
      esti mic (Miercuri, 13 mai 2020, 20:05)

      costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

      copil, cotizez de 34 de ani la cass, deci daca te virusezi tot oe banii mei te trateaza, si esti medic la ati, de stii treaba cu ventilatorul, sau esti feisbucilist?
  • +6 (6 voturi)    
   clarificare R0 vs Rt (Miercuri, 13 mai 2020, 13:34)

   vparvu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Acest grafic arata R efectiv, sau Rt, care variaza pe timp ce progreseaza epidemia. R0 se masoara doar ca numar fix intr-o populatie 100% susceptibila. Pentru acest virus R0 a fost raportat intre ~2 si ~5 in diferite zone geografice / populatii la inceput de epidemie. Monitorizarea Rt (media de infectare de la un caz) permite autoritatilor sa ia masuri aditionale, sau sa vada retrospectiv impactul pe care anumite masuri le au asupra transmisibilitatii. Este un index folosit des in epidemiologie
   • 0 (2 voturi)    
    da, dar confuzia trebuie evitata (Miercuri, 13 mai 2020, 14:20)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui vparvu

    De acord, dar este interpretat eronat ca daca Rt este sub 1, epidemia s-a terminat. Toata lumea asta intelege, ceea ce incurajeaza impresia ca autoritatile tin degeaba oamenii in casa.

    Exact asta spun si eu - ca Rt este util in planificarea si monitorizarea masurilor. Dar atat.
  • +3 (5 voturi)    
   . (Miercuri, 13 mai 2020, 14:01)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Eu zic ca analiza e foarte buna cu sau fara carantina. R0 nu e ala natural, ca atunci ar fi constant pina la aparitia imunitatii in masa.

   Problema e alta: R0 aproximativ 1, ceea ce inseamna ca viitorul se prezinta sumbru. De vineri poate chiar sa inceapa sa creasca, dar nu conteaza, chiar si asa vor continua imbolnavirile si va fi un risc sa fim infectati cind iesim pe strada sau ne ducem la cumparaturi. E un risc pe care acum trebuie sa-l gestioneze 17-18 milioane de oameni; si nu stiu citi din ei il vor gestiona la un nivel acceptabil macar.

   Oricum, Rafila a spus ca daca 90% poarta masca virusul incepe sa dispara (R0 va fi sub 1).

   Doame-ajuta, sa speram ca trecem cu bine de uriciunea asta.
   • 0 (2 voturi)    
    interperatre (Miercuri, 13 mai 2020, 14:25)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    E vorba despre interpretare aici.

    Statistica in epidemiologie este dificil de inteles si prezentarea poate sugera interpretari eronate. Aceasta este observatia mea fata de articol si grafic: el trebuie sa fie pe intelesul tuturor iar evitarea interpretarii pe inteles lasa loc interpretarilor eronate.

    Mai sus autorul vine cu precizarea ca discutia este despre Rt, nu despre R0. De acord, dar dupa cum vedeti toata lumea confunda cele 2 variabile si interpretarea lor.

    De asta am si fost nevoit sa scriu pe scurt ca este vorba despre o eroare de interpretare - anume prin omisiune.
    • +2 (2 voturi)    
     interpretarea e prezenta (Miercuri, 13 mai 2020, 15:06)

     vparvu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Interpretarea succinta e clar pusa in articol si pe site: "Numărul de reproducție „R” reprezintă numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia crește - o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi." Pentru explicatii aditionale, cine e interesat poate citi numeroase surse online. Explicatia nu e omisa, iar un articol scurt in media nu ia locul articolelor stiintifice. Referintele stiintifice sunt puse pe graphs.ro pentru cei ce vor sa afle in detaliu.
     • 0 (0 voturi)    
      nu e tot una (Miercuri, 13 mai 2020, 19:37)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui vparvu

      Toate comentariile la articol se refera la R0. Ca dovada ca oamenii au fost indusi in eroare de prezentarea din articol.

      Autorul a revenit intr-un cu explicatia (corecta) ca R din grafice evalueaza masurile de combatere.

      Dar mai toata lumea a inteles (dovada comentariile de aici, si nu numai) ca daca R este sub 1, epidemia s-a terminat.

      Este un caz clar de inducere in eroare prin omisiune.
 • -4 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 mai 2020, 11:41)

  [anonim]

 • +13 (17 voturi)    
  interval de incredere nu confidenta (Miercuri, 13 mai 2020, 11:42)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  e o traducere simpla, nici pe asta nu stiti sa o faceti... confidenta inseamna 'Mărturisire a unor gânduri intime, a unei taine, destăinuire.' probabil e vorba de intervale de increde aici din engleza, confidence...
 • -8 (12 voturi)    
  Jmekeriile statistice (Miercuri, 13 mai 2020, 11:56)

  aditza_1967 [utilizator]

  Deci sa inteleaga oric eom.
  Se previzioneaza un R pentru citeva zile inainte. R care ar corespunde cu un anumit numar de imbolnaviri.
  De exmplu sa zicem 600, daca in realitate intro zi sarim la 1200, e belea mare. toata presa cea vestita va arde ca am depasit R realizat fata de R calculat.
  Calculul statistic doar ne spune ca exista probabilitea de am avea un eveniment, care poate fi sau care nu poate fi. staitsitc anu este o stiinta exacta. Pe linga ea mai trebuie adaugate si alte date
  • +10 (10 voturi)    
   Ai inteles tot (Miercuri, 13 mai 2020, 12:38)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   Statistica te ajuta sa vezi daca o masura implementata a fost eficienta. De asemenea te ajuta sa elaborezi niste proceduri la care majoritatea raspunde cu succes. Tot statistica te ajuta sa limitezi aria de lucru astfel incat sa ai un raspuns rapid in situatii urgente.
  • +2 (2 voturi)    
   . (Miercuri, 13 mai 2020, 14:04)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui aditza_1967

   Statistica e o stiinta exacta, e parte din matematica. Concluziile obtinute pe cale statistica nu sunt exacte, cum ai scris, vin cu o anumita probabilitate sa fie adevarate (in anumite ipoteze...)
 • -1 (5 voturi)    
  verificati (Miercuri, 13 mai 2020, 12:04)

  Dedalus [utilizator]

  Mai simplu spus, atat datele de intrare in model, cat si variabilele utilizate sunt gresite.
 • +8 (10 voturi)    
  . (Miercuri, 13 mai 2020, 12:41)

  g01an [utilizator]

  asta explica decizia autoritatilor. au vazut acest trend, au asteptat sa scada numarul persoanelor din spitale suficient cat cu o rata de 1 sa nu avem probleme majore daca se revine la activitate normala.

  daca se pastreaza R mai mic de 1.1 - asta nu depinde decat de populatie de fapt. si aici este toata ideea. nu-mi fac iluzii ca se va mentine sub 1, dar important este sa nu creasca foarte mult. daca dupa 15 mai fiecare nou infectat transmite virusul la inca 2 persoane pana cand este identificat (sau mai mult), vom reveni in izolare. iar daca reusim cu putina disciplina totusi sa evitam asta, putem evita o noua etapa de stat acasa.

  aveti si voi grija mai oameni buni. vad o gramada pe strazi fara masti, in grupuri mari. chiar n-am chef sa mai stau acasa - dar asa meritam daca nu se poate intelege de vorba buna.
  • 0 (6 voturi)    
   tocmai ca nu (Miercuri, 13 mai 2020, 12:57)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   R0 nu depinde de nimic in afara de gradul de contaminare.

   Tocmai asta e eroarea, ca ne inchipuim ca R0 scade inainte de atingerea acelui nivel de imunitate colectiva (probabil 70%). Nu scade, e acelasi per virus si populatie, doar ca izolarea intarzie propagarea. Doar o intarzie - si asta masoara acum acest pseudo-R0.

   Daca prin absurd am atinge o carantina totala (fiecare persoana izolata de toate celelalte in mod absolut), atunci R0 ar fi 0, masurat in acele conditii. Dar ar sari imediat la valoarea sa data de contagiozitatea intrinseca, dupa ce izolarea aceasta absoluta s-ar opri.

   Daca R0 este aproape 3 (si atat este) la sfarsitul epidemiei el va avea aceasta valoare - 3. Masurat insa in timpul epidemiei, valoarea sa va fi diferita - intre 0 si 3, in functie de evolutia masurilor de protectie.

   Prin urmare, in timpul epidemiei R0 este doar o variabila de control a masurilor de protectie. In situatia in care R0 este unitar sau subunitar inseamna ca masurile sunt eficiente. Dar nu inseamna ca epidemia se stinge.
  • +3 (3 voturi)    
   . (Miercuri, 13 mai 2020, 14:06)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui g01an

   In mod practic e o diferenta uriasa intre R0=1 la 200 cazuri noi pe zi si R0=1 la sa zicem 2 cazuri noi pe zi. Din pacate atit am reusit. Era bine daca dupa 2 luni ne duceam undeva jos de tot cu nr. cazuri pe zi. Dar nu toate tarile sunt Coreea de Sud...
   • +1 (1 vot)    
    . (Joi, 14 mai 2020, 13:32)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    ca vom lua boala eventual, este aproape inevitabil. important este sa nu fie sistemul medical din zona dat peste cap cand se intampla. momentan nu este depasit.

    s-au linistit lucrurile. nu a fost doar covidu, a fost si epidemie de rujeola (20 de mii de cazuri) si a nu stiu catelea episod de gripa pe anul asta. sectia de infectioase era depasita de situatie. izolarea a ajutat si in privinta astora. R0=1 nu mai reprezinta un risc real la ora actuala, dar nu va sta la 1 daca nu sunt luate in serios masurile care trebuiesc aplicate voluntar.

    iar la noi, momentan rata de infectari este ridicata datorita catorva focare specifice, unor centre medicale si a unor aziluri de batrani. cand vine vorba de marea majoritate a tarii si populatiei, de fapt nu sunt probleme, rata a scazut dramatic fata de perioada de inceput. dar lumea s-a plictisit deja, isi baga picioarele in masurile de precautie dinainte sa iesim din case fara restrictii... nu e ok.
 • 0 (4 voturi)    
  Ok, deci cat este numarul vietii? (Miercuri, 13 mai 2020, 14:02)

  fat.cat [utilizator]

  <1, asa cum apare pe graficul ala? Zero virgula cat? Avem o veste buna? Il batem pe corona? Nu puteti comunica scurt si la obiect, ca nu toti ne ocupam cu statistica pe lumea asta si nici nu ne intereseaza mecanismul alambicat de obtinere a rezultatului? Dintr-o comunicare de un rand ati facut un delir de o pagina. Merci. Tot am inteles.
  • 0 (2 voturi)    
   mai simplu (Miercuri, 13 mai 2020, 19:51)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   Articolul se refera de fapt la masurarea eficientei masurilor de izolare (nu spune insa asta explicit).

   Daca vrem sa vorbim despre stadiul epidemiei, prezentarea din articol nu este elocventa.

   ===

   Presupunand ca am ajunge la R=0 prin masuri de carantina super dure, imediat dupa incetarea carantinei, daca ar exista un singur lant de contaminari prezent, epidemia s-ar reaprinde.

   Combaterea in acest moment se reduce la a incetini transmiterea (ceea ce masoara R din articol) pana cand:
   - virusul dispare (sau se restrange mult) de la sine
   - se descopera un tratament sau vaccin
   - se permite functionarea corespunzatoare a sectiilor de ATI (sa nu fie supraaglomerate)
   - se poate controla mult mai bine focar cu focar

   Un R subunitar este o raza de speranta daca el are loc in lipsa izolarii sau daca avem suficiente date despre total populatie contaminata. Nici una din aceste conditii nu este indeplinita in prezent.

   ===

   Dupa parerea mea, comunicarea potrivita ar fi fost probabil cam asa:

   "Am ajuns la o rata de transmitere subunitara, adica nu mai are loc o crestere exponentiala. Acest lucru ne permite sa controlam eficient focarele si sa mentinem spitalele in stare de functionare. Epidemia nu s-a incheiat insa."
 • +1 (1 vot)    
  bine ma (Joi, 14 mai 2020, 10:50)

  liviu_ [utilizator]

  am priceput virusul e pe duca ... DAR....
  dupa 15.05 ce se intampla?! tare imi e ca "disciplina" si "respectul" pentru lege si aproapele sau al romanilor va readuce covidul in prim plan!

  dar poate avem noroc si se transmite mult mai greu la caldura, caz in care suntem ok....


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by