După 69 de zile de la primul caz confirmat de coronavirus, România se află mult mai jos pe graficul îmbolnăvirilor decât se regăseau majoritatea țărilor vest-europene în același moment. Același lucru e valabil și în cazul deceselor confirmate. În același timp, Ungaria și Bulgaria, țări vecine României, se află la rândul lor mult mai jos pe toate graficele. Vezi în text cum se compara situația din România față de țările UE în ceea ce privește infectările și decesele, dar și situațiile calculate la 100.000 de locuitori.

Romania vs Europa - Graficul cazurilor de coronavirusFoto: Captura de ecran

În a 52-a zi de la primele 30 de cazuri raportate, în România erau confirmate oficial 12.600 de cazuri de coronavirus. Comparativ, în Ungaria, în a 47-a zi de la primele 30 de cazuri erau confirmate peste 2.800 de cazuri, iar în Bulgaria erau confirmate circa 1.300 de cazuri.

În același moment de comparație cu România (a 52-a zi de la primele 30 de cazuri), Italia avea aproape 150.000, Spania circa 200.000, Germania puțin sub 150.000, iar Marea Britanie trecuse deja de 130.000.

Dacă privim însă datele confirmate relativ la suta de mii de locuitori, observăm cum graficul se mai comprimă și România se apropie mai mult de curba țărilor vest-europene.

În ceea ce privește numărul de morți, România a înregistrat peste 700 de morți în același moment comparativ în care în Italia, Franța și Marea Britanie erau deja peste 15.000 de victime, iar în Spania erau confirmate peste 17.000 de decese.

Situația deceselor la suta de mii de locuitori pune România mult mai aproape de curba Germaniei sau cea a Franței, cu Ungaria fiind cam în același loc pe grafic ca țara noastră, urmând o creștere mai pronunțată.

Sigur, numărul total al cazurilor confirmate ține strâns și de modul și intensitatea cu care fiecare stat testează populația. În această privință, România a ajuns în ultimele zile să raporteze în jur de 7-8.000 de teste efectuate în fiecare zi, deși sunt și zile cu 3-4.000 de teste realizate. Premierul Ludovic Orban, spune însă, că România vrea să își crească capacitatea de testare de la 11.000 pe zi acum, la 15.000 de teste zilnic.

În total, de la debutul pandemiei de coronavirus în țara noastră au fost efectuate peste 199.000 de teste.

Spre comparație, Ungaria a raportat peste 83.000 de teste, în timp ce Germania are oficial realizate peste 2,5 milioane de teste. Italia a făcut peste 2,1 milioane de teste, Spania au făcut peste 1,9 milioane de teste, iar Franța a raportat peste 1,1 milioane de teste realizate. Bulgaria, în schimb, avea realizate circa 49.000 de teste până pe 4 mai.

Vezi aici o statistică ce privește numărul de teste pentru coronavirus realizat de fiecare țară europeană (inclusiv raportat la 1 milion de locuitori).

  • Graficul a fost realizat de comunitatea geo-spatial.org și conține date oficiale din România și din alte state din Europa (cu un decalaj de o zi)
  • Scara folosită în grafice este una LOGARITMICĂ

NOTĂ: Nu se vede bine pe mobil sau vrei să-l vezi mare, într-o fereastră separată? Click aici pentru graficul cazurilor din Romania vs Europa.

---

Nu se vede bine pe mobil sau vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul cazurilor de coronavirus raportat la 100.000 de locuitori. Romania vs Europa

*Cifrele folosesc separatorul „.” în loc de virgulă pentru zecimale

---

Nu se vede bine pe mobil sau vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul deceselor de coronavirus. Romania va Europa

---]

Nu se vede bine pe mobil sau vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul deceselor de coronavirus la 100.000 de locuitori. Romania vs Europa

*Cifrele folosesc separatorul „.” în loc de virgulă pentru zecimale

---

Vrei să vezi graficul de mai jos mai mare, într-o fereastră nouă? Nu se vede bine pe mobil? Click aici.

----

HARTA cazurilor de coronavirus din EUROPA:

Numărul de teste coronavirus efectuate de fiecare țară din Europa:

(statistică realizată cu informații în 29 aprilie, exceptând unele state precum Bulgaria care nu raportase oficial la acel moment)

Statistic: Number of coronavirus (COVID-19) tests carried out in Europe as of April 12, 2020, by country | Statista

Find more statistics at Statista