Țările ar trebui să se pregătească pentru un al doilea și chiar al treilea val al pandemiei COVID-19 înainte ca populația să dobândească suficientă imunitate, potrivit cercetătorilor germani de la Institutul Robert Koch, relatează Business Insider.

CoronavirusFoto: Profimedia Images

Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, o agenție federală germană responsabilă de sănătatea publică, a declarat că un al doilea val al infecțiilor va urma „cu certitudine”, adăugând că majoritatea experților împărtășesc acest punct de vedere.

„Aceasta este o pandemie iar într-o pandemie virusul rămâne pe lista noastră de îngrijorări până când între 60% și 70% din populație a fost infectată”, a afirmat acesta, potrivit publicației Times of London.

„Așadar știm cu certitudine că va urma un al doilea val. Majoritatea oamenilor de știință sunt siguri de asta. Este de asemenea de presupus că va fi și un al treilea val”, potrivit medicului german.

Dar Wieler a adăugat că sunt „vești foarte bune” în Germania, unde guvernul a fost lăudat pentru gestionarea pandemiei, numărul de noi infecții zilnice scăzând între 700 și 1.600.

Rata de contagiune a țării, R0, care trebuie să rămână sub 1 pentru a preveni o creștere exponențială a numărului de infecții a fost 0,71 marți, potrivit Bloomberg.

Statele germane au început să elaboreze planuri de relaxare a restricțiilor în această vară, dorindu-se redeschiderea restaurantelor, berăriilor și a hotelurilor înspre sfârșitul verii, deși cancelarul Angela Merkel a avertizat că relaxarea carantinei ar putea fi prea riscantă.

Cancelarul german a declarat săptămâna trecută că „rămâne absolut important să fim disciplinați”.

Opt din cele 16 state germane au elaborat planuri pentru redeschiderea afacerilor, unul dintre ele, Saxonia, plănuind să permită și evenimentele în aer liber cu până la 50 de participanți.

Citește și: