BBC: De ce ar trebui să purtăm toți măști în public / Care sunt cele mai bune măști

de S.J.     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2020, 18:07 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus Marea Britanie
Foto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia
Pentru a înțelege de ce măștile de protecție ar putea funcționa, este important de văzut cum se răspândește coronavirusul. Când a reușit să infecteze pe cineva, virusul Sars-CoV-2 responsabil de producerea bolii deturnează celule pentru a se replica, scrie BBC.

În urmă cu câteva luni cineva care ar fi purtat o mască de protecție în public ar fi atras privirile în multe țări neobișnuite cu acest tip de comportament. Acum ele sunt un simbol al vremurilor ciudate în care trăim.

Iar pe măsură ce unele guverne au început să relaxeze restricțiile și renunțe la carantină, permițându-le cetățenilor să iasă în public din nou, tot mai mulți oameni aleg să poarte o mască în public.

În primele zile ale pandemiei, multe guverne au avertizat publicul împotriva purtării măștilor temându-se că o creștere a cererii ar lăsa personalul medical de pe primul front în lupta cu COVID-19 fără un echipament de protecție esențial și ar putea induce un fals sentiment de siguranță în rândul populației.

Unele țări și-au schimbat între timp politica, Statele Unite fiind una dintre ele. Altele, precum Cehia, Austria, Slovacia sau Germania au făcut purtatul unei măști în public obligatorie. Dar pot măștile de protecție să facă o diferență reală în lupta cu COVID-19?

„Un punct cheie este că țările care au reușit să aplatizeze curba au folosit măști în public”, susține Chris Kenyon, șef de departament la Institutul de Medicine Tropicale din Antwerp, care a analizat dacă purtarea măștilor a jucat vreun rol în limitarea răspândirii COVID-19 în anumite țări.

„Acestea au fost preponderent țări asiatice. Din diferite motive, până foarte recent, experții europeni (cu excepția celor din Cehia), au fost incapabili să învețe ce a funcționat în Asia”, susține dr. Kenyon.

Pentru a înțelege de ce măștile de protecție ar putea funcționa, este important de văzut cum se răspândește coronavirusul. Odată ce a infectat pe cineva, virusul Sars-CoV-2 responsabil de producerea bolii deturnează celule pentru a se replica.

Virusul este „remarcabil de rezistent sub formă de aerosoli” comparativ cu alți coronaviruși studiațiPe măsură ce acesta se înmulțește, noile particule de virus sparg pereții celulelor și se răspândesc în corp, ajungând în plămâni, gură și nas. Când o persoană infectată tușește, aceasta poate elibera în aer stropi minusculi, denumiți aerosoli, care conțin coronavirusul.

O singură tuse poate răspândi până la 3.000 de picături și există temeri că virusul poate fi răspândit și prin vorbit. Odată ieșiți din gurile noastre, mulți din stropii mai mari vor ateriza pe suprafețele din jur în timp ce cei mai mici vor rămâne suspendați în aer cu orele, de unde pot fi respirați.

În timp ce comportamentul virusului afară sau în încăperile cu aer condiționat este mai puțin înțeles, există îngrijorări că acesta se poate răspândi prin sistemul de ventilație al clădirilor. S-a descoperit că virusul Sars-CoV-2 poate supraviețui în aerosoli pentru cel puțin trei ore potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite.

Însă un studiu mai recent, încă nepublicat, a descoperit că noul coronavirus poate infecta persoanele și la mai mult de 16 ore după ce a ajuns în aer sub formă de aerosoli.

Potivit acestuia, virusul este „remarcabil de rezistent sub formă de aerosoli” comparativ cu alți coronaviruși studiați.

„Măștile de protecție ar putea ajuta la reducerea transmisiei comunitare în special dacă sunt folosite în transportul în comun și zonele aglomerate”, susține Ben Cowling, directorul departamentului de epidemiologie și biostatistică a Universității Hong Kong.

Împreună cu colegii săi, acesta a publicat recent un studiu care analizează eficacitatea măștilor de protecție în prevenirea răspândirii virusului de la persoanele infectate.

Cercetătorii au descoperit că o mască chirurgicală standard e eficientă în a reduce considerabil cantitatea de virus transmisă prin respirație și tuse de către cei infectați cu diferite forme de virusuri respiratorii, inclusiv cu o tulpină a noului coronavirus. Unul din motivele pentru care purtarea unei măști de protecție este atât de importantă în cazul COVID-19 este datorită numărului mare de purtători asimptomatici care pot răspândi virusul.

Se estimează că între 6% și 18% din cei infectați nu prezintă niciun fel de simptom. La aceasta se adaugă și perioada de incubare de aproximativ 5 zile, dar care poate ajunge până la 14 în unele cazuri, înainte ca o persoană infectată să dezvolte simptome și să prezinte semne că ar putea fi contagios. Între timp acesta poate infecta un număr mare de oameni înainte să înceapă să se simtă rău. „Din această cauză este deosebit de dificil să împiedici răspândirea comunitară”, spune Cowling.

Chiar și purtarea unei măști făcute acasă poate reduce numărul de aerosoli pe care îl emitem atunci când vorbim„Dar dacă toată lumea poartă măști, asta ar însemna că și cei infectați sau asimptomatici ar purta o mască. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea cantității de virus care ajunge în mediu și poate cauza noi infecții”.

Chiar și purtarea unei măști făcute acasă poate reduce numărul de aerosoli pe care îl emitem atunci când vorbim, potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Sănătate din Statele Unite.

Însă dacă măștile ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului de către cei infectați, pot ele să îi protejeze pe cei sănătoși să nu îl inhaleze?

Capacitatea măștilor specializate ca aparatul respirator N95 și FFP-2 de a filtra particulele din aer este ridicată, acestea fiind proiectate să filtreze 95% din particulele de până la 0,3 micrometri. Însă când vine vorba de capacitatea lor de a împiedica pătrunderea unui virus rezultatele sunt mixte întrucât un virus poate avea doar 0,01 micrometri iar unii cercetători susțin că dimensiunea coronavirusului care cauzează COVID-19 ar fi de 0,07-0,09 micrometri.

Dar virusurile respiratorii tind să fie suspendate în aerosoli, care variază între 0,1-900 micrometri și blocarea acestora este adesea mai importantă. Unele cercetări sugerează că aceste măști respiratorii sunt eficiente când vine vorba de protejarea indivizilor de COVID-19. O analiză asupra personalului medical din China a arătat că purtarea aparatelor de respirat N95 a prevenit infectarea cu virusul, în pofida faptului că medicii au intrat în contact cu pacienți foarte contagioși.

Acesta este și unul din motivele pentru care aceste măști sunt considerate atât de importante pentru personalul medical din prima linie. Îngrijorarea este că dacă oamenii de rând vor cumpăra aceste echipamente care deja sunt adesea greu de găsit, personalul medical și alți muncitori cruciali vor rămâne expuși și vulnerabili.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să nu cumpere acest tip de măști iar acesta a fost motivul pentru care multe guverne au ezitat să încurajeze populația să poarte măști în public.

Dacă suficiente persoane poartă măști atunci când ies în public, ar putea avea un impact dramatic asupra rapidității cu care coronavirusul s-ar răspândi din nouO altă potențială problemă cu purtatul măștilor în public ține de faptul că este necesară o instruire pentru ca acestea să fie purtate corespunzător. Dacă nu sunt purtate corect, acestea nu vor crea un sigiliu facial iar particulele virale vor putea pătrunde pe margini.

Dar există și alternative mai simple la dispoziție. Un studiu recent a găsit că măștile de tip 3M, precum cele folosite de chirurgi în sălile de operație, ar putea preveni inhalarea a până la 75% din particulele de până în 0,02 micrometri.

Însă cum cererea pentru măștile chirurgicale este atât de mare, mulți oameni sunt forțați să caute propriile alternative. Online există deja o gamă variată de modele ce pot fi făcute acasă. Măștile făcute din filtre de aer condiționat antialergene și saci de la aspirator pot fi aproape la fel de eficiente ca un resporator N95 în timp ce cele din bandane de bumbac sau eșarfe de lână sunt cele mai puțin eficiente.

„Există mult potențial pentru aceste tipuri de măști”, afirmă Cowling. „Nu există niciun motiv pentru care măștile chirurgicale ar fi cele mai bune de purtat în comunitate, dar unele tipuri de materiale au prea multe găuri în ele și nu sunt eficiente”.

La fel ca măștile N95 și cele chirurgicale, cele făcute în casă sunt bune doar pentru o utilizare înainte de a fi dezinfectate. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă spălarea regulată a măștilor făcute în casă. Iar apa fierbinte s-ar putea să nu fie suficientă, un studiu recent descoperind că virusul Sars-CoV-2 poate supraviețui la temperaturi de până la 60 de grade Celsius. Din fericire săpunul și detergentul sunt eficiente în distrugerea virusului.

Testele făcute pe măștile fabricate în casă au arătat că acestea pot ajuta la reducerea dispersării virusului pe suprafețe atunci când oamenii tușesc.

Dacă suficiente persoane poartă măști atunci când ies în public, ar putea avea un impact dramatic asupra rapidității cu care coronavirusul s-ar răspândi din nou, în special dacă acest lucru va fi combinat cu alte măsuri precum respectarea distanțării sociale și spălatul pe mâini.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15633 vizualizari

 • -1 (19 voturi)    
  cunoscute si deosebiri (Miercuri, 6 mai 2020, 20:13)

  Dedalus [utilizator]

  Descoperirea gaurii de la covrig,

  Sunt destule studii despre eficienta mastilor, dar trebuie si ele citite. Sunt de ani multi facute, nu de acum.

  Este clar ca eficienta in oprirea virusurilor este mica, dar este tot atat de clar ca ele scad volumul si distanta la care se imprastie picaturile din tusea sau stranutul celor posibil infectati.

  ===
  Sa lasam "studiile"din China.

  ===
  In Coreea de Sud mastile se poarta si din cauza prafului fin ce se imprastie destul de des deasupra Seulului, dar si din cauza respectului invatat pentru sanatatea celorlalti.

  ===

  De ce nu merge in Europa?

  Pe europeni ii doare la basca de cei de langa ei. Imbuibati si superportejati de stat, europenilor nu le pasa de ceilalti. Se vede si in Romania acest lucru.
  • +5 (9 voturi)    
   Superprotejati (Miercuri, 6 mai 2020, 22:25)

   Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Asiaticii poarta masca pentru propria persoana, nu este inradacinata grija pentru ceilalti. Si cit de supraprotejati sunt romanii de catre stat...asta e ceva nou si necesita argumente. Le astept cu nerabdare.
   • +15 (15 voturi)    
    In tarile asiatice (Joi, 7 mai 2020, 1:10)

    andypandy [utilizator] i-a raspuns lui Capbreaz

    mastile se poarta de "bolnav" chiar si la o banala raceala ca sa nu infecteze oamenii in jur. Este o chestiune de respect si responsabilitate sociala. Am lucrat in Japonia ceva timp si cand ma apuca stranutul primavara, in loc sa primesc o cutie de servetele cum patesc la noi, la japonezi imi puneau delicat pe birou o cutie cu masti (sunt truse stas cu asa ceva si plasturi anti-febra etc la orice farmacie si magazin de strada) si se foiau in cubulete semn de "mare nemultumire" cand nu le foloseam imediat :)
 • -4 (12 voturi)    
  nevasta (Miercuri, 6 mai 2020, 21:55)

  gurka [utilizator]

  sa va luati sotie cu masca pe fata si dupa nunta sa si-o dea jos,sa vedeti cu ce v-ati ales,o avea dinti,ceva carii...poate am noroc :))
  • -1 (7 voturi)    
   Esti ... (Joi, 7 mai 2020, 12:09)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui gurka

   Antisocial degeaba.
 • +7 (7 voturi)    
  La noi doar batranii poarta masca (Joi, 7 mai 2020, 13:06)

  clint [utilizator]

  si nici aia toti. Am avut masti dinainte de pandemie, cu totul alta calitate decat ce se gaseste acum ( am cumparat de la 3 farmacii acum, din cele noi ), sunt proaste, material tare, nu se "lipesc" de fata cand inspiri, tragi aer mai mult pe langa ele...

  Neinfricatii hipster-cocalaroizi n-ar purta unul masca. Nu si-au lasat barbile alea ca sa le acopere acum cu masca ca deh, asa fac si cu tatuajele. Zic de ei, ca tocmai ei pozeaza in toate felurile ca niste indivizi implicati social, se lupta cu abuzurile altora, insa doar cand e nu vorba de ei si de confortul lor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by