Studiu MedLife: Imunitatea populației din România dobândită natural pentru COVID 19 este sub 2%

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2020, 12:47 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: Pixabay.com
 documente
(05 Mai 2020) PDF, 1MB
​​Procentul populației din România imunizate pentru COVID 19 este unul foarte mic - mai puțin de 2% - arată un studiu MedLife realizat pe 1.005 persoane, cadre medicale și personal auxiliar din 15 orașe în care MedLife operează clinici și spitale. Măsurile de protecție și extinderea testării reprezintă șansa României de a funcționa în siguranță și de a reporni economia, este una dintre concluziile studiului MedLife.


De asemenea, există un procent de circa 1% persoane asimptomatice care au fost identificate doar cu anticorpi IgG pozitivi, și care la un moment dat ar fi putut fi infectați și ar fi putut transmite infecția celor din jur.

Dat fiind numărul destul de mare de angajați testați și buna distribuție a lor teritorială, precum și faptul că au avut contact social extins, respectiv au interacționat cu membrii de familie, au mers la cumpărături pentru alimente, s-au deplasat zilnic de la serviciu acasă, o parte dintre aceștia folosind transportul în comun, arată ca profilul lor nu este total diferit de cel al unor persoane obișnuite. Prin urmare, cel mai probabil, populația României nu are încă imunitate specifică pentru COVID 19.

Pe termen mediu și lung o șansă importantă a României pentru a funcționa în siguranță și pentru a relansa economia ar putea fi reprezentată de extinderea testării și respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție, arată studiul realizat de MedLife, care s-a derulat în perioada 24 martie – 30 aprilie, în rândul personalului medical și auxiliar propriu.Capitala are cea mai mare pondere în rezultatele studiului, de circa 48%. Orașele Arad, Brașov, Cluj și Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 6 – 16%, în timp ce restul personalului MedLife, testat și intervievat provine din orașe precum Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Ploiești, Galați, Brăila, Iași, Pitești, Targoviște și Timișoara.

Studiul a avut ca obiectiv elucidarea câtorva aspecte importante: nivelul și ritmul de imunizare naturală a populației ținând cont de faptul că alte cercetări din alte state au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV 2 care nu se regăsesc în statisticile medicale oficiale COVID 19; eficiența măsurilor de protecție și a procedurilor de lucru MedLife elaborate și implementate odată cu declanșarea epidemiei și posibilitatea de a le implementa și pentru alte companii cu scopul de a le ajuta să-și reia activitatea în siguranță; evaluarea și validarea metodelor de testare folosite.

Pentru acest studiu au fost folosite în trepte, gradual pentru validare 4 metode de testare:

 • metoda moleculară Real Time PCR, considerată gold standard pentru identificarea virusului SARS Cov2,

  testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență (doi producători cu echipamente și kituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo),

  testarea serologică prin metoda ELISA,

  teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip IgM și IgG.

Rezultatele finale ale studiului derulat de MedLife arată că din cei 1.005 de subiecți testați, cadre medicale și personal auxiliar propriu, au fost identificate pozitiv prin Real Time PCR, 4 persoane, infirmieri și asistenți medicali din București și Arad, cazurile fiind deja făcute publice de către MedLife. Cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR au fost confirmate și prin testele serologice. În plus, au fost detectați anticorpii IgG la alte 1,6% persoane din totalul de subiecți testați.

"Extinderea eșantionului ne ajută să întărim câteva dintre concluziile foarte importante ale acestui studiu. Rezultatele studiului ne arată că nivelul de imunizare naturală a populației este foarte mic, sub 2%. Prin urmare, până la apariția unui vaccin, este imperios necesar ca populația să păstreze măsurile de distanțare și să respecte întocmai nu numai legislația la zi, dar și toate recomandările autorităților și specialiștilor. Singura soluție pentru protejarea unei populații fără imunitate în fața acestei infecții este reprezentată de măsurile de izolare și distanțare socială. De asemenea, faptul că numărul de persoane infectate a rămas în continuare foarte mic în condițiile în care am extins eșantionul de la 371 la peste 1000 de cadre medicale și auxiliare reprezintă o dovadă în plus că măsurile de prevenție epidemiologică pe care le-am luat în unitățile noastre au funcționat și pot fi replicate. Nu în ultimul rând, acest studiu ne-a ajutat să validăm metodele de lucru. Testarea RT-PCR rămâne gold standard pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS Cov 2. În egală măsură, pot fi folosite complementar testele serologice pentru detectarea anticorpilor la COVID 19. Acestea au o precizie și o acuratețe rezonabilă și pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologică pe populații mari pentru evaluarea răspunsului imun ca urmare a infecției naturale și, în corelație cu RT-PCR, pentru stabilirea diagnosticului final. Testarea pentru anticorpi este relevantă mai ales în contextul în care multe persoane infectate sunt asimptomatice și continuă să răspândească virusul fără să știe. Totodată, recomandăm utilizarea testelor rapide cu mare precauție deoarece în baza studiului efectuat numărul de rezultate fals pozitive este relativ mare. De asemenea, nu recomandăm utilizarea testelor serologice, indiferent de metoda folosită, pentru detectarea anticorpilor, pentru emiterea unui certificat sau pașaport iminunologic deoarece nu oferă garanția imunității pentru COVID 19. Se recomandă ca interpretarea rezultatului să fie făcută în strictă coroborare cu date clinice și epidemiologice și sub rezerva informațiilor încă incomplete privind răspunsul serologic al organismului uman la infecția cu noul coronavirus", a declarat Mihai Marcu.

Având ca bază de plecare realizarea acestui studiu, cel mai mare din regiune si unul dintre cele mai mari din Europa, prin patru metode diferite de testare, MedLife își anunță intenția de a extinde studiul către cohorte mai expuse infecției, prima comunitate luată în calcul fiind Suceava, considerat cel mai mare focar de infecție pentru noul coronavirus din România. Prin acest studiu compania își propune să elucideze care este rata de imunizare a populației și, implicit, riscul de infectare în scenariul creșterii numărului de contacte sociale, precum și a mobilității ca urmare a relaxării restricțiilor prevăzute în ordonanța de urgență.

"În acest moment, Suceava este epicentrul epidemiei din România, conducând de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori. Dat fiind contextul, ne exprimăm disponibilitatea totală de a pune la dispoziție autorităților, în regim gratuit, resursele noastre umane, materiale și operaționale pentru a derula un amplu demers de cercetare în această zonă a țării. Desigur, numai autoritățile și Ministerul Sănătătii pot decide dacă acest studiu este oportun și poate fi efectuat în perioada următoare. Credem cu tărie că este important pentru noi ca țară să dezvoltăm soluții autohtone și să reducem dependența de studii importate pentru a fi mai pregătiți la următoarele alerte epidemiologice și nu numai. Studiile locale sunt relevante mai ales în contextul în care comportamentul și atitudinile la nivelul populației sunt diferite de la o țară la alta", a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Studiul este relevant și reprezentativ la nivelul populației urbane din România dat fiind: distribuția la nivel național, gradul de activitate și contactul social extins. Astfel, toate persoanele implicate au fost active și au profesat, o mare parte au circulat în perioada pandemiei cu mijloace de transport în comun, au interacționat cu membrii de familie, mare parte dintre subiecți având parteneri de viață și copii, au mers la cumpărături pentru alimente sau au îngrijit rudele în vârstă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5561 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  sa le multumim desteptilor (Marţi, 5 mai 2020, 12:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  care ne-au tinut in case
  • -1 (3 voturi)    
   tu ai vrea la spital (Marţi, 5 mai 2020, 14:59)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   dar nu stii cum s-o iei nu?
  • 0 (4 voturi)    
   Voluntar (Marţi, 5 mai 2020, 15:04)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Nu te opreste nimeni sa te oferi voluntar la un spital din Suceava, ca sa te mai aerisesti la minti si la opinii!
  • +2 (4 voturi)    
   Romanii sunt în proporție de 92% imuni, nu de 2%! (Marţi, 5 mai 2020, 15:29)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Imunitatea se calculează ca (număr total cazuri - decedații - cei în stare grava) / număr total cazuri.

   Romania
   Total infectați: 13,837
   Decedați: 827
   In stare grava: 244

   (13837 - 827 - 244)/13837=92.25%

   Sursa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

   Ca 2% au dezvoltat anticorpi împotriva Covid-19 este irelevant. Sunt imuni toți asimptomaticii plus cei cu forme ușoare, adică 92.25% din infectați.

   Este totuși de așteptat ca numărul contaminaților sa fie mult mai mare decât 13837 deoarece un procent de 7.75% neimuni este uriaș. Ar fi un dezastru.
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt invidios... (Joi, 7 mai 2020, 2:49)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    .. pe ce-ati putut emite. Pana si mie, care ma autodeclar prost, mi-ar fi greu sa ating asemenea culmi.
    Pe pagina indicata nu apare nimic asemanator cu definitia dvs. Nici nu-i de mirare, de altfel.

    Concluzia exceptionalului dvs. mesaj este ca, mai pe la inceputul taraseniei, cand inca nu murise nimeni si nici nu era nimeni in stare grava, toti romanii erau imuni. 100%. In mod absolut misterios, dupa cateva zile imunitatea a inceput sa scada. Si tot scade de-atunci.
    Soc si groaza. Tot ce credeam ca stim despre imunitate se dovedeste a fi fals. De fapt, imunitatea nu creste, ci scade pe masura ce boala se raspandeste.
    Cred ca in sfarsit Romania va avea si ea un premiant Nobel.
 • -1 (3 voturi)    
  concluzia (Marţi, 5 mai 2020, 14:53)

  an_drei [utilizator]

  Concluzia este: venit la noi sa va testam ca dorim sa facem niste profit. Deci facem un studiu, tragem concluzia ca vrem sa facem profit si apoi il publicam sa sa fie promovat gratit de catre media :))
 • -1 (1 vot)    
  oare (Marţi, 5 mai 2020, 15:36)

  codrean [utilizator]

  de cati ani e nevoie ca sa atingem "optimul" de 60-70% imunizati pe cale naturala, cifra pe care unii ( si chiar Trump ,B.Johnson,suedezi,etc) o considera solutia optima ? Si cu ce costuri in vieti omenesti ?
 • +3 (3 voturi)    
  Adică vaccinaţi-vă că nu aveţi anticorpi (Marţi, 5 mai 2020, 18:55)

  MIKI@ [utilizator]

  Testul PCR dezvoltat în anii 80 de inventatorul dl Kary Banks Mullis un biochimist american care a afirmat că aparatul PCR nu ar trebui niciodată să fie folosit în scopuri de diagnosticare sau pentru testarea bolilor infecţioase, doar în cazul în care se doreşte o identificare genomică şi nu poate fi folosit la diagnoză. Testul PCR este un instrument excelent pentru a şti ce fragmente de viruşi au existat în corp şi cum să interpretăm noii viruşii existenţi, un alt dezavantaj este acela că detectează şi fragmente de virus care au fost în organism, nu neapărat virusul infecţios prezent, asta nu înseamnă că cineva care are un PCR pozitiv este şi infectat în acelaşi timp, întrucât testul găseşte bucăţi mici de material genetic, spre deosebire de un test de anticorpi. Alfel spus dacă ai făcut vaccinul antigripal tetravalent vei ieşi pozitiv în urma testării.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by