Coronavirus: Cum și-au schimbat țările occidentale opinia față de măștile de protecție

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 17:57 Actualitate | Coronavirus


Masca medicala
Foto: Hotnews
Vor deveni obligatorii măștile de protecție? După ce inițial s-a afirmat că măștile sunt inutile împotriva coronavirusului dacă nu ești infectat, discursul oficial s-a schimbat în mai multe țări în această săptămână, cu riscul de a alimenta confuzia oamenilor, scrie AFP.

În România, Prefectura Galați a anunțat că impune de luni purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ. Și în România autoritățile au recomandat purtatul măștilor doar pentru persoanele infectate.

Cea mai spectaculoasă schimbare de direcție a venit vineri din Statele Unite: președintele Donald Trump a anunțat că autoritățile sanitare sfătuiesc de acum americanii să-și acopere chipul atunci când ies din case.

"A existat o adevărată schimbare de orientare în Statele Unite iar OMS este în curs de revizuire a recomandărilor sale", a afirmat Pr KK Cheng, specialist în sănătate publică la universitatea din Birmingham (Anglia), un adept al generalizării portului de mască.

De la începutul epidemiei, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și numeroase guverne repetă că măștile trebuie purtate doar de personalul medical, de persoanele infectate și anturajul apropiat, afirmând că dispune de date științifice.

Adepții portului generalizat al măștilor de protecție spun însă că discursul a avut drept scop să evite o avalanșă de achiziții din partea marelui public și agravarea unei penurii deja existente.

În Asia, unde portul măștii a devenit aproape o valoare culturală, reticența occidentală a surprins.

"Marea eroare a Statelor Unite și a Europei, în opinia mea, este că oamenii nu poartă măști", declara șeful Centrului chinez de control și prevenire a bolilor, Gao Fu, în 27 martie, pentru revista Science.

De atunci, discursul s-a schimbat, în fața incertitudinilor marelui public și a multiplicării intervențiilor doctorilor în favoarea unei astfel de măsuri.

Ipoteza aerosolilor


Un alt factor: ipoteza potrivit căreia coronavirusul s-ar putea transmite prin aerul expirat, aerosolii.

Acest mod de transmisie nu a fost însă dovedit științific.

Dar se suspectează că "virusul ar putea să se transmită când oamenii nu fac decât să vorbească, și nu doar atunci când tușesc sau strănută", a declarat vineri la Fox News respectatul specialist american Anthony Fauci, consilierul președintelui Donald Trump.

Dacă s-ar confirma, acest mod de transmisie ar explica gradul ridicat de contagiozitate al virusului, transmis și de pacienții fără simptome.

Pe baza acestei eventualități, autoritățile sanitare americane au recomandat portul măștilor de protecție.

Primul pas fusese făcut de New York: primarul Bill de Blasio a cerut joi locuitorilor metropolei să-și acopere fețele atunci când ies din case.

"Poate fi o eșarfă, ceva făcut în casă, o bandană", afirma el.

Pentru a evita presiunea asupra măștilor medicale, autoritățile recomandă portul de măști făcute în casă sau de către industria textilă.

Cercetătorii care le promovează subliniază că acestea servesc la evitarea contaminării altor persoane, și nu pentru auto-protecție.

"Multe persoane cred că portul măștii protejează de contaminare, când de fapt permite reducerea surselor de transmisie", a subliniat Pr Cheng.

"Acest lucru funcționează dacă toată lumea le poartă și, în acest caz, o mască de bază e suficientă, deoarece un țesut poate bloca proiecțiile" contaminate aruncate în aer de un potențial bolnav. "Nu e perfect, dar e mult mai bine decât nimic".

În Germania, Institutul Robert-Koch, reperul în materie de sănătate publică, a recomandat cetățenilor să iasă în public cu măști realizate în casă.

Nu este încă "dovedit științific" că limitează propagarea virusului, dar acest lucru "pare plauzibil", a spus președintele institutului, Lothar Wieler.

O părere împărtășită în Franța de Academia de medicină, care a afirmat tot vineri că portul măștilor ar trebui să fie făcut obligatoriu la ieșirile din case în timpul și după ridicarea carantinei.

Minciună pentru o cauză superioară?


Și guvernul francez și-a schimbat abordarea și a anunțat producerea de măști "alternative", altele decât cele medicale.

"Încurajăm publicul, dacă dorește, să poarte (...) aceste măști alternative care sunt în curs de fabricație", a declarat vineri numărul 2 în ministerul Sănătății, Pr Jérôme Salomon.

Miercuri, populara animatoare de televiziune Marina Carrère d'Encausse, care este și doctor, a afirmat că declarațiile oficiale privind inutilitatea portului măștilor ar putea fi de fapt o "minciună" făcută "pentru o cauză bună", respectiv pentru a le rezerva personalului medical.

Tutoriale cu producerea de măști artizanale circulă intens pe internet.

În Europa de Est, masca a devenit obligatorie în Cehia și Slovenia, iar Austria o impune în supermarketuri.

OMS menține încă propunerea inițială, temându-se că folosirea generalizată a măștilor oferă un "fals sentimente de securitate" uitându-se măsurile-barieră indispensabile (distanțarea socială, spălarea mâinilor etc).

Totuși, directorul OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat miercuri că organizația va continua să "evalueze folosirea potențială a măștii de o manieră mai extinsă".

"Pandemia evoluează, dovezile și avizele noastre de asemenea", a spus el.

Un studiu publicat vineri în revista Nature concluzionează că purtatul măștilor chirurgicale reduce cantitatea de coronaviruși în aerul expirat de bolnavi (experiența a fost făcută cu alți coronaviruși decât SARS-CoV-2, responsabil pentru epidemia actuală).

"Acest studiu vine cu un nivel puternic de probe în favoarea purtatului măștilor", a comentat un cercetător care nu a participat la studiu, Dr Rupert Beale, de la Francis Crick Institute din Londra. "Responsabilii pentru sănătatea publică trebuie să ia notă imediat".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37534 vizualizari

 • +21 (37 voturi)    
  SE trasmite si prin vorbit, tot prin saliva (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:11)

  Adriana Sandu [anonim]

  Poate nu ati observat, dar multi oameni "scuipa" in momentul in care vorbesc si rad. Deci e clar ca si astfel se transmite, nu e nevoie sa tuseasca si/sau sa stranute. Daca va ganditi un pic, de cate ori nu ati vazut oameni care "scuipa" in timp ce vorbesc?
  https://www.therabreath.com/articles/oral-care-tips-and-advice/how-to-avoid-spitting-when-talking/
  Deci, da, mastile ar trebui sa fie obligatorii in afara casei si sa fie purtate si de catre orice curier care iti aduce produsele acasa, cand tu te izolezi.
  • -9 (19 voturi)    
   Nu consider ca e nevoie sa fie (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:47)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   purtate si pe strada. Afara spatiul este deja suficient de mare ca sa te contaminezi foarte greu.
   Vantul duce virusii ori in spatiul verde ori in bulevard etc. Nu raman virusi desupra trotuarului decat foarte putini.
   In magazine / spatii inchise, da. Ar trebuii sa fie Obligatoriu in magazine acoperirea gurii.
  • +18 (22 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 19:18)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   Comparati cum arata graficele cu morti in tarile vestice cu cele din tari unde portul mastii e un obicei: Coreea de Sud, Singapore, Japonia. >200 de morti la milionul de locuitori in Italia/Spania versus 1-3 morti la milion in Singapore/S. Corea/Japonia. Si aia sunt in Asia si se lupta cu epidemia asta de 3 luni, nu de o luna si jumatate. Diferenta de morti si bolnavi o puteti atribui OMS (si autoritatilor nationale care au urmat-o orbeste) care in mod normal ar trebui acuzata de incompetenta criminala. Si care inca mai persista in sfatul stupid de-a nu se purta masti. Sau poate e implicata rea vointa?
   • 0 (0 voturi)    
    Irosesti mastile si manusile (Luni, 6 aprilie 2020, 22:13)

    alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    daca nu stii sa le folosesti. Asta este adevarul.

    Argumentul tau este nul.

    Diferenta pe care ai observat-o tu (nu ai spus din ce grafice dar, te cred pe cuvant) rezulta din modul in care populatia intelege ca trebuie folosite aceste materiale si din modul in care sunt facute raportarile.

    Spune sincer daca ai incredere in acest grafic: https://www.statista.com/statistics/1104310/coronavirus-situation-belarus/
  • +14 (18 voturi)    
   in sfarsit! (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 19:25)

   antivirus2020 [utilizator] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   le-au luat 2-3 saptamani sa isi dea seama de eficienta purtarii de masti.Trebuia sa ii intrebe pe japonezi.
   Ei au in cultura lor sa ii fereasca pe ceilalti de pericolul transmiterii prin purtarea de masti.
   Ce nu inteleg de ce nu se fabrica de ordinul miliardelor (la niste preturi rezonabile totusi) fiindca va fi nevoie sa le purtam si in urmatoarea perioada.
   • +5 (11 voturi)    
    Măștile medicale rămîn insuficiente (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 20:15)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui antivirus2020

    Sînt măști și măști. Cei slăbiți sau care intră în contact frecvent cu persoane infectate (personalul medical și o parte dintre cei bolnavi la pat) au nevoie de o protecție maximă pentru a evita o formă gravă, posibil fatală, a bolii. Măștile de acest tip sînt în cantitate insuficientă, mai ales că se fabricau aproape exclusiv în R. P. Chineză. Mai mult, ele nu asigură o protecție adecvată după ce s-au umezit și, pentru unele, există risul să-și piardă o parte din proprietăți prin dezinfectare (practic, să se rărească sau să se roadă)

    De fapt, aceste măști se consideră că nu sînt necesare pentru publicul larg. Doar că, avînd în vedere, cum în toată lumea au fost luate cu asalt stocurile de dezinfectante, mănuși, măști, hîrtie igeinică, mesajul a fost considerat prea complicat pentru a fi transmis cu succes pe scară mare. Mai ales că, în faza inițială, pentru cei mai mulți oameni, riscul unei îmbolnăviri grave era infim, iar cei vulnerabili se puteau proteja mult mai eficace prin autoizolare voluntară.

    Măștile de acest tip nu sînt nici acum neapărat necesare pentru cei care se duc la un serviciu unde nu intră în contact intens cu publicul (sau au alte metode de reducere a contactului cu acesta) și pentru cei care nu ies din casă decît la cumpărături sau pînă la medic.

    Însă acoperirea gurii cu orice fel de mască, fie și neomologată, dar bine așezată pe față, corect aplicată și scoasă, reduce cu cel puțin 75% riscul de transmitere a virusului într-un sens sau în celălalt. Așadar dacă o persoană infectată intră în contact cu o persoană neinfectată și ambele poartă o mască din țesătură obișnuită, riscul de infectare este de cel puțin 16 ori mai mic decît dacă nici una nu ar purta mască.

    Acum că măștile la standarde înalte au fost dirijate aproape exclusiv către personalul medical și au fost impuse măsurile de izolare, mult mai importante, iar incidența bolii a crescut, portul măștii începe să conteze.
   • +1 (1 vot)    
    Recomandarea cu mastile ... (Duminică, 5 aprilie 2020, 15:22)

    andypandy [utilizator] i-a raspuns lui antivirus2020

    ... cred ca era din cauza faptului ca principala tara producatorare China era fix cea intial lovita de pandemie si isi inchisese fabricile. Iaca America a trimis avioane in China sa achizitioneze masti chiar recent. Acum ca le au s-a schimbat recomandarea. Dar initial China avand fabricile inchise de unde sa se faca in masa masti?!? Probabil ca de aceea s-a dat recomandarea ... ca sa nu dispara de pe rafturi achizitionate de publicul larg cand personalul medical avea cea mai mare nevoie de ele si probabil oamenii de rand ar fi iscat o isterie in masa daca erau recomandate si de negasit. In Asia mastile sunt purtate de orice om afectat catusi de putin de o raceala sau orice forma de viroza ... din respect si grija pentru ceilalti. O mentalitate care in alte parti ale lumii lipseste cu desavarsire. Aceeasi mentalitate de "imi pasa doar de mine" se aplicat si in declaratiile false de tranzit si in nerespectarea izolarii etc etc
  • +12 (22 voturi)    
   Si daca mai pui la socoteala (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 19:38)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   si boul pamantean care stranuta cu zgomot in raionul de paine al supermarketului (si mai si rade) sau taranca ce vine la oras si pipaie 3 paini inainte de a cumpara una, da, ar trebui sa umblam cu costume anti-atomice, in care ne instruiau in armata.
  • +10 (16 voturi)    
   Este mult mai mult decît nimic (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 19:54)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   Indiferent de modul de transmitere al bolii, măștile ajută pentru că te împiedică să duci mîna inconștient la nas sau la gură, ceea ce, dacă te controlezi să nu-ți atingi masca decît în dreptul toartelor (fundelor), împiedică o bună parte din infectări.

   În plus, o mască oprește mare parte din particulele din nas și gură să scape în aer (sau, în orice caz, le face sarcina substanțial mai dificilă). Astfel că o persoană infectată care poartă mască, devine un pericol mult mai mic pentru cei din jur.

   Din aceste două motive, chiar o mască proastă din punct de vedere al materialului, dar corect așezată pe față, de fapt DOUĂ MĂȘTI - cîte una pe fața fiecăruia dintre cei care se întîlnesc și stau de vorbă - reduc substanțial riscul de transmitere a bolii.

   La o eficacitate de doar 75% (cazul unei țesături obișnuite) - chiar ignorînd plusul de protecție prin descurajarea ducerii mîinii la nas, gură sau ochi -, dacă ambele persoane poartă mască, riscul de infectare scade de 16 ori. Pentru ca epidemia să dea înapoi, este suficient ca viteza de transmitere a bolii să scadă de circa 3-4 ori.

   Atenție, masca trebuie sterilizată după fiecare utilizare. Nu trebuie atinsă suprafața măștii decît după sterilizare (și doar cu mîini dezinfectate)! După ce a fost pusă pe față, în măsura posibilului, nu mai trebuie dată jos decît pentru dezinfectare. Cînd se umezește, după 2-4 ore de purtare, golurile din țesătură se măresc și protecția oferită de mască se reduce substanțial
  • +4 (12 voturi)    
   Ca o completare... (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 20:17)

   Adriana Sandu [anonim] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   Cred ca ne feresc de picaturi, dar nu si de aerosoli pentru care e nevoie de masti cu o anumita protectie. Uneori, mastile mai putin calitative ne pot da o falsa siguranta si nu mai pastram distanta sociala. Eu cred ca ar trebui combinate. Oricum, cred ca e mai complicat decat atat, pentru ca inteleg ca si ochii reprezinta o "poarta" de contaminare. Deci, oricum, cu tot cu masca, ar trebui sa fie obligatorie si distanta sociala.
  • +1 (7 voturi)    
   In europa si america (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 21:59)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Adriana Sandu

   ca sa nu para autoritatile ca au scapat situatia de sub control a fost o mare campanie de dezinformare in conditiile in care oricum nu erau suficiente masti pt toata populatia si atunci s-a preferat sa se spuna o minciuna ca mastile nu sunt necesare pt persoanele sanatoase.
 • +11 (15 voturi)    
  Eficacitatea mastilor a fost dovedita (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:14)

  mynickname [utilizator]

  ...de la celelalte pandemii. Ia vedeti ce zice un medic virusolog din Corea de Sud despre masti (cel mai tare si de bun simt interviu pe care l-am vazut, de urmarit integral - are si subtitrare soft in romana daca va trebuie): https://youtu.be/gAk7aX5hksU?t=900
  Abia acum s-a prins si restul lumii.
  • +5 (9 voturi)    
   Interviul asta (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 21:22)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

   ar trebui sa devina "lectura obligatorie" pentru toata lumea, ca sa nu mai vorbim de cei care dau ordonante militare de zor.
   E drept ca doctorul corean nu e la fel de frumos si de destept ca Dl. Streinu Cercel, dar a reusit sa stapaneasca si epidemia de SARS si Covid19 in nici 3 saptamani. Si nici macar n-a distrus economia.
 • +6 (12 voturi)    
  ,,.......După ce (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:15)

  Rahan5 [utilizator]

  inițial s-a afirmat că măștile sunt inutile împotriva coronavirusului dacă nu ești infectat,.....''.
  Afirmatie prosteasca ! De unde sa stii ca esti infectat / genarator de virusi ?
  Posibi ca cele mai multe infectari se fac de la persoane care nu stiu ca sunt infectati si vorbesc fara a avea gura acoperita in spatii inchise: Magazine, Spitale, Spatii Inchise etc.
  Se pare ca cea mai buna strategie este de a vorbii in Spatii Inchise, cu gura acoperita, pentru toti clientii din magazine / spitale / spatii inchise etc.

  O Teorie a Contaminarii prin Vorbirie:
  Se prea poate ca boala se ia in principal prin vorbire, adica prin producerea de picaturi / aerosoli de vreo 0,5 microni pe la coardele vocale.
  Virusii cei mai potriviti pentru infectarea prin vorbire se pare ca au cam 0,1 microni diametru. Virusii cei mai mari (0,2 microni) e posibil ca sunt prea mari pentru a se condesa in jurul lor suficienta grasime protectoare dintr-o picatura de 0,5 microni iesita din coardele vocale.
  Dar cel mai important este dimensiunea picaturilor / aerosolilor din
  coardele vocale la vorbire. Aerul mai cald: 20C -primavara, 25C, 30C- vara face ca gatul sa fie mentinut cald si picaturile din vorbire se pare ca sunt mai mici: 0,2; 0,3; 0,4 microni in loc de 0,5 microni pe timp rece: 15C, 10C , 5C. E posibil ca pe vreme rece picaturile / aerosolii din vorbire sa fie chiar mai mari : 0,7 -1 micron. Cu cat este mai mare picatura cu atat virusul este mai avantajat.
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:33)

  [anonim]

 • +11 (15 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:45)

  tirolez [utilizator]

  Greseala a fost sa lanseze idea ca nu sunt utile :(, probabil pentru ca nu se gaseau, dar asta nu e o scuza. Coroborat cu inconstienta unor tari (UK in special) care a lasat totul liber pana le-a pocnit in ochi si vedem rezultatele.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu pare o greseala (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 22:13)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Mai degraba intentia de a ascunde faptul ca nimeni nu s-a gandit sa comande din timp masti si au vrut sa evite "panica".
   Daca tot n-avem masti, ce rost are sa sfatuim lumea sa le poarte?
   • 0 (4 voturi)    
    ideea este simpla (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:21)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    Poti sa iti pui orice petic de material si dedesupt o batista astfel incat sa opreasca inhalarea mizeriilor de orice fel.

    Exista un studiu din 2009 care arata cat sunt de eficente mastile din materiale obisnuite - nu poate sa fie considerat un bias cumva acel studiu. Nu asigura portectia ca N95 dar eate mai mult decat nimic.

    IN al dollea rand - social distance este buna -

    In al treilea rand - manusile - ele te apara de virusii depusi. Mai grav este ca atunci cand iei de la magazim orice pe de raft risti sa ieie si virusul cu tine acasa. Nimeni nu vorbeste despre modulo activ in care ar trebui sa te protejezi - am gasit un video la americani care m-a instructat.

    Iaca inca nu facem toate lucrurile - suntem incapabili sa identificam toate caile prin care suntem atacati de virus, de ce oare???

    Inca o data nu facem nimic sa identificam suspectii si sa ii izolam, nu facem nimic sa grabim vindecarea, nu facem nimic pentru a vedea cine a fost deja atacat de virus si a depasit starea de asediu. de ce ???DOar mi se pare mie???
   • -1 (3 voturi)    
    nici macar (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:54)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    Se numeste prostie

    mintea unora se misca mult prea incet - multa prostie - si asta face ca ailaltii care nu sunt la puture s afie doborati de prostia celor mai de sus.

    Acum sa vedeti daca o sa le mai scoti din cap ca masca nu este utila dupa ce i-ai batut la cap ca trebe sa porti masca doar atunci cand simtesti ca virusul este cu tine... Multa prostie...

    Stiu pe unul care si acuma repeta obsesiv ca masca este necesara doar daca esti bolnav sau suspect
   • -2 (2 voturi)    
    nici macar (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:54)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    Se numeste prostie

    mintea unora se misca mult prea incet - multa prostie - si asta face ca ailaltii care nu sunt la puture s afie doborati de prostia celor mai de sus.

    Acum sa vedeti daca o sa le mai scoti din cap ca masca nu este utila dupa ce i-ai batut la cap ca trebe sa porti masca doar atunci cand simtesti ca virusul este cu tine... Multa prostie...

    Stiu pe unul care si acuma repeta obsesiv ca masca este necesara doar daca esti bolnav sau suspect
 • -5 (21 voturi)    
  Paranoia si inconstienta (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 18:49)

  ClaudiuArseniu1 [anonim]

  Purtatul de masti artizanale si alte fulare nu va duce decit la marirea numarului de infectati, pentru ca lumea o sa-si atinga prostiile alea cu aceleasi miini cu care atinge chestii potential contaminate.

  Daca vorbim de distanta sociala de 1.5-2m, despre ce aerosoli vorbim? Plutesc virusii 2 metri pina la celalalt in gura?

  Oamenii trebuie doar invatati sa nu-si mai bage mina-n gura si in nas si in ochi si sa nu mai zic unde si sa se spele pe miini. Sa aibe grija ce fac cu telefonul si cu chestiile pe care le cumpara, aici foarte important ar fi sa fie periodic testati TOTI cei care lucreaza in retail, curierat etc. O bandana pe mecla nu ajuta la nimic.

  Si cum zicea cineva mai sus, se poate sa scuipi cind vorbesti sau rizi tare, nu e ca si cum eu n-am patit, sau exista cineva care n-a dat cu stropi, este inevitabil cind strigi, urli, rizi de mori sau alte asemenea chestii in care oarecum iti pierzi controlul. Asa e macar pina trece bazaconia, putina calmitate si si mai putina isterie...

  Daca fac acest lucru si nu stau gura-n gura cu straini pe-afara, numai virusul Houdini ii poate infecta.
  • +12 (16 voturi)    
   obligatoriu pentru curieri (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 20:01)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuArseniu1

   Curierii ar trebui intr-adevar sa poarte masca.

   O asemenea obligatie trebuie stabilita prin ordonanta militara.

   Nu e nevoie sa poarte masca chirurgicala, ci orice fel de masca., fie ea si artizanala.

   +++

   Acum sa vad si eu cu ce ne ajuta miile de platfrome si aplicatii smarthpone finantate de stat, de fondurile europene si chiar de privati.

   Este mult mai utila pentru Romania babuta care carpeste camasi.

   Dar de oamenii care stiu sa faca ceva ne-am batut joc 30 de ani. Acum ne rugam de chinezi sa ne vanda masti la suprapret.
  • +1 (5 voturi)    
   .... prietene ..... (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 20:49)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuArseniu1

   Citat: ......"Oamenii trebuie doar invatati sa nu-si mai bage mina-n gura si in nas si in ochi si sa nu mai zic unde.... " . Lasa oamenii sa-si bage mainile oriunde de vreme ce ne-am "bagat picioarele" deja.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu in gura, (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 21:36)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuArseniu1

   aerosolii cu virusi se trag pe nas.
   Distanta sociala de 1.5-2m, cat zici tu, este doar orientativa.
   ca sa evite o infectare directa cum ar fi ,,fata in fata".
   Distanta de 1,5 -2 metri este foarte buna afara unde se evita astfel o contaminare directa ,,fata in fata".

   In schimb in spatii inchise pe langa Disanta de 1,5-2 metri este si faptul ca un infectat care vorbeste intr-un magazin imprastie in aer aerosoli de 0,5 microni cu virusi intr-un anumit spatiu si poate sa treaca si dupa 1 minut acolo cineva si sa traga aerosolul (redus prin evaporare la 0,2 microni ) pe nas. Nici nu e nevoie sa deschida gura.
 • +13 (23 voturi)    
  gaura covrigului (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 19:01)

  Dedalus [utilizator]

  Au descoperit gaura covrigului.

  Se stia de la bun inceput ca rostul masti este sa scazi riscul de a-i contamina pe altii, daca tu esti purtator.

  Chinezii, coreeni - toti stiu si au tot spus acest lucru.

  Masca nu protejeaza pe purtator, ci pe altii de purtator!
  • -4 (20 voturi)    
   Problema e alta (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 20:23)

   ClaudiuArseniu1 [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Problema e ca nu exista masti pentru toata populatia ,de fapt la noi abia exista pentru spitale. Iar mastile cu purtare multipla sint mai periculoase decit fara masca. Mai mult, chiar si mastile de unica folosinta, daca sint folosite cum vad ca-s folosite la noi, adica ba pe mecla, ba pe git si apoi inapoi, din nou sint mai periculoase decit fara masca...
   Ne spun chinezii, care au pornit toata aceasta timpenie, ca trebuie sa purtam masti, adica sa le cumparam tot de la ei. Amuzant, dar nu e o solutie.
   Izolarea, distantarea si testarea masiva a populatiei e solutia, nu o chestie pe fata care ofera un fals sentiment de securitate...
   • +1 (1 vot)    
    poate fi zadarnic (Duminică, 5 aprilie 2020, 15:23)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuArseniu1

    Evident, trebuie sa stii sa porti masca.

    Valabil pentru orice. Chiar si pentru distanta sociala. Cum stii cat e, cum sa o practici si in ce conditii?

    Pe lumea asta orice se invata.

    Doar ca romanii nu vor sa invete, li se pare ca stiu totul din nastere.

    Cum scoala nu mai invata de 30 de anii elevii sa gandeasca, ci doar sa memoreze, iar parintii isi indoapa copiii cu texte inutile si probleme de mate fara rost. intr-adevar mastile pot fi inutile.

    Mastile nu se poarta singure :-)
    • 0 (0 voturi)    
     Banui ca sunteti roman (Luni, 6 aprilie 2020, 14:02)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Banui ca stiti sa purtati o masca - poate chiar aveti un link in care sa prezentati cum si ce...

     Banui ca stiti ca nu toata lumea a invatat numai inainte de 89 si ca sunt romani care mai tineri fiind si tot au invatat, se descurca bine merci si stiu sa isi puna o masca


     si atunci...

     De ce toata aceasta reactie negativa???

     Nu ne putem depasi fiecare atunci cand suntem confruntati cu o anume situatie???

     BA DA - cred ca poate oricine vrea si incearca sa faca acest lucru.

     Multumesc
   • 0 (0 voturi)    
    stau si ma minunez... (Luni, 6 aprilie 2020, 13:54)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuArseniu1

    Tot ce ai spus este de reducere a raspandire si de prevenire.

    Este firesc ca unii sa fie chiar bolnavi din motive variate - unele legate strict de neurmarea unor proceduri stricte de igiena si protectie personala.

    Dar totusi de acolo ne vin mortii - nu ar fi bine sa incercam sa ne gandim cum sa ii tratam mai bine??? Sa avem spitale curate, cadre medicale care sa se ocupe de dumnealor si mai ales sa avem un tratament adecvat acestei boli???

    Nemtii au accentuat masurile de tratament - la ei este cel mai mare numar de vindecari - este ceva extraordinar. Tratamentul aplicat poate reduce numarul deceselor dar in acelasi timp reduce numarul cazurilor grave si in ultimul rand ne face sa putem relua mai repede activitatea.

    Pana la urma avem dor doua teluri:
    - reluarea mai rapida a activitatilor in conditii de sanatate publica
    - reducerea cazurilor grave si a deceselor cat mai mult posibil.

    Numai prin prevenire nu reusim decat sa facem decat sa intarziem fff mult decalnsarea virusului care odata declansat va face cam ceea ce a facut si in Italia daca nu mai rau avand in vedere conditiile din spitatele noastre si pregatirea cadrelor medicale, in general.
 • +11 (19 voturi)    
  cu siguranta mastile (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 19:20)

  Dizidentul [utilizator]

  sint bune sau "mai bune decit nimic", ce au aruncat diversi politicieni de virf din Europa nu este decit o ,dezinformare a popoarelor respective. Afirmatiile facute au un singur scop "poporul sa nu puna intrebari de genul:
  -care este motivul ca tot EU nu au rezerve strategice in apararea sanatatii populatiei?
  -cum s-a ajuns in situatia ca China sa santajeze tot Globul? la ora actuala 85-90% din productia mondiala de antibiotice vine din China,tarile vestice nu pot acoperi necesarul de medicamente decit circa 45% din necesarul sistemelor de sanatate din tarile respective nu numai antibiotice (China si India )detin monopolul productiei mondiale.
  Poate dupa aceasta criza Guvernele vor schimba si vor readuce productia de medicamente si de protejare in tarile europene.
  -
  • +5 (11 voturi)    
   Urmarea a zeci de ani de politica: (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 21:29)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   "munca e pentru chinezi si tractoare. Noi stam frumos cu gulerele noastre albe si facem bani din banking si IT".
   Absolut iresponsabil sa lasi furnizarea de produse si echipamente vitale la mana altuia!
   Apoi sa minti populatia ca "nu-s bune mastile".
 • -3 (11 voturi)    
  extraordinar (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 21:23)

  vodatepes [utilizator]

  Au descoperit ce au spus medici romani ca ne trebuie masti de protectie? Unde sunt latratori de serviciu care latrau la medici
 • +2 (10 voturi)    
  ROWENTA (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 21:46)

  aresul [utilizator]

  Potrivit Legii Antagonismului, Respiratia reprezinta rezultatul dintre Inspiratie si Expiratie. In aceasta lupta, mastile de panza in chestiune au rolul principal de a reduce raza de actiune a respiratiei. Totodata, ofera si un anumit grad de protectie impotriva prafului (contaminat). Pe langa disciplina, mastile reprezinta cel mai folositor instrument.
  Pentru populatie, manusile chirurgicale sunt complet inutile.
  Inca din fe-martie am atras atentia unei colege sa nu se ia dupa cretinii (politici) si sa poarte masca.
  Apropos de cretini..ulterior inchiderii parcurilor publice, am observat foarte multi alergatori pe strazi. Locatarii mai glumeti aflati carantina la geamuri, le-au oferit o denumire...comerciala.
 • +1 (7 voturi)    
  acuma.... (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 22:26)

  minus [utilizator]

  daca se mai gandesc ei vreo 2 luni, o sa intelega si ca masca te protejeaza si fiindca reduce numarul de virusi cand inspiri. Ca nu o fi totuna pentru sistemul tau imunitar daca iti intra in nas 1 sau 100.

  Asa cum sunt convins ca epidemia din New York are legatura cu mizeria din New York. Pana si pe langa Wall street e destul jeg (ce e inauntru, e alta poveste...). Peste vreun an vom intelege si beneficiul curatarii strazilor altfel decat aruncand banii pe zeama de apa.
  • +5 (7 voturi)    
   La murdaria (Duminică, 5 aprilie 2020, 0:58)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui minus

   din New York sunt probleme de la bacili s.a.m.d. si nu din cauza
   corona-virusului. Virusii sunt una si bacilii sunt alta.
   La New York este o mare inghesuiala si multi oameni vorbesc intre ei pe strazi. Se imbolnaveau cam tot atati indiferent de mizeria de pe strazi.
   Corona-virusului nu-i pasa cum arata strada. El iese pe gura in aer in aerosol si daca cineva este in preajma intra pe nas la altul fara sa conteze cum arata strada. Trebuie doar sa fie cat mai muti oameni pe metru patrat si sa nu poarte masti cand vorbesc.
   Daca aerosolul cu virusul ajunge pe pamant se lipeste se sol si este extrem de putin probabil sa se mai ridice ca sa fie inspirat inainte sa moara virusul.
   Normal ca daca strada este desinfectata periodic este un avantaj in plus in reducerea contaminarilor. Dar poate sa fie un avantaj foarte mic.
   • 0 (0 voturi)    
    asa sa fie... (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:14)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    dar cu siguranta in NY este si parf, mizerie iar curentii de aer- in perioada asta se simt bine pe fata.

    Nu o sa studiez eu ce influenta are asta, nici in cat timp se degradeaza virusul dupa ce cade in mizeria de acolo (ca sa fie clar, virusul nu are atributele vietii si deci nu traieste si nu moare, de fapt). Nu incerc sa impun parerea mea, raman doar convins: cultura curateniei strazii ar ajuta .Ca nu mai este acum de mare folos in NY, de acord. Toate la timpul lor.
    • +2 (2 voturi)    
     Virusul ,,in viata" inseamna atunci (Duminică, 5 aprilie 2020, 16:45)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui minus

     cand mai poate infecta. Adica macar un set dintre tepii necesari care permite intrarea in celula plamanului ne-distrus. Si desigur anvelopa de lipide intreaga si care nu lasa ca elementele din interiorul virusului sa se verse afara.
     Cine a zis ca ei ,,nu sunt viata" sunt niste prosti.
     Si nu au argumente. Singurul (fals) argument al lor este ca nu se pot replica singuri.
     Exista si virusi mult mai mari, cu ADN complet in loc de ARN.
     Vrei sa zici ca nici astia ,,nu sunt viata" ?
    • +2 (2 voturi)    
     Vezi ca uiti (Duminică, 5 aprilie 2020, 21:22)

     blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui minus

     de metroul din NY, unde se inghesuie lumea ca sardelele, unii intr-altii, de cate 2 ori pe zi, perioade prelungite de timp.
 • +1 (9 voturi)    
  Cine a recomandat purtarea mastilor ? (Duminică, 5 aprilie 2020, 0:43)

  Pepi [utilizator]

  Politicienii, nu autoritatile medicale recomanda purtarea mastilor de catre toata lumea! Politicienii raspund unei cereri a populatiei - dar de multe ori populatia se bazeaza pe "credinte", nu pe fapte!
  Verificati pe site-uri oficiale ale diverselor autoritati nationale (de exemplu Germania https://www.bfarm.de/SharedDocs/Risikoinformationen/Medizinprodukte/DE/schutzmasken.html, https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html): mastile "chirurgicale" trebuie purtate de persoane bolnave simptomatice, pentru a limita raspnadirea virusurilor. O persoana sanatoasa care poarta masca de fapt isi va atinge fata mai des, pentru ca va avea tendinta sa si-o tot aranjeze - va mari de fapt riscul! Purtatul unei masti va da in plus un fals sentiment de siguranta, cu posibila neglijare a celorlalte masuri care sunt chiar si mai importante: pastrarea distantei, igiena, reguli de stranutat.
  Dar intr-adevar,
  • +6 (6 voturi)    
   Gresit. (Duminică, 5 aprilie 2020, 1:51)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

   O persoana care are masca pe fata sa aiba grija sa aiba maini curate cand isi atinge masca. De aia exista desinfectanti.
   Una este afara in spatiul liber (unde nici eu nu consider necesara masca pentui ca riscul de infectare este redus).
   Si alta este treaba in spatiul inchis, unde o distanta de 1,5-2m poate sa nu fie suficienta.
   De obicei in spatiu inchis (magazine) aglomeratia este mult mai mare decat pe strazi. Si daca cineva vorbeste poate lasa in aer aerosoli care sunt trasi pe nas de catre altii chiar si dupa cateva minute de stat in aer.
   In magazin nu e vant care sa dispeseze aerosolii pe spatiul verde, bulevard etc.
   In magazin, acolo unde cineva a vorbit raman cateva zeci de secunde / minute aerosoli in aer chiar in acel loc. Si daca vine altul o sa intre cu capul in aerosolii aia si o sa traga virusul pe nas. Poate sa fie suficient sa intre numai unul.
   • -1 (1 vot)    
    Treaba cu aerosolii (Duminică, 5 aprilie 2020, 18:39)

    Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Mai intai verificati ce sunt aerosolii si cand se produc. La coronavirus nu exista dovezi ca se transmite prin aerosoli. Daca ar fi asa, contagiozitatea ar fi mult mai mare, la fel si rata de transmisie.
    Lasati la o parte mesajele care vin pe facebook, whatsapp, etc, care se termina invariabil cu "trimite mai departe". Daca cititi articole stiintifice, incercati sa verificati daca termenii folositi au intelesul pe care il credeti.
    • +1 (1 vot)    
     Ai tu dovezi ca nu (Duminică, 5 aprilie 2020, 23:29)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

     se transmite prin aerosoli.? Ce dovezi ai ?
     Dovedeste ca omul nu emite aerosoli chiar si atunci cand doar vorbeste.
     Da exemplu de echipament care pot sa dovedesca existenta / sau non-existenta picaturilor de apa de 0,5 microni sau sub 0,5 microni dintr-un jet de aer.
     Numai cu microscopul electronic se pot fotografia diemensiuni atat de mici.
     Lumina are lungime de unda de vreo 0,7 microni.
     Dar cu microscopul electronic nu cred / nu stiu sa poti fotografia imagini de aerosoli de genul 0,5 microni.
     In principiu un microscop, de oricare tip ar fi el, trebuie sa tina fixata tinta de observat.
     Iar cu aerosolul in principiu nu se poate pentru ca la cea mai mica atingere cu o piesa solida o picatura de lichid se lipeste de piesa, si isi pierde forma, si aerosolul nu cred ca se mai poate observa.
     Deci, in principiu, un aerosol de 0,5 microni trebuie observat cand se afla in aer. Ceea ce este mult mai greu.
     Dar daca nu se pot Observa Direct nu inseamna ca nu se pot face teorii despre existenta lor.
     Si desigur, ca in cazurile de Molima cu corona-virus trebuie pus raul inainte.
     Deci, ce ai tu de facut ca sa ataci teoria cu aerosolii:
     1) am o sursa care zice ca exista aerosoli de 0.5 la 5 microni la tusit. Incearca mai intai sa contrazici informatia asta.
     (Adica gaseste o alta sursa care zice ca nu e asa).
     2) Dovedeste apoi ca la tusit nu puteau sa existe si aerosoli de 0,4; 0,3; 0,2 microni.
     3) Daca nu reusesti sa dovedesti Punctul 2 (extrem de probabil) dovedeste ca aerosolii de 0,4; 0,3; 0,2 microni nu pot exista si la vorbit, nu doar la tusit.
 • -3 (7 voturi)    
  masti corona obligatorii (Duminică, 5 aprilie 2020, 3:44)

  DomnulGeo [utilizator]

  oribil. sunt suficiente masuri deja aplicate. asta cu botnita pe fata le intrece pe toate. distantare sociala, dezinfectant etc mai inteleg dar sa merg mereu cu o botnita pe fata mi se pare mult prea mult, asupritor, guvern opresiv. libertatea calcata pur si simplu in picioare. numai am dreptul nici sa merg pe strada la munca cu capul gol. eu daca merg doar pe strada si nu ma apropii de nimeni, ce plm sunt obligat sa port si botnita.
 • -1 (5 voturi)    
  obligatoriu, punct (Duminică, 5 aprilie 2020, 5:25)

  Coco Whistle [utilizator]

  trebuia de la inceput dar premintii au trebuit sa-si atinga scopurile. cind va vor spune nu faceti stocuri de alimente, e clar ca trebuie sa va faceti. eu zic 3-6 luni obligatoriu. cine are cap o sa inteleaga ca e timpul sa facem ca noi daca vreti sa rezistati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by