Pacienții cu Covid-19 declarați vindecați și apoi retestati pozitiv nu s-au reinfectat ci este vorba de un proces legat de prezența ”celulelor moarte” care au persistat în plămâni după vindecare, a spus OMS miercuri, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu câteva săptămâni în urmă, zeci de cazuri de pacienți sud-coreeni vindecați, apoi testați din nou pozitiv, au ridicat multe semne de întrebare și îngrijorări.

"Din ceea ce știm astăzi, pe baza unor date foarte recente, se pare că acești pacienți expulzează material care a persistat în plămâni ca parte a fazei de recuperare", a spus organizația pentru AFP.

„Trebuie să colectăm în mod sistematic eșantioane pentru a înțelege mai bine cât timp au adăpostit virusul viu”, spune OMS, adăugând că doar pentru că virusul este viu nu înseamnă că poate fi transmis cuiva.

Într-un interviu acordat BBC cu câteva zile în urmă, Maria Van Kerkhove, unul dintre liderii managementului pandemiei de la OMS, dădea asigurări că erau „celule moarte” în plămâni care au urcat și au condus la testul pozitiv.

"A fi imunizat înseamă că ai dezvoltat un răspuns imunitar împotriva virusului care îți permite să-l elimini. Și cum răspunsul imunitar are o memorie, acest lucru nu vă permite să fiți reinfectați de același virus mai târziu", explică Eric Vivier, profesor de imunologie în Marsilia.

În general, pentru virușii ARN precum Sars-Cov-2 sunt necesare "circa trei săptămâni pentru a avea o cantitate suficientă de anticorpi protectori" și această protecție durează mai multe luni, continuă el.

Anticorpi protectori

Un studiu realizat pe 175 de pacienți vindecați în Shanghai, publicat la începutul lui aprilie fără evaluare, arată că majoritatea dintre ei au dezvoltat anticorpi în 10 până la 15 zile de la începutul bolii, în diverse concentrații.

Dar "a ști dacă prezența anticorpilor înseamnă imunitate este o întrebare diferită", a notat Maria Van Kerkhove, unul dintre responsabilii cu gestionarea epidemiei de la OMS.

"Nu știm dacă anticorpii dezvoltați împotriva virusului nu sunt un risc de a agrava boala", subliniază Frédéric Tangy, care arată că simptomele cele mai grave ale Covid-19 vin târziu, în momentul în care pacientul a dezvoltat anticorpi.

Nu există nici elemente concludente pentru a spune cine dezvoltă anticorpii cei mai eficienți: bolnavii cel mai grav afectați sau cei cu forme ușoare, persoane în vârstă sau tinerii ...

În fața acestor incertitudini, unii se întrebă asupra pertinenței de a aștepta atingerea unei imunități colective (când epidemia se stinge în lipsă de noi persoane care să fie contaminate) prin intermediul infectărilor.

"Singura soluție veritabilă este un vaccin", estimează și Archie Clements, epidemiolog la universitatea australiană Curtin.