Pacienții care au ieșit din nou pozitiv la testele pentru noul coronavirus după ce s-au însănătoșit în urma primei manifestări a bolii par să fie mult mai puțin infecțioși a doua oară, au informat miercuri autoritățile din Coreea de Sud, potrivit Reuters.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timp ce trendul cazurilor noi apărute în această țară rămâne unul descendent, Centrul coreean pentru controlul și prevenirea bolilor (KCDC) a început să investigheze numărul tot mai mare de oameni depistați din nou pozitiv cu coronavirus după ce au fost declarați vindecați.

Peste 180 de astfel de cazuri au fost raportate în Coreea de Sud, dar la niciunul dintre ele nu s-a constatat că ar mai fi infectat pe altcineva.

Autoritățile medicale din Coreea de Sud au efectuat inițial teste bazate pe reacţia de polimerizare în lanţ (polymerase chain reaction - PCR) pentru cazurile suspecte.

Dar, investigându-i pe cei care par să sufere de o recidivă după ce s-au însănătoșit deja de Covid-19, KCDC prelevă culturi ale virusului, un proces ce durează mai mult de două săptămâni până se obțin rezultate sigure.

Până în prezent, teste pe culturi sunt în desfășurare pentru 39 de cazuri, dar toate cele șase finalizate până acum au fost negative.

„Asta înseamnă că virusul în cazurile de recidivă au infecțiozitate puțină sau deloc”, a explicat directorul KCDC, Jeong Eun-kyeong.

Jeong a respins însă ideea de a înlocui testele PCR cu testele pe culturi pentru a stabili dacă un pacient s-a însănătoșit complet, din cauza volumului mare de timp și de resurse pe care-l necesită.

KCDC a precizat că examinează în continuare de ce unii pacienți sunt reconfirmați pozitiv după ce s-au vindecat.

Printre posibilele explicații sunt reinfectarea, o recidivă sau teste cu rezultate inconsecvente, spun experții, iar Jeong a declarat că e posibil mai degrabă ca virusul să se fi „reactivat” decât pacienții să se fi reinfectat.

KCDC a raportat miercuri 11 cazuri noi de coronavirus în Coreea de Sud, ducând numărul total al infecțiilor la 10.694. De altfel, bilanțul zilnic de cazuri noi înregistrate a fost în jur de 10 în ultimele cinci zile.

Bilanțul deceselor în această țară e de 238.

După ce s-a confruntat cu prima mare contagiune de coronavirus din afara Chinei, Coreea de Sud a reușit în mare să țină sub control epidemia, fără perturbări majore, mulțumită unei campanii masive de testare și de depistare a contacților.