Luni, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost depistat pozitiv cu coronavirus. Prelatul a fost transportat la București cu un elicopter militar și a provocat o dezbatere aprinsă despre tratamentul privilegiat acordat unei înalte fețe bisericești în comparație cu pacienții de rând. Însă elicopterul pus la dispoziția lui Pimen n-a fost singurul privilegiu de care s-au bucurat prelații bucovineni, scrie vineri Recorder.ro.

IPS PimenFoto: AGERPRES

Publicația citată relatează că, deși păstorește cea mai afectată zonă a țării (o treime din totalul cazurilor de COVID din România), Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a făcut în permanență presiuni pentru a obține un regim preferențial în timpul epidemiei și a încălcat reguli pe care oamenii de rând au fost forțați să le respecte.

La trei zile după ordonanța militară care instituia carantina în orașul Suceava, Arhiepiscopia a primit o derogare specială din partea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Motivată prin nevoia de mișcare a preoților, derogarea a fost folosită și de șefii Arhiepiscopiei, pentru deplasări unde nu exista niciun fel de urgență.

Prin comparație, primarul orașului Țăndărei, o altă localitate din țară aflată în carantină, spune că pentru preoții din orașul său nu s-a dat nicio derogare: „Preoţii au rămas în zona de carantină, nu s-a dat niciun fel de derogare nici pentru preoți, nici pentru nimeni”.

Anunțul infectării Arhiepiscopului Pimen a ridicat primele semne de întrebare cu privire la felul în care clericii bucovineni au înțeles să respecte reguli drastice impuse de epidemie.

Conform surselor Recorder, Înaltpreasfinţitul Pimen (90 de ani) a început să se simtă rău și să prezinte simptome specifice COVID-19 încă de joi, 16 aprilie. În ciuda acestui fapt, el a participat la Slujba de Înviere ținută în seara zilei de sâmbătă, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou“ din centrul orașului Suceava și transmisă în direct pe internet. În imagini, Pimen apare înconjurat de peste zece prelați, inclusiv episcopul-vicar Damschin Dorneanu, mâna sa dreaptă. Niciunul dintre cei prezenți nu poartă mască sau alt echipament de protecție.

Citește întreg materialul pe Recorder.ro

Citește și:

Municipiul Suceava și alte opt comune din jur intră în carantină totală. Decizia luată prin Ordonanța militară nr 6. DOCUMENT

Coronavirus la vârful Bisericii: Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, confirmat pozitiv

Vasile Bănescu (BOR): Arhiepiscopul Pimen are o pneumonie medie-severă, o simptomatologie clară de contaminare cu Covid-19. Vârsta sa îl vulnerabilizează

Câți pacienți infectați cu coronavirus au mai fost transferați cu elicopterul de la Suceava la București în afară de IPS Pimen?