Doctorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis din funcția de membru președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19, a anunțat ministrul sănătății Nelu Tătaru. În locul lui a fost numită Adriana Pistol, de la Institutul Național de Sănătate Publică.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dl Streinu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-Covid, era chiar președinte. Noi avem discuții, sunt propuneri, chiar și aceste propuneri ale dumnealui, le gândim, dar n-am putut să fim de acord cu dânsul. Apariția acelui plan de vacanță n-a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri... De alfel, decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii și i-am comunicat și dânsului acest lucru. E vorba de comisia științifică de la nivelul Ministerului Sănătății, el nemaifăcând acum parte și nemaifiind președinte”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă trimite Corpul de control la Institutul Matei Balș: „Noi facem evaluări și trimitem Corpul de control dacă e cazul la toate spitalele Covid”.

Reamintim că un document controversat al lui Adrian Streinu-Cercel a stârnit critici puternice în spațiul public.

În spațiul public a circulat luni un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”.

Proiectul, intitulat "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, are nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase, potrivit Mediafax. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planul doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani.
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Streinu Cercel, după demitere: Mesajul din presă legat de carantinarea persoanelor vârstnice este profund eronat

Ludovic Orban, despre documentul lui Streinu-Cercel: Aia este o năstrusnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut